Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen İslam Dünyası Kalite Güvence Ajansları Birliği Yönetim Kurulu ve Yuvarlak Masa Toplantısı'nda YÖK adına Türkiye'yi temsil etti.
İslam Dünyası Kalite Güvence Ajansları Birliğinin toplantısına katılan Prof. Özer, yurt dışında kalite güvencesi ile ilgili atılan adımları yerinde izleme fırsatı bulurken Türkiye'nin deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, asıl adı Association of Quality Assurance Agencies of the Islamic World (AQAAIW) olan Birliğin 5-7 Kasım 2012 tarihlerinde Mısır'da düzenlenecek olan toplantısında Türkiye'deki tüm yükseköğretim kurumlarının ana çatısını teşkil eden Yükseköğretim Kurulu 'nu (YÖK) temsilen katıldı.
Geçtiğimiz günlerde Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kuruluna Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Temsilcisi olarak seçilen Prof. Dr. Özer, AQAAIW toplantısında YÖK nezdinde Bülent Ecevit Üniversitesini ve Türk Yükseköğretimini temsil ediyor. Şubat ayında YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve yaklaşık kırk yükseköğretim kurumunun rektör düzeyinde katılımıyla Zonguldak'ta düzenlenen Türkiye'de Yükseköğretimin Yeniden Yapılandırılması ve Kalite Güvence Sistemi Çalıştayının ardından, İslam Dünyası Kalite Güvence Ajansları Birliğinin toplantısına katılan Prof. Özer, yurt dışında kalite güvencesi ile ilgili atılan adımları yerinde izleme fırsatı bulurken Türkiye'nin deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Bugün buraya İslam Ülkeleri Kalite Güvence Ajansları Birliği toplantısına, hem yönetim kurulu toplantısı hem de yuvarlak masa toplantısına katılmak üzere YÖK'ü temsilen geliyorum. Bu birlik, İslam ülkelerindeki yüksek öğretimde kalitenin artırılmasını, karşılıklı olarak paylaşılmasını ve kalite güvence ajansları arasında deneyim ve tecrübeleri paylaşmayı hedefleyen, İslam ülkelerindeki yüksek öğretim havzasında ortak bir kalite kültürünü oluşturmayı hedefleyen bir birlik. Onun için bu birliği önemsiyoruz ve bu birliğin çok canlı ve aktif bir şekilde İslam dünyasındaki yüksek öğretimin planlanmasında ve yeniden dizaynında ve aynı zamanda kalitesinin artırılmasında çok önemli bir birlik olduğunu düşünüyorum. Onun için hem Türkiye'nin yüksek öğretimdeki kalite deneyimini aktarmak hem de diğer İslam ülkelerindeki Yüksek Öğretimde Kalite Güvence Ajanslarının deneyimlerini dinlemek üzere buradayız dedi.

TÜM DÜNYADA YÜKSEK
ÖĞRETİMİN YETERLİLİKLERİ VE
KALİTESİ SORGULANMAKTA
Tüm dünyada yüksek öğretimin yeterlilikleri ve kalitesinin sorgulandığını belirten Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Hepimizin malum olduğu üzere tüm dünyada yüksek öğretimin yeterlilikleri ve kalitesi sorgulanmakta. Çünkü yüksek öğretim, elitist bir eğitimden kitlesel bir eğitime doğru evrilmekte. Dolayısıyla yüksek öğretimin finansörleri ağırlıklı olarak devletten olduğu için yüksek öğretime ayırmış oldukları fonların gerçekten verimli ve kaliteli bir şekilde kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek istiyorlar. Bu nedenle tüm dünyada, İslam ülkeleri de buna dahil olmak üzere, kalite güvence ajanslar hızla artmakta ve yüksek öğretimin kalitesinin sağlandığından emin olmayı hem hükümetler nezdinde hem de uluslararası camia için göstermeyi hedeflemekte. Bu çerçeve içerisinde, tüm dünya özellikle uluslararası kalite güvence ajanslarının ortak forumunda yeni kalite güvence ajansları oluşturmayı ve mevcut kalite güvence ajanslarını da yeniden dizayn etmeyi hedeflemekte. Onun için değişik ülkelerin kalite güvence sistemleriyle ilgili deneyimlerinin çok önemli olduğuna inanıyorum. Türkiye'nin de gittikçe büyüyen, genişleyen yüksek öğretiminin de bu deneyimlerden mutlaka faydalanacağını ve faydalanması gerektiğini düşünüyorum dedi. Prof. Dr. Özer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Kalite güvence sistemlerinin oluşturulmasında elbette her ülkenin kendi deneyimleri, yüksek öğretimini inşa ederken kurguladığı veya hedeflediği amaçlar var. Kalite güvence ajanslarını kurarken de bu inşa sürecinin arka planında yatan felsefi yaklaşımına çok dikkat etmek gerekiyor. Yoksa özellikle gelişmiş ülkelerdeki kalite güvence ajanslarının bir kopyasını veya prosedürlerin aynısını uygulamaya kalkmak, belki de ulusal yüksek öğretim sistemleri için olumlu sonuçlar beklenirken çok olumsuz sonuçlara da yol açabilir. Onun için her ülke kendi yüksek öğretim gerçeğiyle örtüşen kalite güvence sistemini kurması, elbette kullanmış olduğu prosedürleri de uluslararası modellere dikkat etmesi gerekiyor. Ancak önemli olan şey, kendi yüksek öğretiminin gelişimini sürdürecek ve geliştirirken de aynı zamanda kalitesini de artıracak kalite güvence mekanizmalarını inşa etmek. Bu çerçevede Türkiye'nin de son zamanlarda yüksek öğretim reformuyla bağlantılı çalışmalarında kalitenin çok ön plana çıktığını görüyoruz. Bu çerçevede yine diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'nin de, yüksek öğretim hikayesini dikkate alan bir kalite güvence mekanizması oluşturursa bundan uzun vadede kaliteyi artırma anlamında faydalanabileceğini düşünüyorum.
AQAAIW toplantısına Prof. Dr. Mahmut Özer'in yanı sıra Mısır Yükseköğretim Bakanı, Ulusal Yükseköğretim Akreditasyon ve Kalite Güvencesi Ajansı Başkanı, İslam Dünyası Kalite Güvence Ajansları Birliği Başkanı da katıldı.