BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer'in Kdz. Ereğli'yi dışlayan bir ifade ile ilçeye fakülte verilmeyeceğini açıklaması sivil toplum kuruluşları tarafından eleştiriliyor. THK Kdz. Ereğli Şube Yönetimi tarafından yapılan açıklamada da 'Özen'in Kdz Ereğli'ye karşı onur kırıcı tutumunu anlayabilmiş değilim. Sayın Rektör kendi düşüncesini değil Zonguldak'ın bir çok konuda  Ereğli'ye bakışını zihniyetini ortaya koymuştur. Kdz Ereğli Zonguldak İlinin en büyük İlçesidir. Zonguldak İlinin %75 vergisi Kdz Ereğli tarafından beyan edilmekte ve ödenmektedir.Karşılığında alınan hizmetler hiç noktasındadır' denildi.

 

 

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer'in Kdz. Ereğli'ye fakülte verilmeyeceğine dönük açıklaması büyük tepki toplamaya devam ediyor. Ereğlililer Derneği'nden sonra bu kez  de THK Kdz. Ereğli Şube Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Muhammet Likoğlu, Özer'in açıklamasını 'rencide edici' bulduğunu bildirdi.

 

Likoğlu 'Zonguldak tarafından Kdz Ereğli'ye bu tür hareketler ilk defa yapılmamaktadır. Zonguldak öteden beri Kdz Ereğli için sosyal ve siyasal olarak bu tür küçük düşürücü ve yok sayıcı beyanlar ve eylemler yapılmıştır' sözleriyle başladığı açıklamasında şöyle dedi:

 

EREĞLİ'YE BAKIŞ ZİHNİYETİ

 

Rektör Mahmut Özen'in Kdz Ereğli'ye karşı onur kırıcı tutumunu anlayabilmiş değilim. Sayın Rektör kendi düşüncesini değil Zonguldak'ın bir çok konuda  Ereğli'ye bakışını zihniyetini ortaya koymuştur.

Kdz Ereğli Zonguldak İlinin en büyük İlçesidir. Zonguldak İlinin %75 vergisi Kdz Ereğli tarafından beyan edilmekte ve ödenmektedir.Karşılığında alınan hizmetler hiç noktasındadır.

 

Kdz Ereğli ekonomisi Erdemir özelleşmesi ve 2008 yılındaki dünya krizi ile tarihinde yaşamadığı ekonomik krizle karşı karşıya kalmış ve sıkıntı halen artarak devam etmektedir.

 

2006 yılında yapılan Erdemir özelleştirmesi ile 3 milyar dolar Kdz Ereğli tarafından devletin hazinesine aktarılmış o günlerde ülke ekonomisi için hayati önem arz etmiş  ciddi rakamdı ve halende öyledir.

 

Erdemir'in özelleştirilmesinden elde edilen gelirden Kdz Ereğli'ye hiç bir şey verilmemiştir. Yapılan bu özelleştirmenin karşılığında Kdz Ereğli'ye azda olsa bir şeyler verilseydi bugün Ereğli'nin ekonomisi bu halde olmazdı.

 

ÜNİVERSİTEYİ HAK EDİYORUZ

 

Kdz Ereğli fakülte değil Üniversiteyi hak etmekte ancak devlet  Üniversitesi İlçelere verilmemektedir. Kdz Ereğli sosyal kültürel ve ekonomik  olarak gelişimini tamamlamış  34 İlden büyük İlçedir. Kdz Ereğli'nin geldiği noktadan çıkışı İl olmaktan geçer, Kdz Ereğli kesinlikle İl olmalıdır. Rektör Mahmut Özer de bu beyanı ile altını çizmiştir.

 

Kdz Ereğli'nin İl olması konusunda defalarca gündeme getirmeme rağmen hiç bir kişi,sivil toplum kuruluşu ve siyasetçiler tarafından desteklenmemiş ve gündeme getirilmemiştir.Bu gün yapılması gereken Kdz Ereğli'nin İl olması sağlanarak Kdz Ereğli'ye yakışan Üniversitenin devlet tarafından kurulmasıdır. Zonguldak'ın yapması gereken Kdz Ereğli'nin hakkı olanı vermesidir. En az 2 fakülte Ereğli'ye verilmeli ve biran önce devlet tarafından kurulmalıdır.

 

Zonguldak bundan böyle bir çok konuda  hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağını  bilmesi noktasında herkesin kararlılığını ortaya koyması gerekir. Sayın Rektörün Kdz Ereğli fakülte konusundaki açıklaması Kdz Ereğli'yi ve Ereğli halkını son derece üzmüştür.

 

Sayın Rektörün bu açıklaması Kdz. Ereğli'de 7'den 70'e herkesin tepkisini çekmiştir. Rektörümüzden bu kararını yeniden gözden geçirmesini temenni ediyoruz ve Ereğli'ye hakkının verilmesini talep ediyoruz.

Zonguldak artık Kdz. Ereğli'nin kendi yağı ile kavrulduğu görüşü ve düşüncesinden vazgeçmelidir. Bu görüş ve düşünce Ereğli'nin her türlü hizmette geri kalmasına sebep olmuştur.