Zonguldak Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre 2 Ağustos 2010 tarihinde Zonguldak İl genelinde görülen nem oranı yüzde 78 olarak açıklandı. Sıcaklık ortalaması 29,5 derece olarak belirtilirken nem oranlarında çevre İl'ler şu şekilde: Bartın %62, Bolu %45, Düzce %46, Karabük %37, Kastamonu %46.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Yetkililer vatandaşların alması gerektiği önlemleri de şu şekilde açıkladılar; "Aşırı terleme, kusma, ishal, yaşlılık, ağır çalışma, yetersiz havalandırma ve aşırı giyinme sıcak havalarda olumsuz sonuçlar doğurur. Aşırı sıvı ve elektrolit kaybı ile kramper ve hipovolemik şok, ısı düzeninde bozulma ile tehlikeli ateş yükselmesi ortaya çıkabilir. Güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu 10:00 ile 16:00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınmalı ve bu saatler gölge bir yerde geçirilmedir. Kalın koyu giysiler yerine ince, açık renkli pamuklu giysiler giyilmeli ve geniş kenarlı şapka takılmalıdır. Güneş altında ağır egzersiz, spor yapılmamalıdır. Ağır ve aşırı yemek yenmemeli, hafif sulu ve sebze meyve ağırlıklı yemekler yenmelidir.

HASTALAR AMAN DİKKAT!..

Güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu bir güneş kremi sürülmelidir. Ultraviyole ışınlardan koruyucu gözlükler kullanılmalıdır. Güneşlenme sonrası oluşabilecek güneş yanıklarına kesinlikle yoğurt gibi maddeler sürülmemeli, bu durumda soğuk kompres uygulanmalıdır. Sıcak havalarda güneş yanıklarının yanı sıra sıcak çarpması için de dikkatli olunması, bol sıvı alınması, hemen gölge ve serin bir yere gidilmesi, uzun süre güneş altında çalışılmaması gerekmektedir. Ayrıca aşırı sıcaklar, kalp hastalığı, hipertansiyon, dolaşım-solunum problemi, serebrovasküler hastalığı, zeka geriliği, alkolizm gibi kronik hastalığı olan kişilerin yaşamını tehdit eder"