Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası ile Genel Maden İşçileri Sendikası arasında akdedilecek, 1 Ocak 2009-31 Aralık 2010 tarihleri arasında geçerli olacak, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda çalışanları ilgilendiren 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi Görüşmelerinde arabulucu süreci başladı.
60 günlük yasal sürenin ardından anlaşma sağlanamayan 11 madde üzerinde uyuşmazlık zaptı tutuldu. Ardından taraflar arasında anlaşma sağlanması amacıyla, Zonguldak 3. İş Mahkemesi tarafından resmi arabulucu atandı.
Arabulucu ile taraflar arasında görüşme süresi 15 gün. Ancak taraflar anlaşarak süreyi 6 iş günü daha uzatabiliyorlar.
Alınan karar gereği arabulucunun, Kamu-İş ve GMİS ile yapacağı ilk toplantı 14 Mayıs 2009 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilecek.
Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nde çalışanları ilgilendiren 13. Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde de arabulucu süreci başlayacak. Kamu-İş ile GMİS arasında önümüzdeki günlerde uyuşmazlık zaptı tutulacak ve sözleşme görüşmeleri arabulucunun koordinasyonuyla yürütülecek.

TÜRK-İŞ, YÜZDE 20
ÜCRET ARTIŞI İSTEDİ
Toplu Sözleşme görüşmelerindeki uyuşmazlık maddelerinin büyük çoğunluğu mali konuları içeriyor. Bilindiği gibi Türk-İş Yönetim Kurulu, Türk-İş bünyesinde oluşturulan Toplu Sözleşmeler Koordinasyon Kurulu ile birlikte ücret teklifini önceki hafta Hükümete sunmuştu.
Henüz Hükümet karşı teklifini vermedi.
Yeni Bakanlar Kurulu'nda Toplu Sözleşmelerden Sorumlu Bakan olarak göreve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı getirildi.
Türk-İş, 1. yıl için yüzde 20 ücret artışı talep ediyor. 2. yıl için ise gerçekleşen enflasyonun üzerine yüzde 4 refah payı istiyor.