Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 30295 sayılı yasasının resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Civelek konuya ilişkin şu bilgileri verdi:


“K1 Yetki Belgelerine ilişkin Düzenlemeler;

a) Gerçek kişiler için 30 ton olan asgari kapasite şartı 25 tona, Tüzel kişiler için 110 ton olan asgari kapasite şartı 50 tona düşürülmüştür.

b) Yetki belgesi almak için istenen sermaye şartı kaldırılmıştır.

c) Asgari kapasiteyi sağlayacak taşıtlar için istenen 20 yaş şartı kaldırılmıştır. ç)Belge ücreti ise 24.307,00 TL’den 10.000,00 TL’ye düşürülmüştür.

d) Sadece kamyonetlerle taşımacılık yapmak üzere K1 yetki belgesi almak için başvuran gerçek ve tüzel kişilerden, en az 1 birim taşıt dışında asgari kapasite ile en az birer adet orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olma veya bu niteliklere haiz kişiyi istihdam etme şartı kaldırılmıştır.

Ayrıca bunların yetki belgesi ücretlerinde %75 indirim uygulanması düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile sadece kamyonetlerle taşımacılık yapmak üzere K1 yetki belgesi alan esnafımızın il dışına taşımacılık yapabilmesine olanak sağlanmıştır.

 

D4 Yetki Belgelerine ilişkin Düzenlemeler;

a) Belge ücreti 9.390,00 TL’ den 4.000,00 TL’ ye düşürülmüştür.

b) Sadece 1 adet otobüsle D4 yetki belgesi alacak olan gerçek kişiler için yetki belgesi ücretinde % 75 indirim uygulanması düzenlenmiştir.

c) Gerçek kişilerin yetki belgesi almak istenen sermaye şartı kaldırılmıştır. ç)Asgari kapasiteyi sağlayacak taşıtlar için istenen 19 yaş şartı kaldırılmıştır. (Yönetmelikte her ne kadar asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda özmal otobüsün ilk başvuru ve faaliyet süresince 10 yaşından büyük olmaması şartı, yer almakta ise de, Bakanlık yetkili birimleri ile yapılan görüşmede yaş şartının sehven yazıldığı, kaldırılması yönünde makam oluru alınacağı şifahen bildirilmiştir.)

d) Yetki belgesi, UKOME ve/veya il ve/veya ilçe trafik komisyonları ile işbirliği yapılmak suretiyle, bu Yönetmeliğin getirdiği sorumluluk, yükümlülük ve yetki belgesi alma zorunluluğu dikkate alınarak seyahatin başladığı ve seyahatin bittiği il valiliklerindeki merkezin/komisyonun uygun kararlarına istinaden düzenlenecektir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin hususlar, Bakanlıkça ayrıca düzenlenir”


(Haber Merkezi)