Basın İlan Kurumu Genel Kurulu'nun teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nun 1 Mart 2015 tarihinden geçerli olmak üzere resmi ilan ücretlerini artırdı.

Sadece vasıflı gazetelerin yayımlama hakkı bulunan resmi ilanlarla ilgili olarak yapılan açıklamada şöyle:

Söz konusu Resmi İlan Fiyat Tarifesi;

"1. Resmi ilânların yayım ücreti, tek sütunda bir santimetrelik boy ile ölçülmek suretiyle tespit edilir.

Resmî ilân başlıklarının 24 puntoyu geçmemesi, bu başlıkların ilân metinleri ile mütenasip olması, anılan resmi ilanların dizgisinde 10 puntoluk metin harfleri ve 'AriaT yazı karakteri kullanılması şarttır.

Birden fazla sütunu kapsayacak şekilde yayımlanan ilânların sütun sayısının belirlenmesinde; tek sütun genişliği 37 milimetre kabul edilir. Ayrıca, sütun aralarındaki boşluklar 3 milimetre olacak şekilde hesaplamaya dâhil edilir.

Satır aralarında gereğinden fazla boşluk bırakılan resmi ilânların 5 santimetrelik kısmında en az 12 satır yazı bulunması gözetilir.

Daha büyük puntolu harflerle ve/veya daha dar sütuna dizilen ilanlar ile satır aralarında gereğinden fazla boşluk bırakılan ilanlar yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde kıyasen hesaplanır.

2..Resmî ilânların bir santimetresinin tek sütundaki yayım ücreti 9,63 Türk Lirasıdır.

Şu kadar ki yayım ücreti; günlük fiili satış ortalaması 10.000'den az olmayan gazeteler için 10,60 Türk Lirası, 25.000'den az olmayan gazeteler için 20,55 Türk Lirası, 50.000'den az olmayan gazeteler için de 35,70 Türk Lirasıdır.

Bu maddede belirtilen ücretlere KDV dâhil değildir.

3.Resmî ilânların tahmini bedelleri, Basın İlân Kurumunun tespit edeceği esaslara
g
öre, ilânı verenler tarafından peşin olarak Kuruma ödenir ve fatura tanziminden
sonra mahsup i
şlemi yapılır.

Kanuni sebeplerden ötürü tahmini ilân bedellerini peşin ödeyemeyen merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, faturanın kendilerine ulaşmasını müteakiben borçlarını derhal öderler.

4. Bu tarife, Resmî Gazete'de yayımını takip eden ay başından itibaren yürürlüğe girer." hükümlerini içermektedir.

Hatırlanacağı üzere, Kurumumuzun teşkiline dair 195 sayılı Kanunun 34 ve 36 ncı maddelerine dayanılarak düzenlenen 67 sayılı Genel Kurul kararının Birinci Bölümünde ve Genel Hükümler kısmında yer alan 'Resmi ilanların tertibi ve ölçümlenmesi' hakkındaki 27 nci maddesinin birinci fıkrası, Kurumumuz Genel Kurulunun Kasım/2014 ayındaki toplantısında;

"Resmî ilan metinlerinin 'Arial' yazı karakteriyle on punto olarak dizilmesi, başlıklarının ise yirmidört puntoyu geçmemesi ve başlıklar ile metinlerin yüzölçümünün orantılı olması şarttır."

şeklinde yeniden düzenlenmiş ve 9 Aralık 2014 tarihli, 29200 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Yapılan bu değişiklik de yukarıda anılan Resmi İlan Fiyat Tarifesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte 1 Mart 2015 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacaktır.

Bununla birlikte, anılan ilan bedelleriyle alâkalı açıklama yazısı, Kurumumuz Yönetmeliği'nin 77 ve 82 nci madde metinleri, yine bu ilanlara ilişkin iş emri örneği ve Genel Müdürlüğümüz ile Şube Müdürlüklerimizin adres ve banka hesap numaraları Kurumumuza ait www.bik.gov.tr internet sitesinde verilmiştir.

Bu itibarla, konuyla ilgili işlemlerin Kurumumuz mevzuatı doğrultusunda gerçekleştirilmesinin temini amacıyla, yukarıdaki açıklamaların sorumluluk alanınız içerisindeki kamu kurum ve kuruluşları ile resmi ilan yayınıyla alakalı gazeteler tarafından dikkate alınması hususunda gereğini arz ederim.