2011 yılından itibaren ilkokul mezunları artık ehliyet sahibi olamayacak. Özel Umut Sürücü Kursu Kurucusu Şenol İnan, düzenlemenin amacının sürücü adaylarına en az sekiz yıllık temel eğitimi bitirtmek olduğunu söylüyor.

 

İnan, İlkokul mezunlarının 1996 yılından bu yana sürücü ehliyeti alamama korkusu yaşadığını belirterek, “Geçen yıllarda 3 kez ertelenen değişiklik 2011'in Temmuz ayında uygulamaya geçiyor.”dedi. Şenol İnan, ehliyet konusunda AB standartlarının uygulanacağını belirterek, öngörülen trafik reformlarıyla, 18 yaşında ehliyet alıp yıllarca aynı ehliyetle otomobil kullanma döneminin kapanacağını bildirdi.

Şenol İnan, gazetecilere yaptığı açıklamada, “AB stratejisi 2010 - 2011 Eylem Planı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre ilk etapta sürücü ehliyetleri AB standardına kavuşacak. Daha sonra kamu ulaştırma araçlarına hız sınırlayıcı teknik cihazlar takılacak; sürücü belgeleri sadece 5 yıl için geçerli olacak. Belgeyi kullanmaya devam etmek için yeniden ehliyet sınavına girilecek. İlk kez ehliyet alanlara, 2 yılı kapsayan staj dönemi verilecek. Bu kişiler ‘2 yıllık stajyer sürücü belgesi’ ile araçlarını kullanabilecek. Bu sürede 2 kez kırmızı ışıkta geçen, 2 kez hız limitini aşan, uyuşturucu ve alkol etkisiyle araç kullananların ehliyetleri tamamen iptal edilecek.”şeklinde konuştu.