Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem gemi acentelerinin sorunlarını dinledi. Acenteler; yılda 2000 gemiden 600'e düşen rakamın endişe verici boyuta ulaştığına dikkat çektiler.

*Erdemir'in çelik üretimine öncelik verdiği için liman hizmetlerine önem vermediğinden dolayı gemi acentelerinin başta ro-ro olmak üzere taleplerine beklenen ilginin gösterilmemesi Genel Müdür oğuz Özgen'e yapılacak toplu ziyarette gündeme getirilecek.

*İrfan Erdem, Alaplı limanının da yatırımcının ticaretten çekilmesi nedeniyle yattığını belirtirken Hükümet Ege de Çavdarlı, Karadeniz'de de Filyos'un dışında hiçbir liman yatırımı yapmayacağını bu nedenle Ereğli'de mevcut belediye rıhtımının onarılıp uzatılarak çözüm bulunabilir dedi.

Kdz. Ereğli'de yapılan gemi acenteleri toplantısında iş kapasiteleri 4'de üç oranında düşen acenteler dertlerini  bir bir döktü. Toplantıya başkanlık eden Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, liman hizmetlerindeki pahalılık ve yetersizlik nedeniyle yaşanan olumsuzlukları gidermek için yapılacak çalışmaları anlattı.
Hatice Erdem Denizcilik Meslek Lisesi'nde Zonguldak ve Bartın'daki yaklaşık 20 gemi acente sahibi, yetkilisi ve çalışanlarının katıldığı toplantıda konuşan İrfan Erdem Niye kaçıyor müşteriler Ereğli'den? sorusunu yöneltirken sözlerini şöyle ifade etti:

KİMSE LİMAN YAPILACAĞINI
HAYAL ETMESİN

Liman ücretleri aşağıya düşürdük ama iş kapasitesini artıramadık. Belediyenin Erdemir'le diyalogu yok.  Ekonomiyi yönlendirecek olanlar seçilmiş insanlardır. Politikacılardır. Erdemir Genel Müdürleridir,  Milletvekilleridir. Ben acentacı arkadaşları zaman zaman ziyaret ediyorum. Onlar da beni ziyaret ediyor. Ben de problemleri Genel Müdüre söylüyorum. Erdemir Liman Hizmetlerini çelik üretiminden sonra ikinci ve üçüncü sıralarda gördüğü için hizmette sıkıntılar çıkıyor. Belediye Limanı ortada. 2 senedir müsaadesini alıp orada iki tane limanı açamıyor. Neden? Belediye ile hükümetin kavgası var. Nasıl müdahil olalım buna? Siz sıkıntılarınızı söylerken çarelerini de konuşalım. Alaplı Limanı Projesi vardı onu yapan arkadaş ticareti bıraktığı için yarım kaldı.  Şimdi ben size hükümetin Zonguldak bölgesi olarak politikasını anlatayım. Hükümet Ege'de Çavdarlı Limanını Karadeniz'de de Filyos Limanına ehemmiyet veriyor. Bunun dışında da hiçbir limana izin vermiyor. Ben Alaplı Limanının müsaadesini 4.5 ayda zor aldım. Ama yapan firma ticareti bıraktığı için yapılamadı.
Alaplı Limanı yapılmayacak. Artık canlandırılamaz.
Nedeni şu Türkiye Karadeniz'de Filyos Limanı Ege'de Çavdarlı Limanını hayata geçirmenin gayreti içinde. Filyos Limanın dışında Zonguldak ve çevresinde başka bir limanın yapılmasına izin vermiyor.
Ereğli'de kimse liman yapılacağını hayal etmesin.
Elimizdeki mevcutları iyileştirmek lazım.
Bana göre yapılacak en doğru iş. Belediye ile görüşüp belediye iskelesinin tamir edilip uzatılarak iki rıhtımının da hayata geçirilmesi. Acenteleri başka bir şeyin kurtaracağına inanmıyorum.
Erdemir ise Liman hizmetini sadece kendisi için düşünüyor. Üçüncü şahıslar için değil.
Peki limanların bu şekilde olması acentelerin eski işlerini yapamamasının sebebi sadece belediye ile Erdemir mi?
Hizmette kusurunuz yok mu? Buraya yük getirdiniz boşaltacaksınız. Tahmil tahmilatta mükemmel misiniz?

BÜYÜK İŞ KAYBI
13' ü Ereğli'de olmak üzere Zonguldak ve Bartın'dan 20 gemi acentesi sahibi, yetkilisi ve çalışanının katıldığı toplantıda söz alan acente yöneticileri de, bir önceki yılda 2000 bin olan gemi sayısının 4 de 3 oranında azalarak 600 e düştüğünü, başka sektörlerde çalışmadıklarından dolayı ise hangi işi yapabileceklerini bilemediklerini de ifade ederek, Erdemir limanından yeteri şekilde yararlanamadıklarına vurgu yaptılar. Acenteler, hizmet veremediklerinden ve ücretlerindeki yükseklikten dolayı müşteri kaybettiklerini, saç piyasasında da kotanın devreye girdiğinden dolayı saç ihtilatının eskisi gibi olamayacağını belirttiler.
Tunca Özenci döneminde verilen hizmet kalitesiyle hem acentelerin hem de Erdemir'in limandan  yararlandığını  kaydeden acenteler, Zonguldak'a gitmek istemeyen ro-rocuların ise hizmet talep ettiklerini, ancak bu talebe yanıt veremediklerini dile getirirken, Filyos limanının hizmete girmesiyle Ereğli'de acenteciliğin sona ereceğini de söylediler.
TTK limanının askeriyeye devredilmesinden önce tahmil tahliyenin tüm talepleri karşılayabildiğini ve altın bir çağ yaşadıkları gerçeğine işaret eden gemi acentecileri çözüm arayışlarını somut adımlara dönüştürmek istediklerini de anlattılar.

ÇÖZÜM ÖZGEN'İ
ZİYARETTE ARANACAK

Tüm bu değerlendirmelerin ardından söz  alan İrfan Erdem, Erdemir'in liman hizmetlerini ilçedeki acentecilere de açması ve gerekli kolaylıkları sağlaması için Genel Müdür Oğuz Özgen'i ziyaret edip dertlerini anlatmaktan başka seçenekleri olmadığını, yapılacak toplu ziyarette karşılıklı görüşmeyle çözüm aramak için harekete geçecekleri kararını açıkladı.