Zonguldak Devrek’te meydana gelen heyelan ile ilgili son durumu hakkında bilgi alış verişinde bulunmak üzere Zonguldak Valisi Ali Kaban, Karayolları Genel Müdür Yardımcısı, Karayolları Kastamonu Bölge Müdürü ve Teknik Ekipleri, DSİ Kastamonu Bölge ve Şube Müdürleri Teknik Ekipleri, İlçe Kaymakamı, İlçe Belediye Başkanı, Afad Müdürü ve Teknik Ekibinin de katıldığı görsel materyallerinde sunulduğu bir değerlendirme toplantısı yapıldığı bildirildi.

Heyelanın son durumu hakkında alınan kararlar açıklandı. Açıklamada , “Valimizce bölgede bundan sonra meydana gelebilecek muhtemel her tür riske karşı İl AFAD Müdürlüğü, Devrek Kaymakamlığı ve Devrek Belediye Başkanlığına bir Risk Eylem Planı hazırlanarak acil boşaltma ihtimallerinin değerlendirilmesi talimatı verilmiştir” denildi.

Toplantı ile ilgili verilen bilgiler şu şekilde:

“İlimiz Devrek İlçesi Karşıyaka Mahallesinde 16.07.2015 tarihinde meydana gelen heyelanla ilgili olarak, heyelanın son durumu hakkında bilgi almak, yapılan çalışmaları değerlendirmek ve bundan sonraki süreçte yapılacak çalışmalar konusunda koordinasyon sağlamak  amacıyla, 07.08.2015 Cuma günü saat 15:00 te Valilik Toplantı Salonunda Karayolları Genel Müdür Yardımcısı, Karayolları Kastamonu Bölge Müdürü ve Teknik Ekipleri, DSİ Kastamonu Bölge ve Şube Müdürleri teknik ekipleri, İlçe Kaymakamı, İlçe Belediye Başkanı, Afad Müdürü ve Teknik ekibinin de katıldığı, görsel materyallerinde sunulduğu bir değerlendirme toplantısı yapılmıştır.

Sayın Valimizce toplantıda;

Heyelanla ilgili olarak yapılan ve yapılacak çalışmalarda öncü ve önemli rol oynayan Karayolları ve DSİ arasındaki uyum, işbirliği ve koordinasyonun önemi özellikle vurgulanarak, bu konuda yapılacak çalışmalar talimatlandırılmıştır.

Heyelanın başlangıcından bu güne kadar geçen süre içerisinde   Karayollarınca yaptırılan proje çalışmalarının sunumu yapılmış ve başarılı olduğu görülmüştür.

Karayollarınca yapımı devam  eden Devrek-Ereğli yolunun heyelanlı kısmının  üst tarafında kalan 650 metrelik bölgede  yükün hafifletilmesi amacıyla boşaltma çalışmalarına 10.08.2015 Pazartesi gününden itibaren yoğun olarak başlanması talimatı  verilmiştir.

Heyelandan dolayı tıkanma ve taşma riski taşıyan Çomaklar Deresinin başka alternatif bir  güzergâhtan  tahliyesi için  DSİ’nin alacağı önlemlere ilişkin nasıl bir çalışma yapılacağı konusu ayrıntılı bir  değerlendirmeden sonra kararlaştırılmıştır.

Heyelan bölgesinde risk oluşturduğu İl AFAD Müdürlüğü tarafından  belirlenen 3 binanın  boşaltılması kararı verilmiştir.

Son olarak Sayın Valimizce bölgede bundan sonra meydana gelebilecek muhtemel her tür riske karşı  İl AFAD Müdürlüğü , Devrek Kaymakamlığı  ve Devrek Belediye Başkanlığına bir  Risk Eylem Planı hazırlanarak acil boşaltma ihtimallerinin değerlendirilmesi talimatı verilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”