Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen "Dezevantajlı Kişilerin  Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı" (RAKKAS)  Roman Kültürünü Tanıtma ve Yaygınlaştırma Festivali kapsamında, "Roman Vatandaşların Ekonomik ve Sosyal Sorunları ve Çözüm Önerileri" paneli yapıldı. Kdz. Ereğli Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonunda saat 14.00'de başlayan panelin açış konuşmasını Roman Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar yaptı.



Çokyaşar Şöyle dedi:


"NE MUTLU TÜRKİYELİYİM DİYENE"

"Ben her gittiğim yerde lokal olarak konuşmuyorum. Genel olarak bazı tespitlerin yapılması için konuşacağım. Ve burada çok değerli panelist arkadaşlarım var onlara da başarılar diliyorum, kendilerini tebrik ediyorum.

Ben sizinle Türkiye genelinde romanlarla ilgili neler oluyor onları paylaşmak istiyorum. Hepimizin bildiği gibi Türkiye ciddi bir süreçten geçiyor. Strateji üstüne stratejiler yapılıyor. Bıçak sırtı ince bir gidişat söz konusu. Biz milli birliğimizin doğrulması için üstümüze düşeni yapmaya çalışıyoruz. Roman vatandaşlarının da her zaman herkesin bildiği gibi ay yıldızlı bayrağımızın altında Ne Mutlu Türkiyeliyim diyene şeklinde yaşadığını hepimiz biliyoruz. Biz Romalı değiliz biz ne mutlu diyene ne mutlu kürdüm diyene ne mutlu lazım diyene diye değil de bunların en güzel bir tarafı var bunlar hep bir olmalı. Laz, kürt, çerkez, sağcı, solcu hangi siyasi anlayışla olursa olsun hepimiz bir olmalıyız. Bu vatanın bütün topraklarını korumalıyız. Bizim yapmamız gereken bu. Uzun yollardan geldik geç saatlere kadar sohbet ettik ve çok önemli konulardan bahsettik. Ve ben o masanın etrafında oturan kardeşlerimin bugün vatanının memleketinin başına bir şey gelse ay yıldızlı bayrağını alıp ölümüne şehit olmak için gitmeye hazır olduğunu gördüm."




KONUT MÜJDESİ VERDİ

Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'da yaptığı konuşmada, az söz ile çok iş yapmaya vurgu yaptı. Uysal, sağlıklı bir yaşam için iyi bir iş ve iyi bir maaştan daha önemlisinin sağlıklı bir konut olduğunu belirterek, önümüzdeki süreçte konut konusunda imza atacaklarını müjdeledi.

Uysal konuşmasını şöyle tamamladı:

"POZİTİF AYRIMCILIR FALAN OLMAZ"

Ekonomik ve karşılaştığı sosyal sorunlar; eğer bu sorunu siz zaten yenerseniz olay bitmiştir. Hani diyoruz ya sıfır ayrımcılık. Bakın ben şunu gördüm toplumun hiçbir kesimi bazen ağzımız alışmış pozitif ayrımcılık diyoruz pozitif ayrımcılık falan olmaz. Her vatandaş ne kadar hak sahibi ise ne kadar bu ülkenin havasını soluyorsa bu gökyüzünün altında ne kadar bulunuyorsa bu Roman vatandaşlarımıza veyahut da herhangi bir toplumun herhangi bir kesiminde o kadar hakka sahiptir. Sıfır ayrımcılık. Biz farklı davranış istemiyoruz.



PANELDE ANLATILDI

Dr. Hasibe Özgümüş'ün Başkanlık yaptığı panelin konuşmacıları:

Bülent Ecevit Üniversitesi Roman Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erdem Dişimeşe

Romanlar için Diyalog Ağı (RODA) Genrel Sekreteri, İstanbul Roman İşbirliği Federasyonu Eşbaşkanı, İstanbul Kuştepe Gençlik Merkezi Başkanı Roman Aktivist Bahattin Turnalı

Edirne Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı, Edirne Kurbağa ve Salyangoz Toplayıcıları Derneği Başkanı Çetin Örs'tü.

Panelistler, "Roman Vatandaşların Ekonomik ve Sosyal Sorunları ve Çözüm Önerileri" konusundaki görüşlerini paneli izlemeye gelen Romanlara anlattılar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı Halk Eğitim Merkezi ve ASO okulu Müdürlüğü, İşkur, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Oteritesi (İKG PRO) ve Kdz. Ereğli Belediyesi'nin destek verdiği proje çerçevesinde romanlar ilçedeki Amfi tiyatroda da eğlence yapacaklar ve Kestaneci'deki piknik alanını da şenlendirecekler.