Hızır günlerinin başlangıcı olan ve yaz sezonunu müjdeleyen Hıdırellez bayramı, Karadeniz Ereğli’de Roman vatandaşlar tarafından gerçekleştirilen organizasyonla coşkulu şekilde kutlandı.

*

Pandeminden dolayı 2 senedir yapılamayan Hıdırellez bayramı sebebiyle Karadeniz Ereğli ilçesinde, 6 Mayıs Cuma akşamı, eğlence programı tertip edildi.

Akarca Mahallesi Kayabaşı Alemdar İlköğretim Okulunun bahçesinde,18 – 22.oo saatleri arasında gerçekleştirilen programa, çeşitli mahallelerden yaklaşık 200 kişi katıldı.

Batı Karadeniz Romanlar Derneği’nin gençlik ve kadın kollarının yönetimleriyle yer aldığı, yöresel ve Roman havalarının, Osmanlı’dan günümüze ulaşan çeşitli oyunların tertip edildiği etkinlikte, halat çekme mücadelesi, kaşıkla yumurta taşıma yarışı, çuval içinde zıplayarak ilerleme yarışı, sandalye kapmaca ve Romanspor 5’te 5 maç gösterisi beğeni topladı.

Batı Karadeniz Romanlar Derneği yönetiminde sayman olarak görev yapan Ramazan Kandemir’in sahibi olduğu “Orkestra Gözde” personelinin performansı da geceye renk kattı.

Batı Karadeniz Romanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Koçak ve yönetimi, Batı Karadeniz Romanlar Derneği Kadın Kolları Başkanı Çile Atlazoğlu ve yönetimi, Batı Karadeniz Romanlar Derneği çatısı altına Genç Romanlar Derneği Başkanı Coşkun Ovaç, yardımcısı Umut Atlazoğlu ve yönetimi, Romanspor Kulüp Başkanı “Bayraklı Boyacı” namıyla bilinen Salih Atlazoğlu ve birçok Roman vatandaş yer aldı. Roman olmayan vatandaşlardan da etkinliği izlemeye gelenler olduğu belirtildi.

Diğer yandan gecenin sonunda Gözde orkestradan kemancı Ogün Kuru ile Roman vatandaşlardan Gökhan Gökçe’nin seslendirdiği ve cezaevlerinde kader mahkûmlarına armağan ettiği şarkılarla gece sona erdi.

Etkinlik okulun bahçesinde olduğu için Hıdırellez’in sembollerinden biri olan ateş yakılmadı.

KDZ. EREĞLİ BELEDİYESİ ve EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Romanspor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Salih Atlazoğlu, gecenin Batı Karadeniz Romanlar Derneği tarafından organize edildiğini ifade ederek, kadın kolları, gençlik kolları ve Romansporlu gençlerin de destek verdiklerini söyledi.

Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin de geceye katkı sağladığının altını çizen Atlazoğlu; “Geleneksel hale getirdiğimiz Hıdırellez şenliğini salgından dolayı iki senedir yapamadık. Bu sene diğer senelerden daha doluydu. Oyun havalarının yanı sıra, çeşitli gösteri ve oyunlarda yer aldı. Okulun bahçesinde olduğu için ateş yakmadık. Aldığımız gibi temiz bir şekilde bıraktık.

Programımıza malzeme katkısında bulunan Ereğli Belediye Başkanımız Halil Posbıyık’a, çeşitli birimlerdeki müdürlerden; Rasim Özdemir, Etem Özdemir, Muhammet Ali Ateş ve Sezgin Okumuş ile Belediye Başkanı Danışmanı Metin Yüksel’e teşekkürlerimi sunuyorum.

Batı Karadeniz Romanlar Derneği de, gençlik ve kadın kolları yönetim ve üyeleriyle birlikte geceye destek verdi. Emeği geçenlere, katılanlara teşekkür ediyorum. Önümüzdeki senelerde inşallah daha dolu organizasyonlara imza atacağız” dedi.  

HIDIRELLEZ BAYRAMI

Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir.

Türkiye'de Hıdrellez Bayramı, 5 ya da 6 Mayıs'ta kutlanır. Hıdrellez, Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak da adlandırılır. 6 Mayıs'tan başlayıp 7 Kasım'a kadar olan süre Hızır günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturur.