Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Rüstem Albayrak, rota virüsü konusunda uyarıda bulundu. Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Rüstem Albayrak, rota virüsü konusunda uyarılarda bulunarak, rota virüsünün tüm dünyada her yıl milyonlarca çocuğu etkileyen bir virüs olduğunu kaydetti. Rota virüsünün özellikle çocukluk çağındaki ishalin ortaya çıkmasındaki en büyük etken olarak bilindiğini belirten Albayrak, Rota virüs ishalleri en çok kış aylarında görülüyor. Her yaş grubunda görülebilmekle birlikte, daha çok 4-24 ay arası çocukları etkiliyor. Rota virüs incebağırsağa yerleşerek, rahatsızlıklara sebep oluyor. Çok şiddetli ishal ve kusmayla ortaya çıkan rota virüsü enfeksiyonları, vücutta sıvı kaybına sebep oluyor. İleri derecedeki sıvı kaybı, böbrek yetmezliğine hatta ölümlere bile sebep olabiliyor. Rota virüs solunum yoluyla dışkı ile bulaşmış su ve yiyeceklerin tüketilmesiyle bulaşan belirtileri genellikle 48 saatten az süren kuluçka dönemini izleyen ateş, kusma ile başlayarak sık, sulu, özellikle çok kötü kokulu kansız ishal belirtilere eklenir. İshal 5-7 gün sürebilir. Özellikle süt çocuklarında kusma ishalin neden olduğu dehidratasyon gelişebilir. Bağışıklık sistemi yetersiz olan hastalarda hastalık daha uzun ve ağır seyir gösterir.İshal bir hafta sürebiliyor. Bağışıklık sistemi yetersiz olan hastalarda hastalık daha uzun ve ağır seyir gösterebiliyor. Yeni doğanlar ve süt çocukları anne sütünden geçen antikorlar sayesinde hastalığı daha hafif atlatabiliyor” dedi.
Tedavisi hakkında da bilgiler veren Albayrak, “Tedavinin başlıca amacı; kusma ishale bağlı ortaya çıkabilecek sıvı kaybının önlenmesidir. Kusma önleyici, ishali önleyici ilaçların tedavide yararı yoktur. Beslenme devam ettirilmelidir, mümkünse sık aralarla azar azar beslenme yapılmalıdır. Az yağlı gıdalar tercih edilmeli, özelikle anne sütü ile beslenme kesilmemelidir. Yeni doğan bebekler ve 3 ayın altındaki çocuklar anneden geçen antikorlar aracılığı ile enfeksiyondan korunurlar, hastalığı daha hafif geçirebilirler” diye konuştu.
KORUNMA YÖNTEMLERİ
Rota virüsünden korunmanın yöntemlerini de anlatan Rüstem Albayrak şöyle konuştu:
“En önemli korunma yöntemi ellerin sık yıkanmasıdır. Genel hijyen önlemleri (el temizliği, suların kaynatılması) bulaşmayı azaltır. Ellerin sık sık yıkanması, kreşlerde ve okullarda ortam temizliğinin dikkat edilmesi hasta çocukların diğer çocuklar ile temas etmelerinin engellenmesi hastalıklardan korunma yöntemlerinin başında gelir. Yakınmaların ortaya çıkışından 10-12 gün sonrasına kadar virüsün dışkı ile atılımı devam eder.”
Annelere de uyarılarda bulunan Albayrak, “Eğer çocuk anne sütü alıyorsa kesinlikle devam edilmelidir. Annelerimizin rota virüsünün enfeksiyonu geçiren çocuklarını kusma ve ishal açısından sıkı takip etmeleri gerekir. Ağızdan alımın yetersiz olduğu durumda zamanında çocuk doktora götürülmelidir. İdrar miktarının azalması, gözyaşının olmaması, ağız kuruluğu, devamlı susuzluk hissi, sıvı kaybının belirtilerindendir. Genel hijyen kurallarına uyulmalı, eller yıkanmalı, eğer hasta bebek ise emzirmeye devam edilmelidir. Sözün özü 'Suya sabuna dokunun' hem rota virüsü hem de olabilecek diğer bulaşıcı hastalıklardan korunun” dedi.