Atatürkçü Düşünce Derneği Karadeniz Ereğli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı E. Semih Özkök Lozan anlaşmasının yıldönümünde yaptığı yazılı açıklamada  “Lozan’ı anlamak için Sevr’e bakmak gerekir. Sevr bir ölüm fermanıydı.  Sevr uygulansaydı Batıdaki tek Türk devleti çok kısa zamanda yok olup gidecek, Türkler son kez etnik temizliğe uğrayacaklardı” vurgusunu yaptı.

 

Özkök, açıklamasında görüşlerini şöyle sürdürdü:

 

“Oysa Türkler, olağanüstü bir kişinin önderliğinde inanılmaz bir başarı elde edeceklerdi. Eskişehir’den Afyon’a Batı Anadolu’yu baştan başa ele geçirmiş olan Yunanlılar dünyayı derin hayrete sokan bir yenilgiye uğradılar. Yunan ordusu yok edildi, başkomutanı bile tutsak düştü. Büyük Zafer,  Gazi Mustafa Kemal’e ve ülkemize öyle bir ün kazandırdı ki, Türkiye Lozan’a yenik bir ülke olarak gitmedi. Yine de aylar süren dişe diş bir savaşımdan sonra Türkiye Lozan sayesinde tam bağımsız bir ülke olarak yerini alabildi.

Bundan sonra Büyük Önder Lozan’ı yeni Sevr’lere karşı sigorta etmek işine girişti. Bunun için Atatürk Devrimini yaptı. Bu devrim sayesinde kimse Türklere yeni bir Sevr dayatmaya kalkamayacaktı. Çünkü Türkler artık her alanda emperyalistlerle boy ölçüşecek duruma geleceklerdi.

            Ama o günlerde Türkiye’ye verilen ödünleri bir bir geri almak üzere ceplerine koyanlar bugün dahili bedhahları ile rövanşı alma peşindedirler.

Uyanık durmadığımız sürece başarmaları an meselesidir. Tehlikenin farkında olan Atatürkçü Düşünce Dernekleri ve üyeleri o nedenle Cumhuriyet’ten yana, topraklarından yana, bütünlükten yana taraftır. Taraf olmayı son nefesine kadar sürdürmek konusunda kararlıdır.

Atatürk Devrimini gözümüz gibi sakınıyorsak ve canımızdan aziz biliyorsak bunun içindir.Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye ,  Yaşasın Atatürk Devrimi!,  Yaşasın Lozan!”