Konferansa Kdz.Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutan Vekili Deniz Kurmay Albay Mustafa Şahin, Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Batı Karadeniz Bölgesi Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Erdem, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Ayaz ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Bülent Ecevit Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ev sahipliğinde ve Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanlığı’nın organizasyonuyla gerçekleşen konferansta Yerel Tarih Araştırmacısı ve Tarih Öğretmeni Gürdal Özçakır, sunum yaptı.

ALTIN HARFLERLE YAZILDI

Sunum öncesinde kısa bir konuşma yapan Batı Karadeniz Bölgesi Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Erdem, Ankara’da yaşanan terör olayını lanetledi ve hayatlarını kaybedenlere rahmet, yaralananlara ise acil şifalar diledi. 18 Mart tarihinin Türk tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü olmakla beraber Şehitleri anma günü olarak da Türk Milletinin gözünde ayrı bir önemi olduğunu söyleyen Erdem, “Türkiye’de birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğu şu dönemde vatanımızın bölünmez bütünlüğünü savunan ve bu uğurda şehit olan tüm vatan evlatlarını rahmet ve şükranla anıyor ruhları şad olsun diyorum" diye konuştu.
Erdem, 18 Mart tarihinin Türk Milleti için dönüm noktası olduğunu ifade ederek, “18 Mart ve peşinden gelen Çanakkale Zaferi vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk Milletinin neler başarabileceğinin en güzel kanıtıdır.”dedi.


Daha sonra Yerel Tarih Araştırmacısı ve Tarih Öğretmeni Gürdal Özçakır, hazırladığı slayt gösterisi eşliğinde ‘Son Kale Çanakkale’ adını taşıyan sunum gerçekleştirdi.
Özçakır, 1. Dünya savaşındaki 11 cepheden biri olan Çanakkale Cephesi’nin zaferin kazanıldığı tek cephe olması nedeniyle ayrı bir önem taşıdığını ifade ederek, “Bu yönden Çanakkale diğer cephelerden ayrılır. Sadece bir cephe olarak değil sosyal, psikolojik etkileriyle hatta eğitim tarihine bıraktığı etkilerle Çanakkale başka bir cephedir. 19 Şubat 1915’te başlıyor ve 18 Mart’a kadar bir ay boyunca müttefik donanmaları bölgeyi bombardımana tabi tutuyor. 18 Mart’ta deniz savaşları olacak, deniz savaşlarında başarılı olamayınca bu sefer 25 Nisan’da bir çıkarma yapacaklar ve savaş müttefik kuvvetlerin çekilmesine yani 9 Ocak 1916’ya kadar devam edecek. 11 ay boyunca bu cephede 2 taraftan da 500’er bin askerin yani toplamda 1 milyon askerin toplandığını göreceğiz.”dedi.


Yaklaşık 45 dakika süren sunumunda ilk olarak Çanakkale Savaşı’nda tarih sahnesine çıkan Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehasıyla savaşın kazanılmasında büyük rol oynadığını dile getiren Özçakır, “Çanakkale Zaferi Yahya Çavuşlarla, Koca Seyitlerle, 57. Alay’ın tüm şehit Mehmetçikleriyle kahraman Türk Milleti’nin zaferidir. Bu zafer; evlatlarını kocalarını düğüne gönderir gibi cepheye gönderen anaların, babaların, eşlerin zaferidir. Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Savaşları’nın 101. Yıldönümünde tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, aziz ruhları önünde saygıyla eğiliyoruz.”ifadelerine yer verdi.
Sunumunun ardından konuşmacı Özçakır ve protokol üyelerine plaket takdimiyle konferans son buldu.

(Haber Merkezi)