Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Gürkan Gülay, Zonguldak'ın kanayan yarası olan ruhsatsız kömür ocaklarının kaçak statüsünden çıkartılıp yasal bir zemine oturtulmasını istedi. Başkan Gülay, bununla ilgi bir çalışma yapmak için AKP, CHP ve SP Merkez İlçe Başkanlarını ziyaret ederek, bir komisyon oluşturmak istediklerini belirtti.
Başkan Gülay, yazılı açıklamasında şunları söyledi:

KANAYAN YARAYA
ÇÖZÜM BULUNMALI
Dönem dönem yapılan operasyonlarla akla gelen ruhsatsız kömürcülük, sadece bu zamanlarda değil, Zonguldak'ın gerçek yüzü olan bu konuyu artık el birliği ile çözme vaktidir. Her kafadan farklı seslerin çıktığı, her siyasinin ve STK yöneticisinin ayrı yorumladığı, ama icraat kısmında bulunmak istemediği ruhsatsız işletmelerin artık 'kaçak' statüsünden çıkarılıp yasal bir zemine oturtulması gerekiyor. Bugün Zonguldak şehrinde insanların evinin önünde bile ocak açtığı biliniyor, ama bu vatandaşlarımıza bir kolaylık sağlanmıyor ve yol gösterilmiyor. Zor şartlar altında ekmek parası için çalışan kömürcü kardeşlerimizin maalesef sicilleri hırsızlık suçu ile kirlenirken, hangi şartlarda o kömürün çıkartıldığını iyi düşünmek gerekir. Çalışma şartlarının TTK'da bile zorluğu göz alındığında ruhsatsız ocaklarda ekmek parası için uğraşan vatandaşlarımızın önü kesileceğine 'hangi kolaylıklar sağlanmalıdır?' diye düşünülmelidir. Şehrimizin sosyal olgusu olan kömürcülük, artık bir düzlüğe çıkartılmalıdır. İşsizlik yüzünden 20-30 TL yevmiye ile ruhsatsız ocaklarda çalışan binlerce insanımızın bu işletmelerden para kazandığı unutmamalı ve bu vatandaşlarımıza sahip çıkılmalıdır. Her gün göç vererek küçülen Zonguldak'ımız, kömürün de önünün kesilmesi ile daha bitik konuma düşecek ve gerileyecektir. Güneydoğu'da kimlere hizmet ettiği bilinen kaçakçılara göz yuman bir devlet, sadece ekmek parası için çalışan, vatanına ve milletine bağlı Zonguldaklı hemşehrilerimizi kömür kaçakçılığı ile itham ederek, aynı kefeye koymamalıdır. Zonguldak gerçeği olan 'kaçak kömürcülük' olarak adlandırılan ruhsatsız işletmeler, 22 rödevans sahası ve binlerce ruhsatsız ocak göz önüne alındığında, bu suçla sadece belirli firmaları zan altında bırakmak yerine topyekun sonuçlandırmak gerekmektedir.
Kaldı ki, şehrimize yatırım getirmeyen bir iktidar mevcut iken, en azından kazandığını bu şehirde harcayan firmalara ve ruhsatsız ocak sahiplerine karşı bir linç kampanyası düzenlenmemeli ve işin yasal prosedürü hazırlanarak, her kesimi mutlu edecek bir çözüm yolu bulunmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak, Zonguldak'ın kanayan yarası ruhsatsız kömürcülüğün çözüm yolları için bu hafta gerçekleştirmek istediğimiz AKP, CHP ve SP Merkez İlçe Başkanları ziyareti ile tüm siyasi partileri, Zonguldak için aynı masada buluşturarak, el birliği yapıp önce Sayın Valimize, sonrada TBMM'ye bu konuyu taşımak için komisyon kurma teklifi ile ziyaret edip sıkıntıyı bitirmek istiyoruz.