*Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği, İbrahim Tığ'a, Rüştü Onur'un bilinmeyen mektup, şiir ve fotoğraflarının gün yüzüne çıkarılması, Türk edebiyatı ve bölge kültürüne kazandırılması yönündeki çalışmalarından dolayı bir plaket sundu.

 

Ünlü oyuncu, yönetmen, şair ve yazar Yılmaz Erdoğan'ın yazıp yönettiği Kelebeğin Rüyası filminin Çaycuma'da gösterimi öncesinde Rüştü Onur'u tüm yönleriyle anlatan,Rüştü Onur Yaşamı, Sanatı ve Eserleri" kitabı ile Rüştü Onur'un 70 yıldır hiçbir yerde yayınlanmayan mektupları, fotoğrafları ve şiirlerini gün yüzüne çıkarak Rüştü Onur / Mektubum Avucumda başlığıyla yayınlayan İbrahim Tığ'a Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol tarafından plaket verildi. 

 

Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, İbrahim Tığ'ın Rüştü Onur üzerine yaptığı çalışmaların çok önemli bir değer olduğunu, belirtti. Akyol konuşmasında şöyle dedi;

İbrahim Tığ, Kelebeğin Rüyası filminin kahramanı olan Rüştü Onur'u derinlemesine araştırdı. Mutlaka daha önceden de çalışmalar vardı ama İbrahim Tığ, bu çalışmaları detaylandırdı, bilinmeyen mektuplarını, şiirlerini gün ışığına çıkardı, yayınladı. İlk olarak Rüştü Onur Sanatı, Yaşamı ve Eserleri adı altında Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) bünyesinde ,Rüştü Onur Yaşamı, Sanatı ve Eserleri" kitabını çıkardı. Bu kitap, ROSAK ve İbrahim Tığ2ın katkılarıyla Eğitim Sen tarafından Çaycuma'daki tüm ortaokul ve liselere ulaştırıldı. Şu anda İbrahim Tığ aramızda. Hem filmin çekilmesine katkılarından dolayı hem böylesine önemli bir kitabı Çaycuma'daki okullara armağan etmesinden dolayı kendilerine sizler adına çok teşekkür ediyorum.

İbrahim Tığ arkadaşımız Rüştü Onur'un bilinmeyen şiirlerini, fotoğraflarını ve mektuplarını ikinci bir kitapta topladı. O kitapta bugün Kaynak Yayınları'ndan yayınlandı. Kitabın ismi de; 'Rüştü Onur/Mektubun Avucumda'. Filmin yönetmeni Yılmaz Erdoğan bu kitaba da bir önsöz yazdı. Bu da bölgemiz ve ülkemiz edebiyatı açısından büyük bir önem taşıyor. Kendisini kutluyoruz.

     

İbrahim Tığ da, Çaycumalı sanatseverleri selamlayarak başladığı konuşmasında, Zonguldaklı şair Rüştü Onur ile Muzaffer Tayyip Uslu'nun iki şiirini okudu.

Tığ, da, Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği kültür, edebiyat ve sanat etkinliklerine önem veren bir sendika. Ben de kendilerini bu başarılı çalışmalarından dolayı yürekten kutluyorum. Şair Rüştü Onur, 12.09.1940 tarihinde Necati Cumalı'ya yazdığı mektubunda; Ey benim mektuplarıyla huzur bulduğum ve avunduğum kardeşim. Şehir'de buluşacağız. Her ne pahasına olursa olsun Şehir çıkacak… Şehir, okuyucu kitlesinin karşısına yeni bir atmosferle çıkacak. diyordu. Fakat ömrü yetmediği için Şehir'i çıkaramadı. Rüştü Onur'un bu isteğini şair arkadaşlarım; Fahrettin koyuncu ve Orhan Tüleylioğlu ile birlikte vasiyet kabul ettik. Ve Şehir'i 2004 yılının aralık ayından itibaren çıkarmaya başladık. Şehir dergisinin şu anda 76. Sayı çıktı, çıkmaya da devam edecek. Bölgemiz edebiyatına katkı verebiliyorsak ne mutlu bize.diye konuştu.

Konuşmanın ardından, İsmet Akyol, İbrahim Tığ'a bir plaket sundu. Tığ da, Akyol'a Kaynak Yayınları arasında 22 Şubat'ta piyasaya çıkan; Rüştü Onur/Mektubum Avucumda kitabı ile Devrek bastonu hediye etti.

 

Daha sonra Çaycuma Eğitim Sen'li öğretmenler Kelebeğin Rüyası filmini izledi. Büyük beğeni toplayan "Kelebeğin Rüyası" filmi, bir ay boyunca Çaycuma Belediye Sineması'nda gösterimde kalacak.