Bu kültür hazinesi kitaba sahip olmak isteyenler, 1’den 250 e kadar bir numara seçerek ön satıştan yararlanabiliyorlar.

Hep bazı kesimler tarafından konuşulurdu Wolfram Hoepfner’’in kaleme aldığı Heraklia Pontika kitabı. Kimileri ‘ben de Almancası var’ diye gururlanır, kimileri de ‘ben okudum’ diye mutluluğunu ifade ederdi. Her Ereğlilinin mutlaka kütüphanesinde bulunması gereken işte bu kitap, nihayet Türkçeye çevrildi ve yayımlandı. Bu hizmeti sağlayan ise Kdz. Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği. Derneğin Başkanı Aydın Erol, kısa zaman önce yayımlanan ve Atatürk Kültür Merkezi’nin açılış töreninde tanıtımını yaparak satışa sunacakları Siyah Beyaz Anılarda Ereğli kitabını yayımlamanın coşkusu ile birlikte Wolfram Hoepfner’ın kitabını da Gazeteniz Ereğli Önder’e anlattı. Heraklia Pontika isimli kitabı, Türkçeye Canay Tuncer Yıldırım çevirdi. Sadun Duran’ın düzeltmelerini yaptığı bu kitabın  hazırlık çalışmalarını da Kurtuluş Ayyıldız yönetti. Sadece 250 adet basılan bu kitaptan okuyuculara numara veriliyor ve verilen bu numaralı kitabın ikincisi yok. Herkes (satın alınmadı ise) istediği numarayı söyleyip, iban numarasına 300 lirayı yatırdığında imzalı kitaba sahip olabiliyor.

Kdz. Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Aydın Erol, dernek olarak büyük emeklerle hazırlanan Heraklia Pontika kitabının yazarı 84 yaşındaki Wolfram Hoepfner’i Ereğli’ye getirmek için program yapmaya çabaladıklarını da ifade ettiği açıklamasında şöyle dedi:

TEŞEKKÜR

Şu anda dernek olarak bir projemiz daha var. O da 1960’lı yıllarda Karadeniz Ereğli’deki sanat çalışması yapıp bir doktora tezi hazırlayan bugün 84 yaşında Berlin’da yaşayan Prof. Dr Wolfram Hoepfner’ yapmış olduğu doktora tezi çalışması. Bu çalışmanın adı Heraklia Pontika. Heraklia Pontika doktora tezi orijinal baskısı Almanca. Avusturya şirketi  Ereğli’den iş aldı. O dönemde nur içinde yatsın Mali İşler Genel Müdürlüğü Yardımcısı Sayın Şevket Önder vardı. Şevket Önder çok meraklıydı bu işlere, bizden daha da meraklıydı. Biz o dönemde bu Heraklia Pontika kitabının fotokopisine erişmiştik. Ve ilk defa burada bir farkındalık oldu bizim açımızdan. O dönemde  Sayın Şevket Önder’in ricası ile bu Türkçeye çevrildi ama her Türkçeye çevrilen kitap da okunmuyor. Özellikle antik kitabı arkeoloji bilenler tarafından çevrilmesi çok önemli işte biz bugün bunu yapmaya çalıştık. Sağ olsun Sadun Duran arkadaşıma ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.

BÜYÜK BİR BOŞLUĞU DOLDURACAK

Şimdi bu kitapta  Ocak ayında ilk Ereğli için basılanlar gelecek.  Bir de İstanbul tarafında basılıyor 700 tane. Ereğli’de basılanlarla İstanbul’da basılanlar arasında ebat farkı var. İstanbul’daki kitap evi daha ziyade uluslararası yayın evleri ile irtibatta olan, Buradan yayımlanan kitabın Londra, Frankfurt, Paris kütüphanelerinde sergilenebilecek tarzda bir eser çıkarmaya çalışıyorlar. Ama Ereğli tarafından yapılan (Sayın Kurtuluş Ayyıldız bu işi organize ediyor) yapılan baskı ise 1’den 250’ye kadar numaralı. Yani 251. baskı yok. Bunlar çok özel satış olacak. Sizde mesela 2 numara var, başka 2 numara yok , yani özel bir baskı olacak. Bunu inşallah organize edeceğiz. Bu da çok kaliteli çok. Ereğli için büyük bir boşluğu dolduracak bir kitap olduğunu düşünüyoruz.

İKİSİ DE ÇOK ANLAMLI

Dolayısıyla inşallah bu kitap da  çıktığı zaman Ereğli kamuoyu ile paylaşacağız. Bununla ilgili daha arkadaşlarımızla toplantı yapmadık ama lansmanının nasıl olacağı konusunda ayrı bir organizasyon yapmak istiyoruz. Fotoğraflarda Ereğli albümü ile bu Heraklia Pontika kitabını birbirine karıştırmak istemedik. Çünkü ikisi de çok anlamlı birbirini gölgelemesinler diye.  İkisini ayrı ayrı kamuoyuyla paylaşmak için bir planımız var. İnşallah o dönemde tekrardan görüşme imkanımız olursa daha ayrıntılı size anlatırım.

WOLFRAM HOEPFNER’I GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Belediye Başkanımızla paylaştık. Kitabın yazarını da getirme isteğimiz var. Bugün 84 yaşında eğer ki bir festival ortamında davet etme imkanımız olursa, kendisinin de sağlığı sıhhati yerinde olursa biz kendisine davet edebileceğimizi söyledik. Şuanda bu proje aşamasında ama Belediye Başkanımız tarafından heyecanla karşılandı. İnşallah bunu da organize edebilirsek çok güzel olacaktır.

Haber: Eyüp Bektaş

Sipariş Tel: 0535 743 63 91