Sadece dişleri fırçalamanın ağız ve diş sağlığında etkili olmadığını belirten İstanbul Üniversitesi (İÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Korkud Demirel, "Sadece diş fırçası kullanımı dişlerin yalnız görünen yüzlerinin temizlenmesine yardımcı olur. Diş aralarına fırçaların ulaşamaması yüzünden bu bölgelerin temizlenmesi için yardımcı gereçlere ihtiyaç duyulur" dedi.

Dişeti hastalıklarının çoğu kez sinsice ilerleyebilen ve kişinin şikayetlerinin ortaya çıktığı zaman da genellikle tedavisinin güçleştiği bir hastalık olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi (İÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Korkud Demirel, bu hastalığın tedavisinin yapılmaması durumunda dişlerin kaybı ile sonuçlandığını söyledi.

 

TEDAVİ UYGULAMASI
Bu hastalıkların ilerleme hızında kişinin ağız bakımının düzeyi, şeker hastalığı gibi diğer hastalıkların varlığı, sigara içme gibi kötü alışkanlıklarının da rol oynadığını belirten Demirel, Önder Gazetesi'ne yaptığı açıklamasında, "Bu hastalıkların tanısının konulmasında diş hekiminin muayenesi gereklidir ve erken tanı konulduğunda tedavisi sanıldığı kadar zor değildir. Dişeti hastalıklarının bireyin kendisi tarafından değerlendirilmesinde uygulanabilecek bir sorgulama sistemi sayesinde hastalığın belirtileri sayılabilecek bulgulara dikkat çekilmesi mümkündür. Bu sorulara verilecek evet yanıtlarının fazlalığının sorunun önemini arttıracağı unutulmadan değerlendirilmelidir.  Diş hekimi tarafından en kısa zamanda muayene edilmeli ve çok geç olmadan gerekli tedavi uygulanmalıdır" dedi.

 

DİŞETLERİNİN DURUMU
Dişetlerinin kırmızı ve mor renkte olmasını, "Nadiren bazı bireylerde dişeti koyu renkte olabilir ancak sağlıklı dişetleri genellikle açık pembe renktedir. Dişetlerinin renginin değişmesi dişeti hastalığının habercisi olabileceği gibi bazı sistemik hastalıkların da habercisi olabilir" dişetindeki şişliği de "Dişetlerinde şişlik dişeti iltihabının göstergelerinden biridir. Sağlıklı dişeti portakal kabuğu görüntüsünde ve sıkı yapıdadır" sözleri ile açıklayan Demirel şunları söyledi: "Dişetlerinde yanma yaşanırsa hormonal değişimlere bağlı olarak yaşamın belirli periyotlarında dişetinde yanma şikayeti olabilir. Aynı zamanda bazı sistemik hastalıklarda ağızda yanma ve kuruluk hissedilir. Kaynağının belirlenmesi önemlidir. 'Dişetlerimi karıştırıp kanattığımda rahatlıyorum' deniliyorsa dişeti iltihabının  ve diştaşı varlığının habercilerindendir. Dişeti hastalıklarının belirli tiplerinde ve diş destek dokularının kaybının neticesinde gelişen besin gömülmelerinde böyle bir bulgu ortaya çıkabilir. Sigara içilmesi ağız bakımını olumsuz yönde etkilerken, dişetini doğrudan dumanı ile ve kana karışan nikotin yolu ile etkileyerek dişeti hastalığı için uygun ortamın hazırlanmasına yol açar. Sigaranın iltihabı maskeleyici özelliğinden dolayı hastalığın ilerleyişi fark edilmeyebilir. Sigara içen bireyler içmeyen bireylere göre dişeti hastalıkları açısından daha riskli bir gruptadırlar. Diş etlerinin tedavisi hem ağız hem vücut sağlığını da rahatlatır. Bu tür sorun ağzınızda mevcutsa en kısa zamanda bir diş hekimine gitmenizin büyük faydası olacaktır. Hastalığın erken dönemde teşhisinin konulması hem tedaviyi kolaylaştıracak, hem de tedavi maliyetlerini düşürecektir. Unutmayın sadece dişleri fırçalamak yeterli değildir. Unutmayınız ki ağız bakımı ağzın tümünü içermelidir. Sadece diş fırçası kullanımı dişlerin yalnız görünen yüzeylerinin temizlenmesine yardımcı olur. Diş aralarına fırçaların ulaşamaması yüzünden bu bölgelerin temizlenmesi için yardımcı gereçlere ihtiyaç duyulur. Bunlar diş arası mesafelere göre diş ipi veya ara yüz fırçası olabilir. Dişlerin tüm yüzeylerinin temizlenebilmesi için sadece diş fırçası kullanımı yeterli değildir"                            
 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)