İnşaat sektörünün ileri gelenleri, Arap Baharı sonrası yatırıma hazırlıklı olunması çağrısı yapıyor.

TUSKON'a bağlı Zonguldak İşadamları Derneği (ZONİAD)'nin ev sahipliğinde inşaat sektörünün ileri gelen işadamlarını bir araya getirdi. Gerçekleştirilen toplantıya Zonguldak İş Adamları Derneği Başkanı Ömer Gülay, Zonguldak İnşaat Müteahhitleri Derneği(ZİMDER) Başkanı Mecit Aydın ile Ragıp Bayraktar, Nihat Akan, Zeki Çiv, Cengiz Gürleyen, Yüksel Alagöz, Haşim Gölbaşı ve Sabri Tığ gibi alanında uzman iş adamları katıldı. Toplantıda inşaat sektörünün ileri gelenleriyle mesleki atılımları konuşan ZİMDER Başkanı Mecit Aydın, Uzayan Arap Baharı'ndan sonra Suriye ve Cezayir gibi ülkelerde yatırım yapmak için hazırlıklı olun. çağrısında bulundu.

Van'daki depremin ardından yeniden gündeme gelen inşaat sektörü tartışıldı. Toplantı öncesinde konuşma yapan Ömer Gülay, Amacımız herkes birbiriyle tanışıp kaynaşsın ve bir sinerji oluşsun. Bu beraberlikten güzel ve faydalı işler çıkar diye tahmin ediyoruz. ZONİAD olarak geçtiğimiz günlerde böyle toplantılar yaptık. Parti ayırmaksızın il başkanlarını, belediye başkanlarını, milletvekillerini davet edeceğiz. Böyle bir dairede şehrin iş adamlarını, ileri gelenlerini yan yana getirerek bir sinerji oluşturabilir miyiz diye gayret gösteriyoruz. En son bölgemize büyük katkıları olan ve ekonomik anlamda daha büyük destek sağlayabilecek ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ile işadamları olarak bir araya gelmiştik. Şimdi de sektörel bazda etkinlikler düzenliyoruz. İlkini müteahhitler olarak gerçekleştiriyoruz. dedi.

ZİMDER Başkanı Mecit Aydın ise şöyle konuştu: Ticarette bir ivme var. Sadece yurt içinde değil yurt dışında da bizim gibi ticaret yapan arkadaşların bir bağlantı kurarak, imkanı olan arkadaşlarımızın ufak çaplı da olsa yatırımlar yaptığını biliyoruz. Bu çok önemli bizim için. İşte TUSKON'un bu manada çalışmaları Türkiye'de son yıllarda ciddi bir şekilde ortada. İnşaat alanı çok ciddi bir alan. Arap Baharı süreci uzamamış olsaydı biz şu anda Cezayir'de, Suriye'de ve diğer ülkelerde olacaktık. Arap Baharı bunu biraz daha erteledi. Birkaç sene içerisinde hazırlıklı olursak oralarda inşaat yapıyor, bir şeyler üretiyor olacağız. Bu da ülkemize döviz girdisi olarak geri dönecek.

SAĞLAM KONUTLAR SAĞLAM GELECEK
Daha sonra basına kapalı oturumda mesleki sorunlar ve daha sağlam bina yapımı konuşuldu. İnşaatçılar, toplantıda şu kararları aldı: "Deprem şartlarına uygun hizmet verecek en hızlı ve lojistik imkanlı merkezler ve hayat alanları oluşturulmalı. Şehircilik ve Çevre Bakanlığı kontrolünde müteahhitlik mesleği disiplin altına alınmalı. TC kimlik numarası üzerinden müteahhitler bilgi bankası oluşturulmalı. Müteahhit firma ile ilgili bütün bilgiler e – devlet uygulaması örneğinde olduğu gibi çok net şeffaf ve ulaşılabilir bilir sistem üzerinde tutulmalı. Belediye, müteahhit, mühendis ve yapı denetim arasında yürüyen mevcut sistem gözden geçirilmeli. Teknik kadrolar, yeterli uygulamalı eğitim süreçlerinden geçtikten sonra imza yetkileri olmalı.