17’nci Bölge Zonguldak Eczacı Odası Başkanı Ayşegül Kara, Eczacılar Haftası” dolayısıyla yaptığı açıklamada, “İşlevsel okuryazarlığın bir hayli aşağılarda olduğu ülkemizde halkın en yakın sağlık danışmanı olan eczacılar ile halka en yakın sağlık birimleri olan eczaneler, güvenin ve sağlığımız adına güvencenin simgesidirler” dedi.

 

Türk Eczacılar Birliği 17’nci Bölge Zonguldak Eczacı Odası, “Eczacılar Haftası” nedeniyle çelenk koyma töreni düzenledi. Valilik önünde gerçekleştirilen törende, 17’nci Bölge Zonguldak Eczacı Odası Başkanı Ayşegül Kara, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu, ardından bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Başkan Kara, konuşmasına, Manisa’nın Soma ilçesinde maden kazasında hayatını kaybeden 232 işçiye Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı. Mesleki tarihlerinde özel bir yere sahip olan 14 Mayıs’ı kıvançla kutladıklarını ifade eden Kara, “Toplum salığının korunması ve geliştirilmesi, sağlık ve ilaç hakkının savunulması, daha nitelikli sağlık hizmet sunumunun gerçekleştirilmesi ve daha iyi bir sağlık ortamının tesisi için yoğun çaba sarf eden bir mesleğin mensubu olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
Başkan Kara, şunları söyledi: “Eczacılar, sağlık okuryazarlığındaki yetersizliklerin yol açabileceği olumsuz sonuçlara ve tehlikelere karşı ilaçların akılcı kullanımı, tedaviye uyum ve tedavi yönetimi, kamu kaynaklarının israfının önlenmesi ve insan sağlığının korunması adına vazgeçilmez bir niteliğe sahiptir. Çağdaş eczacılığın en önemli öğesi; etkin ve etkili ilaç kullanımının sağlanmasıdır. Çağdaş eczacılık felsefesinin pratiğe geçirilmiş hali olan ‘İyi Eczacılık Uygulamaları’; eczacı ve hasta arasında bilginin karşılıklı olarak transfer edildiği, güvenli bir şekilde saklandığı ve hasta bakımında doğru ilaç tedavisi ile en elverişli sonuçların elde edildiği biçimlerinin ortaya çıkarılması olarak tarif edilmektedir. Eczacının mesleki sorumluluğu çerçevesinde tedavi yönetimine aktif katılımını gerektiren bu sürecin temel hedefi; kullanılan ilaçların klinik etkinliğinin yanında hasta yararlılığının en üst seviyede sağlanmasıdır. Halk sağlığının korunması, sağlık hakkına erişimin söylemden çıkarak gerçeğe dönüşmesi, daha nitelikli sağlık hizmetleri sunumu ve sağlığa ilişkin kararlarda katılımcılık için sağlık okuryazarlığı birincil önemdeki hususlar arasında yer almaktadır. Bu bağlamda işlevsel okuryazarlığın bir hayli aşağılarda olduğu ülkemizde halkın en yakın sağlık danışmanı olan eczacılar ile halka en yakın sağlık birimleri olan eczaneler, güvenin ve sağlığımız adına güvencenin simgesidirler. 175 yıldır bu bilinçle hizmet sunan eczacılar, bundan sonra da bu güvene layık olarak halkımıza hizmet sunmaya devam edecektir. Eczacılarımızın ‘14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü'nü kutlar, her doğan günün ülkemiz ve dünyamız için sağlıklı günler getirmesini dileriz.”

 

(Haber Merkezi)