Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktivite Daire Başkanlığı tarafından Türkiye’de besin, beslenme ve sağlık politikalarının oluşturulması için gerekli verilerin temini amacıyla “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması“ yapılacağı belirtildi.
Araştırmada, tüm Türkiye’nin 81 ilinde, oluşturulacak 99 ekiple birlikte 600 adrese gidilecek. Toplam 19 bin 56 aileden birer kişinin seçileceğini belirten Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, araştırmanın Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi tarafından yapılacağını belirtti.
Müdür İlikhan, “Araştırma ilimizde yaklaşık bir buçuk ay sürecek olup, Alaplı, Devrek, Kdz. Ereğli ve Zonguldak Merkezde rast gele yöntemlerle seçilen adreslerde hekim, diyetisyen, gıda mühendisi, tıbbi teknolog, eğitim hemşiresi, ebe, laboratuar teknisyeni ve sekreterden oluşan ekiplerimiz görev yapacaktır” dedi. Sağlık Müdürü İlikhan şu bilgileri verdi:
“Yapılacak olan araştırmada gidilecek olan aileye beslenme ve sağlıkla ilgili hane bilgileri, aileden birer kişi seçilerek bu kişinin genel beslenme ve sağlık bilgileri, besin tüketim sıklığı sorulacak, 24 saatlik besin tüketimi öğrenilecektir. Yine aynı kişinin antropometrik ölçümleri (boy uzunluğu, vücut ağırlığı, bel çevresi, kalça çevresi) hekimler tarafından fiziki muayenesi yapılacak, ayrıca kan ve idrar numunesi alınarak belirlenen koşullarda Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine iletilerek 49 parametrenin analizleri yapılacak.
Seçilmiş olan adreslerdeki vatandaşlarımızın ekip çalışmalarına kolaylık sağlayacaklarına inanıyoruz ve ilimiz adına çok güzel olumlu ve örnek bir çalışma olacaktır.“