**Ereğli Belediyesi Sağlık Hizmetlerinde 1.729 kişinin poliklinik, 1679 kişiye de acil müdahale hizmeti verilirken laboratuarda da 2 bin 490 kişiye 4 bin 580 adet tahlil yapıldı.

**24-25-26 Ocak 2010 tarihlerinde olumsuz hava şartları nedeniyle Belediye Baştabipliği herhangi bir sağlık kurumuna ulaşamayan, Çavdarlı, Belen Yenimahalle, Kavaklık, Bağlık, Belen, Uzunmehmet, Kepez ve diğer mahallelerdeki 35 hastaya sağlık hizmeti verdi.

Ereğli Belediye bünyesindeki birimlerin 2009 yılı yaptığı 2010 yılında da yapmayı planladığı çalışmaları kamuoyuna aktarmaya devam ediyoruz. Temizlik İşleri, Ulaşım Hizmetlerinin ardından Sağlık Hizmetlerinde de detayları ile açıklanan faaliyetler şu şekilde.

2009 YILI BELEDİYE BAŞTABİPLİĞİ FAALİYET RAPORU
Sağlık Hizmetlerinde toplam poliklinik hizmeti olarak 1.729 kişi, sosyal güvencesi olmayıp tabipliğe başvurarak 163 hastaya ilaç verilirken, sosyal güvencesi olmayan kişilerin tabiplikteki muayene sayısı 498.

ACİL MÜDAHALE
Tabipliğimizde verilen acil müdahele hizmetleri; Tansiyon, Pansuman, Enjeksiyon, Serum takılması, sütur atımı ve alımı (dikiş ), kulak yıkama, yabancı cisim çıkarma, acil müdahaleler olmak üzere toplam 1144 kişiye 1679 acil müdahale hizmeti tarafımızdan verilmiştir.

TAHLİLLER
Laboratuarımızda sırasıyla; açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri, total kolesterol, trigliserid, tam idrar tahlili, kan grubu tespiti, gebelik tespiti. ASO, CRP, RF, Hepatit B Antigen, Hepatit B Antikor, Hepatit C, HİV, Sifilis, Sedimantasyon, Hemoglobin (sahle yöntemi) ölçümleri yapılmaktadır. Laboratuarımıza başvuran 2 bin 490 kişiye 4 bin 580 adet tahlil yapılmıştır.

347 DENETİM
Belediyemiz bünyesindeki Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ile koordineli olarak 347 adet iş yeri yerinde incelenerek ruhsatlandırılmıştır. Gıda ile uğraşan esnafın portör muayene cüzdanları tabipliğimizce düzenlenerek 3 ayda bir kontrolleri sağlanmış, esnafın özellikle sıhhi konularda el ve tırnak temizliği konusunda bire bir özen gösterilmiştir. 2009 yılı içerisinde 3112 esnafımızın portör muayeneleri Merkez 1 Nolu Sağlık Ocağı Hekimleri ile koordineli olarak yapılmıştır. Belediyemiz bünyesindeki Zabıta Müdürlüğü ile birlikte lokantalar, ekmek fırınları, pastaneler, okul kantinleri, marketler gibi, gıda ile uğraşan iş yerlerinin halk sağlığı yönünden denetimleri yapılmıştır.

AĞRI KESİCİ

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğünün yazılı emri gereği, bakkal ve marketlerde ağrı kesici ilaç bulundurmamaları konusundaki yasaya göre; zabıta ekiplerimizle beraber denetimler yapılmış olup ilaçlar toplanıp Kdz. Ereğli Devlet Hastanesine teslim edilmiştir. Tabipliğimiz Ereğli sınırları içinde 23 mahallede, evde veya hastaneye giderken yolda olan ölümlerde, ölüm sebebi tespiti ve gömme izin belgesi düzenlemekte;  gerektiğinde ilçe dışına nakil belgesi verilmektedir. (Nisan 2009'dan itibaren Merkez 1 Nolu Sağlık Ocağı Hekimlerinin  ölüm sebebi tespiti ve gömme  izni verdiği cenazelere tarafımızdan mernis ölüm tutanakları düzenlenmiştir.) 2009 yılında 119 adet defin ruhsatı ve mernis ölüm tutanağı, 28 adet cenaze nakil belgesi düzenlenmiştir.

CANKURTARAN
08 Temmuz 2009 ve 09 Eylül 2009 tarihleri arasında; belediyemiz plaj tesislerinde 134 kişiye acil sağlık hizmeti verilmiştir. Boğulma tehlikesi geçiren 8 kişinin temel yaşam desteği sağlanmış olup 112 ambulansıyla sevki sağlanmıştır.

EĞİTİM ÇALIŞMALARI
11 Kasım 2009, 22 Aralık 2009 tarihlerinde belediyemiz işçi ve memurlarına iş ve işçi sağlığı, temel ilk yardım bilgileri ve domuz gribi ile ilgili bilgilendirme sunumları yapılmıştır. Tüm birimlerimize 55 er bidon el-yüzey dezenfektanı ve lavabolarda kullanılmak üzere el pompaları alınıp dağıtılmıştır. Hizmetli personele eğitimi verilmiştir. 2009 yılı içerisinde tabipliğimizde 170 işçimizin periyodik muayenesi yapılmıştır. Ayrıca belediyemizden aceze ve asker aylığı alan kişilere de sağlık hizmeti tarafımızdan verilmektedir.

EVE SAĞLIK HİZMETİ
24-25-26 Ocak 2010 tarihlerinde olumsuz hava şartları nedeniyle Belediye Baştabipliği olarak herhangi bir sağlık kurumuna ulaşamayan, Çavdarlı, Belen Yenimahalle, Kavaklık, Bağlık, Belen, Uzunmehmet, Kepez ve diğer mahallelerdeki 35 hastanın ayağına sağlık hizmeti götürülmüştür. Bu hastalara şeker, tansiyon ölçümü, serum takılması, enjeksiyon, pansuman vb hizmetler verilmiştir. Yoğunluk sebebiyle 112 servisinin ulaşamadığı hastaların hastaneye sevki sağlanmıştır.

2010  YILI HEDEFLERİ

Sağlıklı gıda üretiminin ve denetiminin sağlanması. Ekmek, simit fırını, pasta ve yufka imalathanelerinin en az 3 ayda bir kontrolünü yapmak. Yemek fabrikası vb. en az 2 ayda bir kontrolünü yapmak. Gıda satan bakkal ve marketlerin en az yılda bir kontrolunu yapmak. Gıda üreten ve satan kişilerin %100'ünde periyodik muayene (portör muayenelerinin) yapılmasını sağlamak. Sağlık Ocağı çalışanlarının bilgi ve becerilerini geliştirmek için eğitim seminerlerine katılımını sağlamak. Anne ve çocuk sağlığı gebelik-üreme sağlığı; yaşlılarda kalp ve diyabet hastalığı, beslenme, bulaşıcı hastalıklar vb. konularda geniş kitlelere eğitim verebilmek amaçlı mahalle gezilerine çıkarak devamını sağlamak. Belediye çalışanlarını bulaşıcı hastalıklardan korumak (aşılarının zamanında yapılmasını sağlamak, tetanos, hepatit B vs.)

KURS VE EĞİTİMLER
İlk yardım yönetmeliğine uygun olarak büro işinde her 20 kişide 1 kişi, tehlikeli işlerde çalışanlarda ise her 10 kişide 1 kişiye ilk yardım kursu almak ve tekrarını sağlamak. Can kurtaran, atölye, kanalizasyon, itfaiye çalışanlarını ilk yardım kursu alarak sertifika edinimi sağlamak. Yaşlılarımıza ve engelli vatandaşlarımıza evine kadar sağlık hizmetini götürmek.  Hizmet içi eğitim olarak Belediye Baştabipliğimizce diğer birimlerde çalışan personele ilk yardım eğitimini vermek. Belediye Plajında dinlenmek için gelen Ereğli halkının can güvenliğini sağlamak amaçlı Plaj revirinde çalışmalara devam etmek ve plaj görevlilerine cankurtaran belgesi almak. İşçilerimizin iş ve işçi sağlığı güvenliğini sağlayarak iş kazası oranını % 0'a indirmek, iş ve işçi sağlığı ile ilgili eğitimlere devam etmek.
Sosyal güvencesi olmayan hastalarımıza Tabipliğimiz bünyesinde ilaç toplama kampanyası düzenleyerek reçeteli ilaçların teminini sağlamak.