Zonguldak Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün destekleri ile gerçekleştirilecek olan uygulama kapsamında konferans verileceğini bildirdi.
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan,'Fırçalar Çantada Dişler Yolunda' projesi kapsamında Zonguldak genelinde eğitim gören öğrencilere başlatılacak uygulama kapsamında konferans verileceğini söyledi.  Diş sağlığının insan sağlığı ile başladığını ifade eden İlikhan, "Tüm sağlık konularında olduğu gibi tedaviden çok koruyucu önlemlere ağırlık verilmesi gereklidir. Toplumun anne adayından başlayarak, gebelik döneminde annenin bilgilendirilmesi, bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemi dahil düzenli ağız bakımının yapılması ve düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmesi, koruyucu ağız sağlığı uygulamaları ile bilgilenmenin arttırılması, doğru tutum ve davranış alışkanlıklarının oluşturulması, ağız ve diş hastalıklarının yaygınlığını ve şiddetini azaltır. Böylece bireyler kaliteli bir yaşama sahip olur" diye konuştu.
6-13 yaş arası çocukların karışık dişlenme döneminde olduğunu ifade eden Dr. Murat İlikhan, "6 yaşında ilkokul birinci sınıfa başlayan çocukların, süt dişlerinin arkasında birinci büyük azı denilen daimi dişler çıkmaya başlar. '6 yaş dişi' dediğimiz bu dişler üstlerinde düşecek süt dişi olmadığı ve geride kalmadıklarından dolayı çocuk ve ebeveyn tarafından fark edilmez. Yeterince temizlenemediklerinden dolayı çürümeye yatkındırlar. Ayrıca tedavi edilmeyen süt dişlerindeki çürükler, yeni oluşan bu daimi dişleri de etkilediğinden bu dönemde düzenli diş fırçalama ve hekim kontrolleri ihmal edilmemelidir. Bu dişlerin üzerinde bulunan girinti ve çıkıntılar çok derin olup diş hekimi tarafından 'fissür sealent ve tüm dişlere topikal flor uygulamasıyla da dişler çürüğe karşı dirençli hale getirilebilir" dedi.
Dr. Murat İlikhan, Zonguldak Sağlık Müdürlüğü Ağız Diş Sağlığı Şubesi tarafından, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün destekleri ile il genelinde 8 bin 800 ilkokul birinci sınıf öğrencisine, Koruyucu Diş Hekimliği uygulamalarından olan 'Fırça Üzeri Flor Jel Uygulaması'nın başlatılacağını ifade etti. İlikhan, şöyle devam etti:
"Türkiye genelinde ilkokul birinci sınıf öğrencilerine 'Fırçalar Çantada Dişler Yolunda' Projesi kapsamında florlu jel uygulamasını başlatılmasını sağlayan, Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Türksel Dülgergil, uygulamalar ile ilgili olarak Zonguldak'a gelecektir. Zonguldak merkezinde 23-24 Mart 2010 tarihlerinde 09-12.00 saatleri arasında Amelebirliği Başkanlığı Konferans Salonu'nda konferans verecek olan Dülgergil, 25-26 Mart 2010 tarihlerinde Kdz. Ereğli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde olacak. Türksel Dülgergil, Çaycuma, Devrek ve Gökçebey ilçelerinde 30-31 Mart 2010 tarihlerinde sağlık personeline ve öğretmenlere yönelik yapılacak olan konferanslarla uygulamanın sil genelinde başlatılması amaçlanacaktır."