Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr.Murat İlikhan, mantar zehirlenmeleriyle ilgili bir basın açıklaması yaptı. İlikhan, zehirlenmeler hakkında şu görüşlere yer verdi:

"KÜLTÜR MANTARINI TERCİH EDİN"
"Ülkemizde özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında doğada kendiliğinden yetişen mantarları yeme alışkanlığı oldukça yaygın. Bu tür mantarları yedikten sonra zehirlenerek hastanede yatmak zorunda kalan ve ölen yüzlerce kişi var. Zehirli ve zehirsiz mantarları birbirinden ayırt etmek oldukça zor. Ancak uzmanlar tarafından mikroskobik incelemeler sonucu ayırt edilebilen mantarların bilinçsizce toplanıp yenilmesi halk sağlığı açısından önemli bir problem. Halkın bu konuda bilinçlendirilmesi önem taşıyor. Zehirli veya yenilen mantarlar konusunda toplumsal bilincin oluşması ile mantar zehirlenmelerine bağlı ölümlerde önemli bir oranda azalma olacaktır. Ormanlık alanlar ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilenlerini zehirlilerinden ayırt edebilmek oldukça zordur. Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmuyor. Beslenmemizde sıkça tükettiğimiz yiyeceklerden biri olan mantarın genellikle etle aynı besleyici özellikte olduğu düşünülür. Oysa mantarın besin değeri etle aynı değildir. Kültür mantarları dışında kesinlikle türü bilinmeyen mantarları yemeyin, bu mantarlar öldürücüdür. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu anlamak mümkün değildir. Türü bilinmeyen zehirli mantarlar yerine kültür mantarlarını tercih etmek gerekir. Türü bilinmeyen mantarların yenilmesine bağlı olarak meydana gelen mantar zehirlenmelerinde; kardiyovasküler bozukluklar, çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, solunum ve dolaşım yetersizliği görülür."

"MANTAR ZEHİRLENMELERİNDE
NE YAPMALIYIZ?"
"Böyle durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor. Eğer imkan varsa başvurmadan önce; hasta kusturulmalıdır. Hasta ateşli ise alnına ve kasıklarına buz kompresi konulmalıdır. Hasta baygın ya da şuursuz ise yüzüne soğuk su serpmeli veya amonyak buharı koklatılmalı. Hastayı ayıltmak için asla alkollü içki kullanılmamalı. Laboratuar incelemeleri için mide kusmuklarını muhafaza etmek gerekir. Bu tedavi için önemli olabilir. Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına, nerede üretildiğine, imal ve son kullanma tarihinin olup olmadığına bakınız. Kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlarla mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak çok ciddi sonuçlar doğurur."

"MANTAR KONUSUNDA DOĞRU
BİLDİĞİMİZ YANLIŞ İNANIŞLAR"
"Zehirli mantar gümüş kaşıkla kaynatılırsa kaşık kararır. Sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehrini ortadan kaldırır. Pişirilen mantarın zehri kaybolur. Mantar yoğurt ile yenirse zehirlemez. Kurutulmuş mantar zehirlemez. Çayırda yetişen mantar zehirlemez. Koparılınca mantarın rengi değişmezse zehirsizdir, iç kısım mavileşirse zehirlidir.
Salyangozlar zehirli mantarı yemez. Ağaç üstündeki mantarları zehirlemez, v.s gibi inanışlar yanlış inanışlar ve bilgilerdir.
O doğada kendiliğinden yetişen türü bilinmeyen mantarları yemeyin ve yedirmeyin. Zehirli olabilir. O güzel bir mantar yemeğinden sonra kendinizi istenmeyen bir yerde bulabilirsiniz."