14 Mart Tıp Bayramı kapsamında Zonguldak Valiliği önüne çelenk bırakıldı. Kutlamalar Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi A Salonu'nda devam etti. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene Zonguldak Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir'in yanı sıra diğer protokol üyeleri katıldı. Törende üniversite orkestrası dinleti sergiledi.
Zonguldak Tabipler Odası Genel Sekreteri ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ferruh Niyazi Eroğlu, konuşmasında sağlık sistemini eleştirdi. Günümüzde sağlık politikalarını özel hastane tekeline teslim etmeyi birilerinin hedeflediğini ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu: "Sağlık Reformu adı altında yapılan düzenlemeler ile sağlığı alınıp satılan bir metreye dönüştüren, sağlık hizmetlerinin finansmanını katkı paylarıyla halkımızın omuzlarına yükleyen, hekim emeğini ucuzlatan ve köleleştiren, varmak istediği son noktada sağlık hizmetlerini özelleştirmeyi ve halkımızın sağlığını sermayesini nereden geldiğini bildiğimiz özel hastane tekellerine teslim etmeyi hedefleyen sağlık politikalarını kaygıyla izliyoruz."

PARAYI ÖN PLANA GETİRMEYİN
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Aydın Mungan da 20. yüzyılda kızakların üzerinde hasta nakillerinin olmaması gerektiğini söyledi. 40 yıl sonunda doktor maaşlarının tartışılır olmasının acı verici durum olduğunu ifade eden Mungan, sözlerine şöyle devam etti: "Tıbbiyeliler objektif olmalı, açık ve dürüst olmalı, örnek olmalı, orijinali ve yeniyi bulmalı, akla gelmeyeni görebilmeli, insanlık için olmalı ve bilgi üretmekle evrenselleşmelidir."
Üniversitelerin bugün kıt bütçe ile bunları gerçekleştirebilmesinin mümkün olmadığını anlatan Mungan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer siz donanımlı laboratuvar kurmak istiyorsanız ekonomik olarak özerk olmak zorundasınız. Aksi takdirde bunları yapamazsınız. Üstün niteliklerle donattığımız doktorlarımızı boynunda birer steteskopla Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyoruz. Tabii ki göndereceğiz."
Türkiye'nin her bir karış toprağının bile kutsal olduğunu anlatan Mungan, şöyle konuştu: "Dün de tartıştığımız gibi boynunda bir tane steteskopu bile olmayan doktorun oraya gitmesi, hiç olmamasından daha iyidir. Ancak, doğru olan asgaride buluşmak değil. Biz hiçbir zaman asgariyi hedef almadık. Gittiğimiz köylerin yolları kapanıyor. Binaları akıyor. O merkezlere o köylere bağlı yollar açık tutulacak. 20. yüzyılda hâla kızaklar üzerinde hasta nakilleri olmaz. 40 yılın sonunda doktorun kazandığı paranın hâla tartışılır olması çok acıdır. Genç doktorlar, asla parayı ön plana getirmeyiniz. Hekimin töresi her zaman temiz kalmıştır. Bu temiz yöreye asla ekonomik ve başka şartları öne sürerek leke sürmeyiniz. Doktorlar ve sağlık sistemi hasta olursa hastalara kim bakacak?"
ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz ise Tıp Bayramı'nı kutlayarak konuşmasına başladı. Atatürk'ün kurduğu hastaneler ile vatandaşlara ücretsiz sağlık hizmeti verildiğini anlatan Açıkgöz, şunları söyledi: "1940'lı yılların sonlarına doğru bir meslektaşımız Sağlık Bakanı'na maaşlarının azlığından şikayet eder. Der ki, 'Efendim, ben geçinemiyorum.' Cevap şudur: 'Doktor, ben sana 10 adet yatak verdim. Bununla geçimini sağla' İşte vatandaşımızla doktoru karşı karşıya getiren bugün herkesin şikayet ettiği sistem burada kuruluyor. O dönemlerde sağlanan bu sistem bugünlere kadar geldi."
Zonguldak Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir de konuşmasında Tıp Bayramı'nı kutladı. Ardından çeşitli dallarda yarışmaya giren öğrenci, öğretim üyesi ve Tıp Fakültesi Dekanı Aydın Mungan'a hediye verildi. Tören, Prof. Dr. Cengiz Kuday'ın "Tarih Şuuru" adlı konferansıyla sona erdi.