Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Uygulama Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan sağlık çalışanlarının döner sermaye ödemelerinde yaşanan sıkıntılardan dolayı Sağlık-Sen Zonguldak Şubesi tepki gösterdi.

BEÜ Uygulama Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde sağlık çalışanları yönelik bir basın açıklaması yapan Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, İlimiz Sağlık Hizmeti sunumu açısından en başarılı olması gereken şehirlerimizden biridir. İlimiz ikinci basamak ve üçüncü basamak Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sahiptir. Maalesef vatandaşlarımız yeterince Eğitim ve Araştırma Hastane'mizden faydalanamamaktadır. Her ay ilimizden başta İstanbul ve Ankara olmak üzere diğer şehirlerimize 600 civarında hasta sevki yapılmaktadır. Hal böyleyken Sayın Rektörümüz yazılı ve görsel basında ''Batı Karadeniz Bölgesinin en güçlü sağlık hizmet sunucusuyuz'' diye beyanat vermiştir. İlimizdeki diğer hastanelerden, üniversite hastanesine sevk edilen hastaları başka illere sevk yaparak, kendi iline hizmet veremeyen bir hastane nasıl oluyor da, bölgeye hizmet verdiğini beyan ediyor anlaşılır şey değil. Doğru olan şudur ki, çoğu birimlerde kısıtlı imkanlar içerisinde sağlık hizmeti sunan, üniversite yönetiminin hiçbir şekilde adil olmayan, döner sermaye ek ödeme dağıtımına mecbur kalan, sahipsiz olduğu düşünülen, Ancak tüm bunlara rağmen işini aksatmayıp hakkıyla yapan personeldir. Tüm üniversite hastanelerinde döner sermaye ödemelerinde yaşanan sıkıntılardan dolayı çalışanların mağduriyeti gün geçtikçe artarak devam etmektedir. Bugünleri önceden gören Sağlık-Sen'in toplu sözleşmede ki ek ödeme ısrarı ve başarısı bugün daha iyi anlaşılmaktadır. Çalışanlarımız geçmiş yıllarda döner sermaye kesintisi korkusuyla izine çıkamıyorlardı. Bu sorunu kökten halleden sağlık sen şimdi ise, Üniversitenin borçları bahane ederek çalışanların döner sermayelerinin düşürülmesini her koşulda dile getirmeye devam edecektir. Yapılan uygulama hastane çalışanlarının motivasyonunu ve çalışma barışını bozmaktadır.
Üniversite hastanelerinde döner sermayedeki en büyük sorun YÖK'ün bir türlü vazgeçemediği yönetmeliktir. Bu durum Üniversite Hastaneleri arasında döner sermaye primi dağılımında farklı uygulamalara yol açmakta ve adaletsizliğe sebep olmaktadır. Uygulama birliğinin sağlanması ve adaletsizliğe neden olmaması için Üniversite Hastanelerinde döner sermaye primi dağılımında tavan oranlarının belirlenmesinde kurumların inisiyatiflerine son verilmeli ve Sağlık Bakanlığında olduğu gibi hizmet sınıflarına göre temsilcilerin ve sendika temsilcilerinin de katılacağı döner sermaye komisyonları oluşturularak komisyon kararıyla dağıtılmalıdır. Bu değerlendirmeler ışığında başta BEÜ Rektörümüz olmak üzere bütün yetkilileri sağlık çalışanlarının problemlerini çözme noktasında daha duyarlı olmaya davet ediyor. Aksi durumda kitlesel basın açıklamalarımızın devam edeceğini tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz dedi.