Fiziksel Aktivite ve Obezite Birimi Toplantısı’nda 2011 yılında yapılacak çalışmalar belirlendi.

Zonguldak Sağlık Müdürlüğü, Fiziksel Aktivite ve Obezite Birimi Toplantısı gerçekleştirildi. Sağlık Müdürlüğü Eğitim Koordinatörlüğünün organize ettiği toplantıya Belediye Başkanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Bayındırlık Müdürlüğü, Diyabetliler Derneği, Emekliler Derneği ve Obezite Birimi temsilcileri katılarak 2011 yılı yapılacak çalışmaları planladılar.

HER NOKTADA EĞİTİM
Zonguldak Sağlık Müdürlüğünden konuya ilişkin yaptığı açıklamasında alınan kararları şu şekilde belirtti. İl’de “okullarda” yapılacak aktiviteleri planlaması. Hastanelerde polikliniklerde hareketli yaşamın empoze edilmesi. Göğüs, kalp-damar hastalıkları, obezite, diyabet, tansiyon ve dolaşım bozuklukları v.b hastalıklarda hareketliliğin sağlanması. Öğrencilerin taşımalı sistemde yiyeceklerinin nasıl verileceği kalorilerinin hesaplanması ve denetlenmesi. Halkımızda farkındalık oluşması için toplu yürüyüş ve kültür hareketlerinin özendirilmesi (sivil toplum kuruluşları, gençlik spor v.b) Kahvaltı ve beslenme saatlerinin nasıl yapılacağı (obezite) tartışılması. Mevsimsel meyvelerin okul kantinlerinde satılması, gazlı içecekler yerine süt ve ayran satılması. El ilanı, gazeteler, afişler v.b. araçlarla halkın yönlendirilmesi. Beden eğitimi derslerinin muhakkak yaptırılması, amaç dışı kullanılmaması. Sağlık Müdürlü-ğünce okullarda verilen beslenme çalışmalarına devam edilmesi. Beslenme Dostu Okul seçilmesinin kamuya duyurulması. Belediye araçlarıyla halka afişlerin sunulması. Belediye anons sisteminin kullanılması.
YEMEKHANELERDE LİSTEDE
Yerel gazete ve T.V’lerde obezite çalışmalarının duyurulması. Kurul üyelerinin raporlarının aylık olarak Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüğüne bildirilmesini. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Tam Gün Okullara Yönelik Geliştirilen Menü Modelleri ve Örnek Öğle Yemek Listeleri isimli kitapçıkların okullarda yemekhanelerde kullanımının sağlanmasına karar verilmiş olup; ayrıca huzurevlerinde yaşlılara yönelik aktivitelerin düzenlenmesi, kuran kurslarında ve halk eğitimlerde bayanlara yönelik aktivitelerin düzenlenmesi, tam gün okullarda ve yatılı kuran kurslarında beslenme menülerinin düzenlenmesi vb. konularının düzenlenmesinde planlama çalışmaları başlatılmıştır.
Sağlık Müdürlüğünün organizasyonu ile gerçekleşen toplantılar yıl içinde sürekli yapılarak topluma hareketli yaşamın önemi anlatılarak obezite ile mücadele edilecektir.