Üyeleri gazetecilerden oluşan Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu, kuruluşunun 13. Yılı nedeniyle bir açıklama yaptığı açıklamada,  “Siyasetçilerin ve bürokrasinin yandaş medya oluşturma çabasının ne kendilerine ne de basının daha özgür ve güçlü olmasına katkısı olur.” Vurgusunu yaptı.

 

Yönetim Kurulu’nun yazılı açımlaması şöyle:

 

“Zonguldak'ta mesleki örgütlenmede doğan derin boşluklar nedeniyle bir grup duyarlı meslektaşımızın çağrıları üzerine yapılan toplantılar sonucunda kurulan derneğimiz, geçen zaman zarfında kamuoyu nezdinde üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaya çaba göstermiştir. Karaelmas Gazeteciler Derneği, farklı görüş ve düşüncedeki basın emekçilerinin mesleki sorumluluk duygusu çerçevesinde ortak sorunlar ve çözümleri için bir araya gelmesi gerektiğini savunmuştur.

 

Bu amaçla yerel basının daha etkili, daha güçlü ve saygın olabilmesi için sağlıklı ve sorumlu bir örgütlenme kaçınılmazdır.

 

Karaelmas Gazeteciler Derneği'nin hedefi de sorumlu ve saygın bir gazetecilik anlayışı yerleştirmeye katkı vermek ve buna zemin hazırlamaktır. Bunun için de üyelerinin gazetecilerden olması şartı koyarak net bir tavır ortaya koymuştur.

Zonguldak her ne kadar önemli gazeteciler yetiştirmiş olsa da son yıllarda yaşanan sorunlar artarak devam etmiş ve meslekten kopanların sayısı hızlanmıştır. Mesleki disiplin, mesleki gelişim için, eğitimlerin yanı sıra eski kuşak ve yeni kuşak gazeteciler arasında daha sistemli bilgi ve birikim paylaşımı kaçınılmazdır. Bunun içinde yapılması gereken ilk iş bütün basın emekçilerinin karşılıklı saygı ve sevgisini paylaşabileceği ortamların oluşturulmasıdır. Özverili çalışmanın yanında özeleştiri yapmanın mesleki sorumluluğun geliştirilmesinde ve haber kaynaklarıyla daha düzeyli ilişkiler kurulmasında önemli bir etken olduğunu düşünüyor ve bu anlayışın daha da yaygınlaşmasını amaçlıyoruz.

 

Basının saygınlık kazanması, mesleki ve kentsel sorumlulukların daha fazla yerine getirilmesi için yönetimlerin desteği gerekmektedir. Siyasetçilerin ve bürokrasinin yandaş medya oluşturma çabasının ne kendilerine ne de basının daha özgür ve güçlü olmasına katkısı olur. Bu bağlamda hem meslektaşlarımızın hem diğer organların bu anlayıştan ve uygulamalardan vazgeçmesi mesleğin daha saygın hale gelmesinde etkili olacaktır.

 

Birçok arkadaşımız bugün görüntülü ve yazılı haberleri nedeniyle gerek haber aşamasında gerekse sonrasında tehdit ve baskılara maruz kalırken, mağdur ve saldırganların kim olmasına bakmaksızın basın özgürlüğüne ve çok sesliliğe yönelik her saldırıyı kınıyoruz.

 

Basında, farklı düşüncelerin, işi gazetecilik olanlar tarafından dile getirilmesi önemli bir zenginlik olarak değerlendirilmeli, sorumlu, ilkeli, şeffaf yayınlar daha fazla desteklenmelidir.

 

Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu olarak başta üyelerimiz olmak üzere mesleki sorumluluk anlayışla hareket etme çabası içinde olan her meslektaşımızın yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Derneğimizin kurulmasında, yaşatılmasında, yaptığımız mesleki ve sosyal etkinliklerde desteklerini esirgemeyen meslektaşlarımıza, kurum ve kuruluşlarımıza, mesleki sorumluluk anlayışımıza katkı veren her okura teşekkür ediyoruz.”