Zonguldak ve çevresinde daha sık görülen kömür tozu maruziyetine bağlı mesleki akciğer hastalıkları, ciddi hava kirliliği kaynaklı KOAH benzeri tıkayıcı hava yolu hastalıkları, akciğer kanseri ve solunum yetmezliği hastalıklarının tanı, tedavi ve takiplerinin en güncel bilimsel standartlara uygun yapılmasını için Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışmalarını sürdürülüyor

 

Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde hizmetlerini her geçen gün artan bir başarı ivmesi ile sürdüren Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, bölgede 3.  basamak bir akademik sağlık kurumu olarak hizmet veriyor. Konuya ilişkin Bülent Ecevit Üniversitesinden verilen bilgiler şu şekilde: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalında başarıyla sürdürülen faaliyetlerin yanında bölge insanında büyük sıklıkla görülen meslek hastalıklarına dönük önemli çalışmalar da yürütülüyor. Ana Bilim Dalında kömür madenciliğinin şehrimizde önemli bir iş kolu olması nedeni ile Zonguldak ve çevresinde daha sık görülen kömür tozu maruziyetine bağlı mesleki akciğer hastalıkları, ciddi hava kirliliği kaynaklı KOAH benzeri tıkayıcı hava yolu hastalıkları, akciğer kanseri ve solunum yetmezliği hastalıklarının tanı, tedavi ve takiplerinin en güncel bilimsel standartlara uygun yapılmasını için çalışmalar sürdürülüyor. Bu amaçla teknolojik imkânlarını her geçen gün geliştiren Göğüs Hastalıkları Kliniği, söz konusu hastalıkların tanı aşamasında son derece önemli olan solunum fonksiyon test laboratuvarının ve bronkoskopi ünitesinin yeni cihazlarla modernize edilmesine yönelik çalışmalarına devam ediyor.

 

GÖĞÜS HASTALIKLARI KLİNİĞİNE

750.000 TL’LİK TEKNOLOJİ DESTEĞİ

Kliniğe kazandırılan ünitelerin toplam değeri 750.000 TL’yi buluyor. Son teknoloji ürünü bu cihazlar klinikte, bölge insanına hava kirliliği ve mesleki hastalıklara bağlı hastalıkların tanı ve tedavisinde büyük hizmetler sunacak.  Konu ile ilgili bir açıklama yapan Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem TOR, “Gerçek zamanlı ultrasonografik görüntüleme eşliğinde bronş duvarının ötesinde yer alan kitle ve lenf bezlerinin patolojik örneklenmesine imkân sağlayan Endobronşiyal Ultrasonografi Cihazının Kliniğimizde kullanılmaya başlanmasıyla hem akciğer kanser hastalarında hem de akciğer kanseri dışındaki mediasten hastalıklarında daha hızlı tanı ve evreleme imkânı sağlanacaktır. Bölgemizde sıklıkla görülen meslek hastalıklarının tedavisinde kullanılacak olan son teknoloji ürünü bu cihazların Üniversitemize kazandırılması için gösterdiği ilgi ve destekleri dolayısıyla Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’e teşekkürlerimi sunuyor, teknolojik olanakları her geçen gün artıran ünitemizin, Zonguldak’a sağlık dağıtan bir merkeze dönüşmesini diliyorum.” şeklinde konuştu.

 

“KÖMÜR TOZU MARUZİYETİNİN

DERECESİ NET OLARAK GÖRÜLEBİLECEK”

Endobronşiyal Ultrasonografi Cihazının yanında, Solunum Fonksiyon Test Laboratuvarına alınan yeni Vücut Pletismografi cihazı ile de hastaların kapsamlı solunum testleri yapılabilecek,  tüm akciğer hacimleri ayrıntılı hesaplanabilecek. Konu ile ilgili olarak bilgilerine başvurduğumuz BEÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tacettin ŞİMŞEK, meslek hastalıklarının tanı ve tedavisinde büyük bir adım olarak nitelendirdiği Bilgisayarlı Solunum Fonksiyon Test Sistemi ile ilgili şu bilgileri aktardı: “Zonguldak ve çevresinde kömür madenciliği çok yaygın yapılmaktadır. Kömür madeni işçilerinde kömür tozu maruziyetine bağlı olarak, başta kömür işçisi pnömokonyozu olmak üzere, birçok akciğer hastalığı geliştiği bilinmektedir. Vücut pletismografi cihazının bölgemizde akciğer sağlığı açısından çok önemli bir boşluğu dolduracağı ve yöre insanımıza sağlık hizmeti açısından çok önemli katkılar sağlayacağı bir gerçektir. Bu sayede akciğer hastalarının gerçek solunum fonksiyon kapasitelerine göre tanı almaları sağlanacak, özellikle mesleki ve çevresel maruziyeti olan ve tıkayıcı hava yolu hastalıklarında gelişen fizyolojik kaybın erken dönemde tanı almasına imkân sağlanacaktır. Böylesi büyük yatırım gerektiren sistemlerin Üniversitemize kazandırılmasını sağlayan başta Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer olmak üzere üniversite yönetimine teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

 

BİR BİR FAALİYETE GEÇİYOR

Konu ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Zonguldak ve yöresinde sıklıkla görülen hastalıklara karşı önemli yatırımları gerçekleştirmekten duyduğu mutluluğu ifade ederek “Üniversitemiz sağlık alanında büyük ölçekli yatırımları bir bir hayata geçiriyor. Sağlık alanında yaptığımız bu önemli yatırımlarla Zonguldak’ta sağlık turizmi için gerekli zemini oluşturmayı hedefliyoruz. Gerek bölge insanının karşı karşıya olduğu riskler gerekse ülke ve dünya çapında kendini hissettiren hastalıkların tanı ve tedavisinde bir referans merkezi halini almak nihai hedefimiz. Böylelikle bir taraftan yaygın hastalıkların tedavisi ile ilgili önlemleri hayata geçirirken diğer taraftan da şehrimizi ve üniversitemizi bir sağlık merkezi haline getirmiş olacağız. Bu düşüncelerle sürdürdüğümüz yatırımların bölge insanına önemli hizmetler sunmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

 

 

(Haber Merkezi)