Zonguldak genelinde Halk Sağlığı Merkezi’nin öncülüğünde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğü ortaklığında gebelik ve doğum sonrası taramalarla önlenebilecek engellilikler proje kapsamında anlatılacak.

Proje hakkında bilgiler veren Zonguldak Halk Sağlığı Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Recep Genç, koruyucu ve önleyici eğitimlerin 4000 kişiye ulaşılması hedeflenerek, asıl amaçlarının il genelinde ki engellilik oranlarının azaltılması olduğunu belirtti.

 

‘KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ EĞİTİMLER’

 

Projenin 12 ay süreceğini belirten Genç, “Engelliliğin nedenleri ve önlenmesi amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü ortaklığı gerçekleştirilecek olan projemizde sağlık personelimize, halkımıza ve Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerine gebelik, doğum ve doğum sonrası taramalarla yeni doğanda ortaya çıkabilecek engelliliklerin erken teşhis ve tedavi ile önlenmesi ve var olan engelliliğin rehabilite edilerek en aza indirgenmesinin önemi ile ilgili olarak koruyucu ve önleyici eğitimler verilecektir” dedi.

Aile Hekimleri tarafından tespit edilen gebeler içerisinde kontrollerini en düzenli yaptıranlar arasında Ayın Gebesi’nin seçilerek ödüllendirileceğini belirten Zonguldak Halk Sağlığı Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Recep Genç, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

 

AYIN GEBESİNE HEDİYE!

 

“Projemiz 12 ay sürecek ve bu süre içerisinde proje hakkında farkındalık oluşturmak, hedef kitleyi eğitmek amacıyla, Merkez İlçe ve diğer ilçelerde stant açılışları gerçekleştirilecek, kişilere broşür ve kitapçık gibi materyaller dağıtılacak olup 80 eğitim ve 1 panel gerçekleştirilecektir. 20 riskli gebeye ve 70 yeni doğan annesine ziyaret düzenlenerek yeni doğan annelerini ziyaretlerde anne ve babalara yeni doğan hakkında bilgi verilerek ana kucağı hediye edilecektir. Proje süresinde projeler ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla Aile Hekimleri tarafından tespit edilen gebeler içerisinde bütün kontrollerini en düzenli yaptıran gebeler belirlenerek her ay (8 ay) bir ilçeden Ayın Gebesi seçilerek ve Ayın Gebesine ödül olarak Ana Kucağı verilecektir.

Proje ile ilimizde 4000 kişiye ulaşılması, önümüzdeki süreçte ilimizde engellilik oranlarının azaltılması, tespit edilen engelliliklerin de erken müdahale ile rehabilite edilmesi hedeflenmektedir.”