Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde halka sağlık hizmeti veren evde sağlık hizmetleri web tabanlı otomasyon sistemi 81 ilin arasında ilk kez Zonguldak'ta uygulanmaya başladı.
Zonguldak'ta 08.11.2010 tarihinde faaliyetine başlayan Evde Sağlık Hizmetleri bugüne kadar 671 erkek, bin 12 kadın olmak üzere toplam bin 683 Şubat-Haziran tarihleri arasında net bin 752 hasta ziyaretinde bulunmuş ve tedavisi yapıldı. Zonguldak'ta bulunan tüm hastanelerde Evde Sağlık Hizmetleri Birimleri, Aile Sağlığı Merkezlerinde bulunan Aile Hekimliği ve Aile Sağlığı elemanları tarafından hizmet sunulmakta. Konuyla ilgili açıklama yapan Zonguldak İl Sağlık Müdür Vakili Dr. Mehmet Kızılcık, “Sağlık Bakanlığının her il için hizmet alması planlanan, il nüfusunun binde 1-2 kadarının hedef tutulduğu ortamda ilimizde Aile Sağlığı ihtiyacında hedefin üç katına ulaşılmıştır. Şubat 2011 tarihinden itibaren ülkemizde bir ilk olarak Sağlık Müdürlüğümüzce hazırlatılan web tabanlı otomasyon sistemi sayesinde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın istedikleri yerden istedikleri zaman başvurularını yapabilmektedirler. Bu sistem sayesinde ESH Birim veya Aile Hekimleri hasta ziyaretlerine gittiklerinde hastaya ait dosya geçmişine, lab, istemi, konsültasyon istemi, reçete yazdırmaya kadar bir çok alanda anında hizmet vermektedir. Yine bu sistem sayesinde hastalarımızda takip edilen yara bakımları görüntülenerek dosya geçmişi oluşturulması sağlanmaktadır. Ayrıca bu çalışmaları yaparken bazı kamu kurum ve kuruluşları ile ortak çalışma içersinde bulunmaktayız” dedi. Yatağı bağımlı olmayan herhangi bir sağlık kuruluşuna gidebilecek olan hastaların Evde Sağlık Hizmeti'nden yararlanamadığını belirten Kızılcık şunları söyledi:
“Evde sağlık hizmeti; yatağa tam bağımlı olan yani yürüyemeyen, özel ihtiyaçlarını bile kendisi gideremeyecek olan hastaların (felç, doğumsal bedensel özürlü, bunama) tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte sunulmasıdır. Yatağa bağımlı olmayan herhangi bir sağlık kuruluşuna gidebilecek durumda ki hastalar Evde Sağlık Hizmetinden Yararlanamamaktadırlar.”
Hastaların, Evde Sağlık Hizmeti'nden yararlanmak için 444 38 33 nolu numarayı aramaları gerektiğini belirten Kızılcık, “Telefona yanıt veren sağlık görevlisine hastanın ve başvuruyu yapan hasta yakınının T.C. kimlik numaraları, adres ve telefon bilgileri bildirilir. Hasta otomasyon sistemi üzerinden ilgili birim veya aile hekimine yönlendirilir. Birim veya aile hekimi randevu planlayarak mümkün olan en kısa sürede hastanın adresine giderek, hastanın hizmeti alınıp alınmayacağını, alınacak ise ihtiyaçlarını belirlerler. Evde Sağlık Hizmetleri randevu sistemi ile ve mesai saatleri dahilinde çalışır. Hafta içi mesai biriminden sonra ve hafta sonları hizmet verilmez. Evde Sağlık Hizmetleri randevu sistemi ile çalıştığından hasta evde sağlık hizmetine kayıtlı ve hizmet alıyorsa dahi gelişen acil durumlarda 112 acil servisi aranarak yardım istenmesi gerekmektedir” dedi.