Kozlu sahilinde tıbbi atıkların yol açtığı çevre terörü durdurulamıyor. Geçmiş yıllarda hastanelerden toplanan tıbbi atıkların gelişigüzel şehir merkezindeki eski çöp döküm alanına atılmasının etkisi, halen Kozlu sahilindeki insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor.
Zonguldak Belediyesi, yaklaşık 30 yıldır şehir merkezinden denize dökülen çöp döküm ayıbına, geçtiğimiz aylarda son verdi. Zonguldak ve ilçelerindeki tüm çöpler, özel nakil sistemiyle Sapça mevkisinde inşa edilen Modern Çöp Deponi Tesisi'ne gönderiliyor. Yakın zamana kadar İncivez Mahallesi'nden deniz kenarına dökülen çöpler ve hastanelerden toplanarak çöplüğe bırakılan tıbbi atıklar, deniz dalgalarıyla sahilleri dolduruyordu. Çöplük taşındı; ancak metrelerce uzunluğundaki sahil, ucu açık iğneler, serum şişeleri ve kan tüpleri gibi tıbbi hastanelerde kullanılan tıbbi malzemeden geçilmiyor.
Türkiye'de çöplerin büyük bölümü deniz, akarsu ve ormanlara dökülürken, sahile vuran tıbbi malzemeler katı atık sorununun ne kadar tehlikeli boyutlara tırmandığını ortaya koydu.
Zonguldak'ın Kozlu beldesinde, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte çocukların, iğneler, şırıngalar, serum şişeleri, tahlil tüpleri, ilaç şişeleriyle dolu sahilden denize girecek olması, toplum sağlığının tehdit altında olduğunu gösteriyor. Sahiline dökülen şırınga, kan tüpleri, serum şişeleri ve ameliyatlarda kullanılan çeşitli tıbbi atıklarla ilgili çevre-sağlık katliamı, bölgeye çöp dökülmemesine rağmen sahillerdeki tehlike geçmedi.
Yetkililerin en azından sahildeki tıbbi malzemeleri toplamasını, eski çöplükteki tıbbi atıkların da denize karışımının önüne geçilmesini isteyen emekli vatandaş, Yılmaz Gökdemir, "Belediye, sahili temizledi; ama tıbbi atıkları, şırıngaları ve kan tüpü gibi ufak tefek şeyleri temizleyemiyor. Hastaneden atılan atıklar hep sahilde" dedi.
Hastaneden atılan atık malzemelerin imha edilmesi gerektiğini ifade eden Nezir Okumuşoğlu ise 30 senedir sahile çöp döküldüğünü belirterek, "Ben 45 yaşındayım, 30 yıldır bu sahilde denize giremiyorum. Sandallarımıza atlayıp gideriz, başka yerlerde denize gireriz. Giremiyoruz ki, lağım akıyor, çöp deseniz buyurun deniz kenarı burası.
Durumu iyi olmayan insanlar gelip burada piknik yapıyor. Burası garibanların sahili... Garibanların sahilinde denizi kesmiş atmışlar. Pislik döküyoruz buraya girmeyin der gibi. Bu haksızlık bence, bu çok ayıp bir şey" diye konuştu.