Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr.Murat İlikhan, halkı bilgilendirmek ve dikkatli davranmaları için sahte diş hekimliği ile mücadele vermek adına uyarılarda bulundu. İlikhan, sahte diş hekimliği ile ilgili yaptığı açıklamada, toplum sağlığının önemine dikkati çekerek şunları söyledi;

"Ağız ve diş sağlığı; genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır. Ağız, sindirim sisteminin başlangıcıdır ve bütün besinler ağız yoluyla alınır. Alınan besinler ağızda bulunan dişler yardımıyla sindirime hazırlanır. Bu nedenle, dış ortamla ilişkili olan ağız ve dişlerimizin sağlıklı olması oldukça önemlidir. Ağız ve diş sağlığı için öncelikle bu bölgelerin temizliğine önem vermeli ve yılda en az 2 kez olmak üzere düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gidilmelidir. Böylelikle diş ve dişetlerinde başlamış olan sorunları erken dönemde tespit ederek gerekli tedaviler ve koruyucu önlemlerle ağız ve diş sağlığımızı koruyabiliriz.
Ağız ve diş hastalıklarının tedavisi, 1219 sayılı Tababet ve Şua-batı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun hükümleri uyarınca Diş Hekimliği Fakültelerinden diploma alan kişilerce yapılabilmektedir. Ancak diş hekimlerinin mesleki alanı olan ağız-diş sağlığı alanında diplomasız ve eğitim almamış sahte meslek icracıları toplumumuzda faaliyet göstererek ve yanlış uygulamalar yaparak kişilerin ağız ve diş sağlığını bozmakta, kanserojen malzemeler kullanmakta, ağız içinde var olan kanser vakalarını tespit edememekte tedaviyi geciktirmekte, yetkisi ve bilgisi olmadığı halde ilaç tavsiye etmekte, acil durumlarda (kanama, çene kırığı, sinüs açıklıkları, göz sorunları, çene eklemi sorunları vb.) müdahale edememekte, oluşabilecek komplikasyonları bilmedikleri için hastaların hayatını tehlikeye atmakta ve sterilizasyon kavramını bilmedikleri için de Hepatit (Sarılık), AİDS, Tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasına sebep oluyor."

"5 YIL EĞİTİM ALANLAR
DİŞ HEKİMLİĞİ YAPABİLİR"


"Sahte diş hekimliği yapan kimseler kendilerini doktor olarak tanıtıyor. Diş hekimi muayenehanesine başvuran kişi hekimin diplomasının ve muayenehane uygunluk belgesinin çalışma odasında asılı olup olmadığını mutlaka kontrol etmeli. Böylelikle kendilerini doktor olarak tanıtan sahte diş hekimlerine karşı kendilerini korumuş olurlar. Bazı hastalar ise tedavi oldukları kişinin hekim olmadığını bildikleri halde daha az ücret ödedikleri için, ağızlarını bu kişilere emanet etmektedirler. Diş hekimliği hizmetlerinde yapılan çekim, protez ve dolgu gibi uygulamalar bilgi beceri ve eğitim gerektiren ve sadece konunun uzmanlarınca gerekli itina ve kurallara riayet edilerek yapılması gereken işlemlerdir. Bu işin eğitimini almamış kişilerin yapmış olduğu protez, kurallarıyla yapılmadığı için kısa sürede altındaki dişin çürümesi ve bütün dişlerin çekimiyle sonuçlanabilecektir. Hastaya ideal tedaviyi ancak 5 yıllık eğitim almış diş hekimleri yapabilir. Diş hekimliği eğitimi almamış kişilerin yaptıkları uygulamalar her zaman sağlıksızdır."

"RUHSATLAR SUÇUN İLK İŞLENMESİNDE
BİR YIL SÜREYLE GERİ ALINIR"


"Sahte diş hekimliği yasa dışı bir faaliyettir. Bu konu ile ilgili olarak kanun uygulamalarında, 02.06.2004 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 5181 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 41. Maddesinde, 'Kişisel çıkar amacı olmasa bile diplomasız olarak diş hekimliği mesleğine ilişkin herhangi bir muayene veya müdahale yapan diş hekimliği klinik hizmetleri ile ilgili işyeri açanların meslek icraları durdurulur. Bu kimseler hakkında üç yıldan beş yıla kadar hapis ve bir milyar liradan üç milyar liraya kadar ağır para cezasına hükmolunur. Ayrıca işyerlerinde bulunan ve münhasıran diş hekimliği mesleğini icra etmekte kullanılan araç ve gereçler kime ait olursa olsun müsadere edilir' deniliyor ve Ek Madde 7'de, 'Diş protez teknisyenleri sahip oldukları diploma ve belgelerin hak kazandırdığı ilişkiye giremezler, laboratuarlarında münhasıran diş hekimliği mesleğini icra etmekte kullanılan araç ve gereçleri bulunduramazlar, ek 4. maddenin belirlediği sınırlar dışında herhangi bir çalışma yapamazlar, tavsiyede bulunamazlar. Yukarıdaki fıkra hükmüne aykırı hareket diş protez teknisyenleri hakkında üç yıldan beş yıla kadar hapis ve bir milyar liradan üç milyar liraya kadar ağır para cezasına hükmolunur. Ayrıca işyerlerinde bulunan ve münhasıran diş hekimliği mesleğini icra etmekte kullanılan araç ve gereçler kime ait olursa olsun müsadere edilir. İşyeri ruhsatları suçun ilk kez işlenmesi halinde bir yıl süreyle geri alınır, tekerrürü halinde bir daha geri verilmemek üzere iptal edilir' deniliyor."

"AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
MERKEZLERİNİN ARTTIRILMASI
İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR"


"İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından, sahte diş hekimliği yapan kişiler hakkında gelen şikayet dilekçeleri değerlendirilmekte, denetimleri yapılarak, yetkisi olmadığı halde diş hekimliğinde kullanılan araç ve gereçleri bulunduran kişilerin malzemeleri müsadere altına alınıyor ve bu kişiler Savcılığa bildirilerek, 5181 sayılı Kanuna aykırı davranmaktan haklarında suç duyurusunda bulunulmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğü olarak 2007-2008-2009 yılları arasında olağan-olağanüstü vb. 25 denetim yapılmış olup, yapılan tespitler sonucunda Cumhuriyet savcılığına 11 kez suç duyurusunda bulunulmuştur. Unutulmamalıdır ki; yasa dışı faaliyet göstererek toplumumuzun sağlığını tehlikeye sokan sahte diş hekimleriyle mücadele etmek, devlet kurumlarının olduğu kadar kişilerin kendilerine de düşmektedir. Bireyler ağız ve diş sağlıklarını bu kişilere emanet etmezler ise, sahte diş hekimleri uygulama alanı bulamayacak ve sorun ancak bu şekilde çözülecektir. Sağlık bakanlığı olarak ülke genelinde Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin sayısının arttırılması yolunda çalışmalar yapılmaktadır. İlimizde, Merkez ilçe ve Ereğli ilçemizde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerimiz faaliyet göstermektedir. Halkımızın çeşitli nedenlerle gittiği sahte diş hekimlerinin yerine Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerimize başvuru yapmalarını önemle duyururuz. Ağız ve diş sağlığımızın sahte diş hekimlerine emanet edilecek kadar önemsiz olmadığını asla unutmamalıyız!"