Kdz. Ereğli Osmanlı Çileğini Koruma ve Üreticiyi Koruma Derneği tarafından vatandaşlar, sahte Osmanlı Çileği konusunda uyarıldı.
Yaz ayının yaklaşmasıyla birlikte satılmaya başlanan çilekler, geçen sene yol kenarlarında Osmanlı Çileği adıyla satılmıştı. Bu yılda aynı durumla karşılaşmak istemeyen Kdz. Ereğli Osmanlı Çileğini Koruma ve Üreticiyi Koruma Derneği Muhasip Üyesi Şaban Çetinkaya, vatandaşları sahte çilek konusunda uyarıda bulundu. Çetinkaya, Osmanlı Çileği'nin Pazar ve yol kenarlarında satılmadığını belirterek, ?Şuanda erkenci olan türler, bunlar Ereğli'de de yetişiyor. Ama bunlar Osmanlı Çileği değil. Dışarıdan gelen insanlar bunları Osmanlı Çileği ile özdeştirebilir. Osmanlı Çileği öyle pazarlarda yol kenarlarında satılacak kadar çok değildir. Bunu bilen insanlar özel siparişle alıyorlar. Yol kenarlarına ve pazarlara Osmanlı Çileği inmiyor. Osmanlı Çileği diye öbür türleri almasınlar? dedi.
Üreticiler tarafından kestane ağaçlarının kesilerek Osmanlı Çileği'ni koymak için sepet yapıldığını hatırlatan Çetinkaya, bu konuda üç yıldır çalışma yaptıklarını söyledi. Artık Osmanlı Çileği'ni koymak için şeffaf ambalajlar üretildiğini belirten Çetinkaya, ?Bizim üç yıl önce başlattığı ambalaj değişikliği çalışmamız var. Artık tamamlanma noktasında. Artık insanlarımız, genç kestane ağaçlarını keserek bunlar ile elde edilen sepetlerle değil de daha sağlıklı şeffaf kaplarla çilekleri pazarlamaya başladılar. İnsanlarımızdan çevreye, ormana ve özellikle kestane ağaçlarına zarar vermemelerini istiyoruz. Bu yönde Orman İşletme Müdürlüğü'nün de ciddi çalışmaları var. Ekipler tarafından ağır yaptırımlar uygulanacak. İnsanların sıkıntıya düşmemeleri için bu konuya dikkat etmelerini istiyoruz. Üreticilerimiz şeffaf ambalajları kullansınlar, bu hem ucuz maliyetli hem de daha sağlıklı? diye konuştu.