Ölümün Ağzı romanı ile 1980'de Türk Dil Kurumu Roman Ödülünü, Yorgun Sevda romanı ile 2009'da "Cevdet Kudret Edebiyat Ödülünü alan Zonguldaklı usta edebiyatçı İrfan Yalçın anı, deneme niteliğindeki İçimdeki Zonguldaktan sonra yüzünü bir kere daha şehrine dönüyor. Yalçın, bu kez 1940'lı yıllarda genç yaşta kaybettiğimiz şairler Rüştü Onur, Muzaffer Tayyip Uslu ve aralarında en az bilinenleri olan genç eleştirmen adayı Kemal Uluser'in yaşadıkları günlere uzatıyor kalemini.  
 İlkyaz Ölümleri adını taşıyan belgesel roman niteliğindeki kitap Cumhuriyet Kitapları'ndan yayınlandı.
Kitabın özet tanıtımında şu bilgiler verilmiş: Yirmili yaşlarında veremden ölen Zonguldaklı genç şairler Muzaffer Tayip Uslu ile Rüştü Onur'u pek çok şiirsever tanır da çoğu onların yakın arkadaşı Kemal Uluser'i bilmez. Yeditepe Yayınları, 1957'de Uslu ve Onur için (Necati Cumalı ve Salah Birsel'in hazırladığı) birer kitap yayınlamış, ama nedense Kemal Uluser için buna gerek görmemiştir. Oysa, Kemal Uluser de aynı yıllarda veremden ölmüştür ve iyi bir deneme yazarıdır. Üstelik de, dönemin ünlü eleştirmeni, kolay kolay beğenmeyen Nurullah Ataç, Cumhuriyet Gazetesi'nde onu öven yazılar yazmıştır.
İlkyaz Ölümleri, bu üç arkadaşın kısacık yaşamlarının belgesel romanı… Onlar gibi Mehmet Çelikel Lisesi'nde okuyan ve sonra öğretmenlik de yapan değerli romancı İrfan Yalçın yazdı.
108 Sayfalık İlkyaz Ölümleri bir solukta okunacak kitaplardan.