ADD Genel Merkezi Rize’de yaşanan olayları “kışkırtma” olarak değerlendirdi.

Atatürkçü Düşünce Derneği  (ADD) Genel Merkezi yazılı bir açıklama yaparak Rize’de yaşanan olayları kınadı.

ADD’nin açıklaması şöyle:

Demokrasinin yerleştiği ülkelerde bir asker öldü diye başbakanlar seyahatlerini kesip ülkesine dönerken, ülkemizde 52 yurttaşımızın yaşamını yitirdiği Reyhanlı saldırısından sonra Başbakanın Amerika'ya gittiğini, içinde yaşadığımız zor günlere karşın da yine kaçar gibi yurt dışına çıktığını görmekteyiz. Bu yetmezmiş gibi, ülkeye dönmesi olası bugün için yandaşları ve provokatörler tarafından şaşaalı karşılama törenleri yapılarak gerginliğin daha da tırmandırılacağına ilişkin yaygın söylentiler dolaşmaktadır.

Başbakan, “% 50'yi zor tutuyoruz” ve “onların yüz bin topladığı yerde ben bir milyon toplarım” gibi sözleriyle halkı birbirine karşı kışkırtmıştır. Daha vahimi, böyle söylemekle belirli bir kesimin başbakanı olduğunu itiraf etmiştir. Bu ayrımcılık ve kışkırtmanın bir başbakan tarafından yapılması, tamamen meşruiyetini kaybettiğini göstermektedir.

İşte bu anlayış sonucudur ki, dün akşam Rize'de demokratik hakkını kullanmak amacıyla basın açıklaması yapmakta olan, derneğimizin de içinde bulunduğu demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri kışkırtıldığına inandığımız marjinal bir grup tarafından saldırıya uğramış ve canlarını kurtarmak için ADD Rize şube binasına sığınmışlardır.

 

Olayların vahim sonuçlar doğurabileceğini bilmesi gereken Rize Valiliği ve Emniyet yetkilileri iç savaş çığırtkanlığı yapanları haklı çıkartırcasına yeterli güvenlik önlemleri almayarak, toplanan saldırgan grubu dağıtmamış, gece geç saatlere kadar DKÖ temsilcilerinin özgürlükleri kısıtlanmış, ülke genelindeki demokratik haklarını kullanan sırtlarında sırt çantası, ellerinde su şişesi bulunanlara gaz bombası ve tazyikli su sıkan güvenlik görevlileri, saldırganlara neredeyse çiçek atmıştır. Bundan cesaret alan saldırganlar onların gözü önünde ADD şube binasını taşlayarak cam ve çerçeveleri kırmışlar, hakaretler yağdırmışlardır.

Bin yıllardır huzur içinde yaşayan halkımızı birbirine bağlayan ve esas olarak millet olmaktan gelen köklü bağlarımız, başbakanın söylemleriyle zedelenmeyecek denli sağlamdır.

Atatürkçü Düşünce Derneğini ve Atatürkçüleri, bu kışkırtmalara kulak asmadan ve alet olmadan demokratik tepkilerini göstermekten kimse alıkoyamayacaktır.

Hükümeti, devletin valilerini, emniyet müdürlerini yurdun bütün kesimlerinde eşit davranmaya, orantısız güç kullanmaktan vazgeçmeye, halkın “hükümet istifa” seslerine kulak vermeye çağırıyoruz.