*** Zonguldak TSO Başkanı Salih Demir Zonguldak Limanın özelleştirilmesi, Eren'in kaçak maden ocaklarından üretilen kömürü satın alması ve HEMA 'ya sağlanan ve kurumu zarara sokan uygulamaların Zonguldak halkı tarafından iyi değerlendirilmesini istedi.

*** Limanın özelleştirilmesi değil kiraya verilmesinin gündemde olduğunu bu konuda TTK çıkarı doğrultusunda hareket edilmesini isteyen Demir "Halk otobüslerini ve çöp toplama işlerini yapamayıp özel sektöre devir eden bir belediyenin limana talip olması mantıksız. Limana talip olacak yerli yabancı, ulusal veya uluslararası bir firma zaten belediyeye yüklü miktarda katkı payı ödeyecektir" dedi.

*** CHP'nin Zonguldak eski Milletvekillerinden ve bu partiden istifa eden Harun Akın'ın TTK ile ilgili açıklamalarına katıldığını ifade eden Salih Demir  " TTK keyfe keder yönetilecek bir kurum değildir.. Ancak HEMA ve Eren'e sağlanan iltimaslar gösteriyor ki TTK keyfekeder yönetilmektedir. HEMA Amasra'da üretime geçene kadar rödevans ödemeyecek gözüküyor. Üretime başlamadı, başlayacak gibide görünmüyor. HEMA'ya sağlanan kolaylıkların hiç birisi Zonguldaklı firmalara sağlanmadı. Şimdi yine rödevans ödememek için tüm kanalları zorluyor. TTK keyfe keder yönetilecek bir kurum değildir. Hema'ya hazırlık için süre tanınıyor rödevans alınmıyor. Şimdi yine 18 ay ek süre istiyor. TTK HEMA'dan kaybettiğini HEMA'dan almak zorundadır" dedi. Demir,  Eren santral izni için önce saha alıyor, (kömürümü Zonguldak'tan karşılayacağım) diyor Zonguldak'taki işletmelerden kömür vereceğine dair taahhüt alıyor. EPDK'ya  bu antlaşmalar ile gidiyor.  (Bak ben TTK'dan saha aldım kömür olarak Zonguldak kömürünü yakacağım yetmez ise özel sektörden satın alacağım) diyor, üretim lisansını aldıktan sonra sahaları dandik bir mazeretle geri veriyor. Anlaşma ve imzalarına sahip çıkmıyor" diyerek önemli mesajlar verdi.

Zonguldak TSO  Başkanı işadamı Salih Demir Zonguldak gündeminde bulunan üç ayrı konu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında TTK 'nın HEMA Endüstri ve EREN Holding'e tanınan iltimaslar yüzünden zarar uğratıldığını ifade etti.  Kiralanması gündemde bulunan Zonguldak Limanının Ulusal veya Uluslar arası bir firmaya kiralanmasının başta Zonguldak olmak üzere TTK ve Belediyenin yararına olacağını söyledi.
Zonguldak eski Milletvekili TDH İl Başkanı Harun Akın tarafından gündeme getirilen yanlışlıklara katıldığını ifade eden TSO Başkanı Demir "HEMA ve Eren Holding kuruma verdiği taahhütlerin hiç birisini yerine getirmemiştir. Zonguldak firmaları kömür üretmese bile  TTK'ya taahhüt ettiği rödevans bedelini gününde öderken HEMA için  bu şart iptal edilmiştir. Şu an içinde HEMA'ya ilave olarak 18 ay daha ek süre verilmek istenmektedir. Zonguldak'ta ki özel sektör firmalarının bu yöndeki taleplerinin tümü geri çevrilirken HEMA'ya ardı ardına yapılan jestler manidardır.  TTK Amasra'da ki sahayı 20 yıllığına ihale ediyor ve rödevansız  bir hazırlık süreci tanıyor. HEMA  gibi Zonguldak'taki bütün rödevançılardan daha büyük bir firmaya  3 yıl hazırlık süresi veriyor.Bu hazırlık 3 yılda bitmiyor.HEMA için kömür üretse de üretmese rödevans ödeme süresi başlayınca  17 aylık yeni bir uzatma süresi başlıyor. Şimdi yeni bir 17 ay gündemde. Bu TTK'nın keyfekeder yönetildiğinin ve kurumun bilerek ve isteyerek zarara uğratıldığının bir göstergesidir."şeklindeki açıklaması ile HEMA'ya sağlanan iltimasları sert bir dille eleştirdi.
EREN Holding'inde HEMA Endüstrinin izini takip ederek yatırımını  gerçekleştirdiğini vurgulayan Demir  Eren Holdingin yatırıma başlamadan önce TTK'dan iki ayrı saha kiraladığını ayrıca  bölgedeki maden işletmeleri ile kömür alım sözleşmesi yaptığını bu sözleşme ile enerji iznini aldığını , izin alındıktan sonra  TTK'dan alınan sahaları bu sahalarda  kömür yok diye geri verdiğini , özel sektörden de  kömür almadığını , kaçak kömür ocaklarından kömür alımı  yoluna giderek gayri meşruluğu seçtiğini  hatırlattı. Demir " Eren Holdingte tıpkı  HEMA gibi taahhütlerinin hiç birsinin yerine getirmemiştir. TTK bu iki firmanın mağdurudur. TTK'yı yönetmek bir maden mühendisi için onurların en büyüğüdür. Bu onur ve liyakatin karşılığı  kurumu keyfekeder yönetmek değildir. Ancak uygulamalar gösteriyor ki TTK  keyfekeder yönetilmektedir. Kurum yönetiminde etkin olan meslek örgütleri genel kurullarında  bu konular dışında  her şeyi tartışmaktadırlar. Jitem konusunda kitap yazacak kadar bilgiye sahip olan entel arkadaşlarımız, Kontrgerilla hakkında devletten daha fazla bilgiye sahip olanlar bu konular hakkında susmayı tercih etmektedir. "şeklinde konuştuktan sonra Limanının kiralanması konusuna da değinerek  "Limanın özelleştirilmesi değil de kiralanması demek daha doğru olur.  TTK limanı kiralayarak personel rejimi uygulayacağı gibi ayrıca istediği ölçüde kar edecektir. En azından Hema ve Eren'den ettiği zararın bir bölümünü karşılacaktır. Bu doğru bir karardır. Yanlış olan ise 18 mahalleye hizmet  götürmekte zorlanarak ( biz şimdi sadece  belediye personelinin maaşını ödemeyi hedefliyoruz hizmet daha sonra ) şeklinde açıklama yapan bir belediyenin uluslar arası denizciliğe açık olan bir limana talip olması bence yanlış  Belediye Başkanımız belki iyi niyetle  ifade etmiştir.
Ancak Halk otobüslerini ve çöp toplama işlerini yapamayıp özel sektöre devir eden bir belediyenin limana talip olması mantıksız. Limana talip olacak yerli yabancı, ulusal veya uluslar arası bir firma zaten belediyeye yüklü katkı payı ödeyecek." dedi.