“Kdz.Ereğli’ye baktığımız zaman Batı Karadeniz’in itici gücü. Sanayi, tarım ve turizm kenti. Allah herşeyi vermiş size, yatıp kalkıp şükredin. 5 Vakitse 5 vakitte şükür namazı kılın. Bir Kayseri, Sivas’a bak bir de Zonguldak’a bak. Demirçelik sanayi, tersanecilik, balıkçılık, Osmanlı çileği burada”

 

“Ereğli’nin en büyük talebi yeni bir teşvik sistemine geçilmesi, haklı mı haklı. Yanı başımızda Düzce ile burayı mukayese ettiğimizde farklılıklar var. Aslında bunun bir çalışmasını yapıyoruz, artık il merkezli teşvik yerine ilçe bazlı teşvike geçilmesi lazım. Devletimizde aslında bunu prensip olarak kabullenmiş durumda yalnız verilerde noksanlıklar var”

 

 

Hisarcıklıoğlu, Kdz.Ereğli’de Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ödül törenine katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasını Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sertan Yalçın yaptı.

 

EREĞLİMİZ GÜÇ KAYBEDİYOR

Yalçın, konuşmasında, ülkenin zor günlerden geçtiğini belirtti, devletin, milletin ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin mücadelesini desteklediklerini vurguladı. “Türk iş dünyasının ulusal güvenliğimiz için her türlü fedakarlığı yapmaya dün olduğu gibi bugün de hazırdır. Bunu hain 15 Temmuz darbe girişiminde de ispatladık. Devletimizin ve ordumuzun arkasındayız” diyen Yalçın, “Gönül isterdi ki sanayi 4-0’ı tartışalım hangi yan sanayiyi getirelim diye tartışalım, 2,3 hatta 4’ncü OSB’yi konuşalım, fakültenin temelinin atılmasını değil yeni bölümler açılmasını talep edelim, liman ihtiyacını değil nasıl daha fazla ihracat yapacağımızı tartışalım. Sektörümüz, bölgemiz ve ülkemiz ne kadar güçlü olursa verdiğimiz istihdam ve moral değerleri de yüksek olacaktır. Ereğlimiz son dönemlerde güç kaybetmeye devam etmektedir. Ereğli ekonomisi sürekli kan kaybetmesi hiçbirimizin içine sinmemektedir.

 

ORTAK AKIL

Bilgi ve iletişim çağı olarak adlandırılan günümüz çağında ortak akıl ile birlikte olan ülkeler ve sektörler başarılı olmaktadır. Hepimiz Ereğli için el ele canla başla çalışmalıyız. Erdemir’e de seslenmek istiyorum ve siyasetin açtığı yoldan söz verdiği yatırımları biran önce başlatmaları gerektiğini hatırlatmam gerekir. Rekor kar yakalayan Erdemir’in yeni yatırımlarla işbirliği çerisinde sosyal sorumluluklarını gözetmeleri hepimizin beklenti ve istekleridir. Bu konuda TSO olarak tüm değerli üyelerimiz için olduğu gibi Erdemir için de ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. Devlet büyüklerimize de bölgesel ihtiyaçlarımız konusunda taleplerimiz var. Teşvik uygulamasında yerimizin yeniden gözden geçirilmesi, tersanelere bölgesel ve sektörel……

 

“BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUM”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kdz.Ereğli ve Zonguldak’a ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.  Zeytin Dalı Harekatı’nda şehit olan askerlere Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başlayan Hisarcıklıoğlu, “Güçlü çeliği, Osmanlı çileği, asırlık çınarları ile geleceğin şehri Kdz.Ereğli’de olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

 

“5 VAKİTSE 5 VAKİTTE ŞÜKÜR NAMAZI KILIN”

Ereğli ve Alaplı ziyaretlerinde farklı görüşteki milletvekilleri ve belediye başkanlarının bir arada durduğunu ve bunun da örnek gösterildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:  “Kırmaya, dökmeye gerek yok, birbirimizi sevelim. Allah diyor ki birbirinizi sevin diyor, mükemmel insan olmanın yolu da bu. Fikri, zikri neyse Allah’ın yarattığı bir varlıktır, birbirimizi sevelim.  Kdz.Ereğli’ye baktığımız zaman Batı Karadeniz’in itici gücü. Sanayi, tarım ve turizm kenti. Allah herşeyi vermiş size, yatıp kalkıp şükredin. 5 Vakitse 5 vakitte şükür namazı kılın. Bir Kayseri, Sivas’a bak bir de Zonguldak’a bak. Demirçelik sanayi, tersanecilik, balıkçılık, Osmanlı çileği burada.

 

“EREĞLİ’YE LİMAN İSTENİYOR”

Zonguldak, 2018’e nasıl başladı? Şikayet ediyoruz ya. Bugün Türkiye’nin en büyük bin şirketi arasında Ereğlili 4 şirketimiz var. Zonguldak’ta tahsil edilen vergi gelirlerinin yüzde 53’ü kurumlar vergisinin yüzde 90’ını Ereğli ödüyor. O yüzden Batı Karadeniz’in itici gücü. Ülkenin yassı çelik ihtiyacını yüzde 40’ını tek başına Ereğli karşılıyor. Gördüğünüz gibi Kdz.Ereğli ham Batı Karadeniz’in hem Zonguldak’ın parlayan yıldızı. Böyle başarılı bir Ereğli’ye başarıyı daha da arttıracak yeni bir liman isteniyor.   Ulaştırma Bakanımız, Müsteşarımız ile görüştük, belli bir noktada Ulaştırma Bakanlığı’nda işi aştık, bundan sonra iş diğer kamu kurumlarında kaldı, inşallah onu da açacağız. İsteyen Erdemir’in limanını isteyen tersaneler bölgesindeki limanı kullanabilir, o zaman daha rahat ihracat ve ithalat yapabilir duruma gelir inşallah.

 

İLÇE BAZLI TEŞVİK

Ereğli’nin en büyük talebi yeni bir teşvik sistemine geçilmesi, haklı mı haklı. Yanı başımızda Düzce ile burayı mukayese ettiğimizde farklılıklar var. Aslında bunun bir çalışmasını yapıyoruz, artık il merkezli teşvik yerine ilçe bazlı teşvike geçilmesi lazım. Devletimizde aslında bunu prensip olarak kabullenmiş durumda yalnız verilerde noksanlıklar var. Bu kapsamda TOBB biz her türlü katkı ve desteği vermeye çalışıyoruz. Ereğli’nin bir isteği eksiğimiz üniversite. Ereğli’ye üniversite yakışmaz mı? İskenderun, Bandırma, Alanya’nın varken neden Kdz.Ereğli’de olmasın. Bunun ile ilgili lobi başlatılmış durumda.

 

5 YILDIZLI HİZMET

Ereğli TSO bugün itibariyle aldığı belge ile 5 yıldızlı hizmet veriyor, bunu ben demiyorum bugün Kdz.Ereğli TSO, Paris, Londra, Berlin odalara hangi standartta hizmet veriyorsa Kdz.Ereğli’de aynı standartta hizmet veriyor. Bu yönetim anlayışı. Bu anlayış, işbirliğinden dolayı TSO’yu kutluyorum.

 

“YATAĞINDAN BELGE”

Son dönemde yapılan iki tane değişiklik var odalarınızda. Eskiden oda belgesi almak için odaya gelmek mecburiyetindeydin şimdi bu bitti, bundan sonra gece 12’de ihaleye gireceksin oda sicil kaydı lazım sana, yok. Evinde yatağında bilgisayarında sisteme girip belgeni alabiliyorsun. Artık odaya geleceğim, vakit kaybedeceğim, masraf edeceğim demek yok. Bundan sonra üyeye ofisinde, evinde, yatağında hizmet var. Oda ile işin varsa direk evinde, ofisinde işini yapabiliyorsun. Kdz.Ereğli TSO’da bunlardan bir tanesi.

 

“ŞİRKET KURMAK 1 SAAT”

İkincisi şirket kuruluşunda büyük bir meseleydi, şimdi yeni bir şirket kurmak için notere, bankaya, maliyeye, SGK’ya git, odaya gel, bunlar 7 işlemde yapılan işlemlerdi, şimdi bire düştü. Bundan sonra şirket kurmak istiyorsan aylar haftalar değil gelip 1 saat içerisinde bir imza ile bütün işlemleri yapıp odadan çıktıktan sonra da faturanı kesebilir hale geldi. Dünya ile rekabet ettiğimiz için odalar olarak fedakarlıklar yaptık. Şirket kuruluşunda eskiden maliyetimiz mali müşavire ödediğimiz 2 bin 250 TL iken bu 650 TL’ye düştü. 4’de 1 oranında bir indirim sağlandı. İşte üyeye hizmette böyle olur.

 

UCUZ KREDİ İMKANI

2016 hain darbe girişiminden sonra ekonomide bir karamsarlık vardı. Geldiler bana dediler ki üyelerimiz finansmanda büyük sıkıntı çekiyor, kolaylık yapmamız lazım, devlettin ucuz maliyetli kredi isteyelim dediler. Bende dedim ki önce iğneyi kendimize batıracağız, kendimize batırmadan devletten bir şey istersek yerine gelmez. Biz önce öncülük yapacağız, sonra devlettin isteyeceğiz. Üyelerden ne topladınız para, koyun bakalım havuza, bunu üyelerimize kredi olarak kullandıracağız. Başbakanımıza gittik, sağolsun bize bu konuda destek vermeniz lazım. İzini aldık ve üyelerimize geçen yıl 9,9 faizle üyelerimize tam 5 milyar lira kullandırdık. Gittik devletimize dedik ki biz imkanlarımızı koyduk, şimdi sizin desteğiniz lazım dediler. Sağolsun Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bakanlar olmak üzere KOSGEB kredisi ile başladık. Oradan üyelerimize 50 bin lira faizsiz 3 yıl vadeli 1 yıl da ödemesiz kredi imkanı çıkardık. Son 1 yılda KOSGEB’de faizsiz kullanan üye sayımız 290 bin.

 

“DAHA NE YAPSIN”

Bunu hallettikten sonra dedik ki bu kredi garanti fonunu desteğini çıkarttık hükümetimizden. Kurucusu TOBB. Ne için kurduk, üyemize kefil olmak için kurduk. Bugünkü devirde kardeş kardeşe, baba oğula, komşu komşuya kefil olmuyor. Kimse kimseye kefil olmuyor. Senin kuruluşun sana kefil oluyor. Odalar ne iş yapıyor diyorlar daha ne yapsın canını mı versin, üyesine kefil oluyor. Dünyada yok böyle bir şey. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanlar Kurulu’nun desteği ile 250 milyar liraya çıkardı. Toplam 364 bin üyemize kefil olmuşuz, gelirken baktım Zonguldak’ta faaliyette bulunan üyelerimizin yüzde 50’sine kefil olmuşuz. Dünyada böyle bir kuruluş yok. Ondan sonra bilen bilmeyen de bu oda ne iş yapıyor diyor, daha ne yapsın.

 

NEFES KREDİSİ

Toplam nefes kredisi KOSGEB ve Kredi 681 bin üyemize yani üyelerimizin yüzde 68 ‘ine ya ucuz kredi kullandırttık, ya faizsiz kredi kullandırttık ya da kefil olduk. Başbakanımız ile konuştuk, TOBB nefes kredisi yine havuz yapıyoruz inşallah 15 Martt’tan sonra bunu kamuoyuna duyuracağız ve düşük faizli üyelerimize kredi kullandırmayı duyuracağız.

 

“ŞİKAYETÇİYİZ DEDİK”

İkinci bir derdimiz vardı bizim işsizlik. Her platformda Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlarla bir araya geldiğimizde genel toplantı özel toplantı en büyük şikayetimiz yanımızda çalıştırdığımız işçilerin üzerindeki vergi yükü, istihdam maliyeti. Bugün 100 lira ödüyorsan 50 lira da devlete veriyorsun, işçimiz 100 lira alıyor bana maliyeti 50 lira. Bana işçinin maliyeti 150 lira. Vergi yükünde dünyada bir numarayız. Şubat ayında Cumhurbaşkanımızla dedik ki 365 oda ve borsa başkanı ile yaptığımız ekonomik şürasında istihdam konusundaki vergi yüklerinden şikayetçiyiz dedik. Bunun indirilmesini talep ediyoruz dedi o da içimizden gelen biri pazarlık yapmayı da biliyor. Ben size iyileştirme yapayım dedi siz bana ne sözü vereceksiniz dedi. Pazarlık başlayınca dedim ki Cumhurbaşkanının lafının üzerine laf söylenmez, ne istiyorsun bizden. 1 milyon 500 bin üyenizden artı 1 sözünü vereceksin dedi. Düşünürken salondaki benim başkanların hepsi alkışı başladı. Onlar alkışladığına göre bende onlar adına konuşuyorum. Allah’a çok şükür Türk özel sektörü ile gurur duyuyorum ki dünyada bir ilki yaptık dünyada böyle bir üye yok. 1 milyon 500 bin 2017 yılında ilave istihdam sağladık. Bu da ABD’den sonra dünyada ikinciyiz.

 

“VERGİ, MERGİ ÖDEMEYECEKSİNİZ”

Bu yıl itibariyle asgari ücretliyi işe aldığınız kişiye net maaş vereceksiniz, vergi mergi ödemeyeceksiniz. Askeri ücret 1604 lira vereceksin, sekizyüz küsürünü devlet veriyor, 1 yıl boyunca. Geçen yıl seçim arenasında asgari ücret rekabeti vardı. Bunun mağdurlarından biri biz olduk. Yüksek veya düşük diye söylemiyorum. Asgari ücretin üzerindeki vergi yükleri bizi mahvediyor. Bize ilave bir 600 lira bindirince bir işçinin maliyeti 2 bin 400 liraya geliyor, sonra yukarı doğru çıkıyor. Bu yıl itibariyle 100 lira asgari ücret desteği özel sektöre devam edecek.

 

“İŞ MAHKEMLERİNİN YÜZDE 99,2’SİNİ KAYBEDİYORUZ”

Türk özel sektörü olarak en büyük şikayetlerimizden biri de iş mahkemelerinin bir işçinizle davanız oldu, yüzde 99,2’sini kaybediyoruz. Binde 8 haklı çıktı oranımız. Böyle bir adalet yok. Gidiyorsun, kaybediyorsun. İş mahkemesine gitmeden önce arabulucu müessesesi var. Gidersin davalı ile davacı gider bir de hakem olur sizi uzlaştırmaya çalışır. Bu modern batının tamamında var. Bizde de olsun dedik. Ocak şubat rakamlarını veriyorum Şubatın 15’ine kadar aracılıkta 10 bin dava geçmiş 7 bininde uzlaşma sağlanmış. 3 binin de uzlaşma yok onlar da mahkemeye gidiyor. Bir önemli 2017’de bir önemli devrim yaptık.

 

KARŞILIKSIZ ÇEK

Fikir bizden çıktı her platformda çeklerin karşılıksız çıkmasından şikayet ediyorduk. Gittik hükümetimize anlattık dünyada aslında çek deyince o da bizim icadımız. Türk müteşebbisler olarak vadeli çek soktuk. Dünyada vadeli çek diye bir şey yok. Tahsil edemiyorsun, karşılıksız çıkıyor dedik ki devletimize anlattık. Bankanın kredi verirken geçmişimin herşeyini görüyor. Hangi banka ile anlaşmışım, ne kadar kredi kullanıyorum. Ne yaptık karekodlu çek çıktı. 2017 yılının başında kullanmaya başladık. Türkiye’de yüzde 19 karşılıksız çek düştü.

 

TRT KESİNTİSİ KALKTI

Geçen sene haziranda zeytincilik üzerine tartışıldı ama üretim reform paketiydi. Burada yıllardır mücadele ettiğim sanayinin üzerindeki bizde yaptıkları kesintiydi TRT için. TRT’nin vergisini sanayiciler olarak biz finanse ediyorduk, dünyada böyle bir örneği yok. Yıllardır söylerim bu haziran ayında geçen reform paketiyle ile birlikte iktidar muhalefet bize destek verdiler ve TRT kesintisi bitti. OSB’lerde emlak vergisi bitti. Eğer üretim yapıyorsan OSB’de emlak vergisi vermiyorsun. Damga vergisi dünyada kalktı. Her evraka damga vergisi veriyorduk sadece birinci nüshaya damga vergisi ödüyoruz. Sanayi üretim reform paketinde çıkan üzerimizden kalkan yük bütün Türkiye’deki sanayiciler olarak söylüyorum, 1 milyar liralık yük kalktı.

 

“ZONGULDAK’TA İSTİYOR”

Sırf asgari ücrette aldığımız 100 liralık destek aldığımız rakamın tutarı 10 milyar lira devlete yük. Zonguldak biliyorum her fırsatta bana görev verildi, görev verildikten sonra Zonguldak’ta bu yarışın içerisinde. TOBB Genel Kurulunda Cumhurbaşkanı 7 yıldır bir şey söylüyor, Otomobil yapacak babayiğit arıyor, 7 yıldır çıkmadı. Genel kurulda dedi ki yaklaşık 3 bin delegemle beraberiz salonda. Odalar Birliği Başkanı sana görev veriyorum babayiğitleri çıkart, arkamızda durursan çıkartırız dedik. 5 Babayiğidi çıkardık, inşallah Türkiye ilk defa kendi markasını yerli, milli otomobilini üretecek. 2019’da ilk prototip, 2021 veya 2022’de arabamızı satın alacağız. Ne olacak bu tamamen elektrikli olacak. Dünya ile aynı noktada yarışa başlıyoruz. Türkiye’nin ekonomik dönüşümünü teknolojik dönümüşünü sağlayacak. Hedefimiz bugün 10 bin dolar fert başına düşen milli gelirimiz, 25 bin dolara çıksın diyoruz, hedefimiz bu. Zengin olmak istemeyen var mı içinizde? Yatırıma bakıyorsun Erdemir yatırımları ile adamın yatırımına bak Erdemir daha pahalı, dünya bu tarafa gidiyor. İşte otomobilde bu 25 bin dolara sıçrama yapacağız. Her il Allah razı olsun bu işe sahipleniyor. 81 İl’de bizde yapılsın diyor. İnşallah bunun sizin talebiniz üzerine Zonguldak’ın, Ereğli’nin talebi var. İnşallah bunun çalışmaları yapılıyor, çalışmalar bittikten sonra bu bizim vereceğimiz bir karar değil, hükümetimiz karar verecek. Buna karar verdiği zaman inşallah elbirliği ile de biran önce Türkiye ilk defa kendi yüzde yüz elektrikli, örnek vereyim kullandığımız en ucuz akaryakıtla, elektrikli otomobilin gittiği mesafeyi 10’da 1’ini gidiyorsunuz. Bakımı, tamiri yok. Artık dünya o tarafa gidiyor, bizde o noktada bunu yakalamış olacağız.

 

“140 MİLYAR LİRA KDV ALACAĞI”

Yılda 45 defa devlete beyanname veriyoruz bu şimdi 12’ye iniyor. Bir diğer reform mutfakta bakanımızla birlikte çalıştık, KDV reformu. Bakınız rahmetli Özal’dır ilk KDV’yi çıkaran. O devletten bu tarafa devletten alacağımız olacağında alamıyorduk. Bunu borcuma say, saymaz. Bu SGK borcum var buraya say. 140 milyar lira alacağımız var devletten, özel sektörün. Meclise sevk olan bu tasarıyla beraber bu 140 miyar lira belirli bir takvim içerisinde ödenecek. Devlette artık KDV alacağınız kalmayacak. Kanun çıktığı günden itibaren 3 ay sayılacak, alacaklısın, bunu gidip devletten isteyeceksin. Ödemezse nasıl benden faiz alıyorsa devlet ödemezse faiz ödeyecek.

 

DİYALOG VURGUSU

Sıkıntılarımız yok mu var bunların hepsini aşarız. Birlik ve beraberlik içerisinde hareket edersek aşamayacağımı hiçbirşey yok. Problem çıkarılarak sıkıntı çözülmez. Sistemi değiştirme noktasında aklımızı kullanacağız, değiştirmek için çalışacağız. Burada da ortak akıl diyalog. Ortak akıl diyalog. Ben bilirim dediğin zaman kaybederiz, hep birlikte yapalım. Farklı düşüneceğiz Allah hepimizi farklı yaratmış, farklı beyin yaratmış ki farklı düşünelim diye yaratmış. İstese düşünce noktasında aynı yaratırdı. Zenginliğimiz zaten bu. İnsan oğlunun özelliği bu. Farklı düşüncelerinden dolayı kimse kimseyi kınamayacak. Farklılarımızı ortaya koyacağız, diyalokla meselelerimizi çözeceğiz.

 

“NE MUTLU SİZE”

Nasıl Afrin’de 81 il olarak 15 Temmuz’da birleştik, genel, yerel meselelerde farkı düşüneceğiz ama birleşeceğiz. Tartışacağız, doğruyu bulacağız, tartışarak ülkemizin ilk 10 ekonomi arasına sokmak istiyoruz. Bu makam ve mevkiler gelip geçici, hayatta gelip geçici. İnsanın en hayırlısı insanlara faydalısı olandır. Yapabiliyorsanız ne mutlu size. Seçimlerimiz var. TOBB en demokratik kurumlardan bir tanesidir. Niye? Bakınız en zor seçimde 4 yıl boyunca inşaat malzemesi satıyorsam rakibim meslektaşımla rekabet ediyorum. Rekabet ediyorum 4 yıl sonra diyorum ki hasan oyunu bana ver. Kazanmak kaybetmek önemli değil, kaybettin, dünyanın sonu değil. Seçim biter rekabet biter”

 

TARTIŞMA YAŞANDI

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adaylarından Mustafa Özkan, Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının son bölümlerinde söz alarak, “Nasıl oluyor da o bu kadar çöküntü içerisinde biz geriye gittik. Sertan kardeşimiz ve geçmiş yönetim çok güzel işler yaptı ise niye biz bu noktadayız? Ben sizden özellikle istedim. Bu algı operasyonunda, herkese eşit davranacağım dediniz, sonuna kadar bekledim demediniz. Sertan başkan kendi reklamını yaptığı gibi o zaman bizde çıkarız, diğer adaylarla oraya” dedi.

Hisarcıklıoğlu, “30 yıldır tanıyorum, Ama burası ahenk farklı, burası bir seçim platformu değil. Böyle şey olur mu ayıptır. Senle 30 yıllık hukukumuz vardı sana bu laflarını yakıştıramıyorum. Ben sizin misafirinizim burada. Ne Sertan’ın yanındayım ne karşısındayım, ne senin yanındayım ne karşındayım. Daha ne diyeyim ya?”

Özkan daha sonra salondan ayrıldı.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu’da konuşma gerçekleştirdi.


Çeşitli hediyeler takdim edilen Hisarcıklıoğlu, Ereğli ekonomisine katkı sağlayanlara plaket verdi. Hisarcıklıoğlu, daha sonra Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ederek, bir süre önce hayatını kaybeden eski başkan Yaşar Tetiker'in isminin verildiği konferans salonunun açılışını gerçekleştirdi.