Devrek ilçesinde faaliyet gösteren kadın kooperatifinin çalışmalarını yerinde görmek ve incelemek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürlüğü tarafından çiftçi gezisi düzenlendi. Geziye, Samsun’un Çarşamba ilçesinin 5 farklı köyünden 10 çiftçi kadın ile 4 teknik personel katıldı.
Çiftçi kadınlar, ilk olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürü Necmi Çelik’i ziyaret ettiler. Müdür Çelik, çiftçi kadınlarla sohbet ederek, Karadeniz kadınlarının çok çalışkan ve her konuda başarılı olduklarını, tarımda erkeklerden çok çalışmalarına rağmen hak ettikleri yere gelemediklerini söylerken, "İlimizdeki başarılı kadın kooperatifimizin ziyaret edilmesi yönünde çok doğru bir karar almışsınız. Yaklaşık 5 yıl önce 8 kişiyle kurulan kooperatifin bu gün 51 ortaklı olması başarılarının bir göstergesidir. Son yıllarda kooperatifleşmenin önemini daha çok vurgulayan Bakanlığımız bu konudaki eğitim çalışmalarına devam etmektedir. Kooperatifçilikte en önemli şey ortak amaç ve güvendir. Çünkü birlikten kuvvet doğar. Sizin gibi girişimci kadınlarımızı desteklemekse bizlerin görevidir. Bakanımız Sayın M. Mehdi Eker'in bayan çiftçilerimize pozitif ayrımcılık yaptığını, bu yüzden de şanslı olduğumuzu belirtmek isterim. Ziyaretinizden dolayı hepinize çok teşekkür ediyor ve amacınızda başarılı olmanızı diliyorum" dedi. Daha sonra İl Müdürlüğü Eğitim Salonu’nda tüm ortakları kadınlardan oluşan S.S. Devrek Dedeoğlu ve Çolakpehlivan Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Saniye Uysal tarafından Samsunlu girişimci kadınlara sunum yapıldı. Kooperatifin kuruluşu ve 5 yıllık gelişme sürecinin anlatılmasının ardından Bakacakkadı beldesinde 100’üncü Yıl Atatürk Tatil Köyü’nde kooperatifin ürünlerinin sergisi gezildi. Devrek'te bulunan kooperatif ziyaret edilerek, çalışmalar hakkında diğer kadın ortaklardan bilgi alındı. 
Kooperatif olarak geleceğe yönelik projeleri hakkında bilgiler veren Kooperatif Başkanı Saniye Uysal, "Baston atölyesi ve köyde yöresel ürünler gıda imalathanesi kurma çalışmalarına bizzat İl Müdürümüz Necmi Çelik’in destek ve katkıları çok büyük. Köyde kurulması planlanan imalathane ortak sayısını artıracağına böylece daha çok kadının sosyal hayata katılarak aynı zamanda aile bütçesine ekonomik olarak destek sağlayacağına inanıyorum" dedi.
Kooperatifin imalathanesinde inceleme yapan kadın çiftçiler, Kooperatifin Gıda Mühendisi tarafından bilgilendirildi. Kurucu ortaklar ise, kooperatifin kuruluş aşaması hakkında bilgi verdiler. İkramlardan sonra yöresel ürünler tanıtıldı. Devrekli kadın kooperatifi ortakları, Çarşamba'da kurulması düşünülen kooperatifin her aşamasında onları destekleyeceklerini belirttiler. Geziden son derece memnun kalan Samsunlu çiftçi kadınlar, Zonguldak’tan ayrılırken başta İl Müdürü Çelik ve Kooperatif ortaklarına çok teşekkür etti. Kadın çiftçiler, gezinin çok verimli bir gezi olduğunu, bu ziyaret sayesinde kendilerine güven geldiğini, Samsun'a döner dönmez köylerinde burada gördüklerini ve öğrendiklerini anlatacaklarını, önceliklerinin eşlerini ve ailelerini ikna etmek olduğunu söylediler.

 

(Haber Merkezi)