Türkiye’de mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %1 oranında azaldığı açıklandı.

 

Türkiye İstatistik Kurumu Zonguldak Bölge Müdürlüğü, kurumun Sanayi Üretim Endeksi Mayıs 2014 rakamlarını açıkladı. Buna göre verilen bilgiler şu şekilde: Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %1,0 azaldı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi %2,6, imalat sanayi sektörü endeksi %1,0 azaldı; elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise aynı kaldı.

 

ARINDIRILMIŞ SANAYİ ÜRETİMİ

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %3,3 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde; 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %8,7, imalat sanayi sektörü endeksi %2,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %5,4 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek düşüş sermaye malı imalatında gerçekleşti. Ana Sanayi Grupları (MIGS) sınıflamasına göre, 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş %5,7 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti.

 

ULAŞIM ARAÇLARINDA DÜŞÜŞ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek düşüş diğer ulaşım araçları imalatında gerçekleşti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş %21,2 ile diğer ulaşım araçları imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, %13,3 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı, %8,2 ile kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması takip etti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek artış tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %9,8 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu artışı, %4,9 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı(makine ve teçhizat hariç), %3,3 ile ana metal sanayii takip etti.

 

(Haber Merkezi)