Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Zonguldak Bölge Müdürlüğü, “Sanayi Üretim Endeksi/Ağustos 2015” sonuçlarını açıkladı. TÜİK Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 2,9 arttığını belirterek, “Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,0, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 1,2 arttı” dedi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,2 arttığını söyleyen Bölge Müdürü Demirtaş, “Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,8 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 8,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,6 arttı” diye konuştu.

Demirtaş, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artışın dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleştiğini ifade ederek, “Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 11,6 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti” dedi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek artışın ise bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleştiğini söyleyen Demirtaş, “İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 30,9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 10,2 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 9,6 ile elektrikli teçhizat imalatı takip etti” ifadelerini kullandı.

Demirtaş, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek düşüşün de diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleştiğini belirterek, “İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 12,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 5,2 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve yüzde 2,6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı takip etti” diye konuştu.

(Haber Merkezi)