İnsan ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkilediği gerekçesi ile Köseağzı’na termik santral kurulmasına karşı olduklarını belirten CHP Zonguldak Milletvekili Koçal, Erdemir ile Türk Metal Sendikası arasında sağlanan anlaşmayı da değerlendirdi.

 

KÖSEAĞZI’NA OLMAZ: Türkiye’nin enerji ihtiyacı vardır. Bu bölgede termik santralin yapılması yaklaşımı doğaldır, biz buna karşı değiliz. Termik santrallere evet ama yer konusunda çekincelerimiz vardır. Termik santralin Köseağz’na kurulmasını zaten bölge halkı da istemiyor.

 

FATURA EMEKÇİYE: Erdemir’de çalışanların emeğin karşılığını alması almak istemesi çok doğal bir taleptir. Ortadaki kriz ne Erdemir’in ne de çalı-şanların ortaya koyduğu bir sonuçtur. Uluslararası sermayenin kendi projesi doğrultusunda insanları sadakaya muhtaç etmek, onları istediği gibi yönetme anlayışının sonucu olarak bu noktaya gelinmiştir.

 

CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, Köseağzı’na Hema tarafından kurulması düşünülen termik santral ve Erdemir’de işçi maaşlarında yapılan düşüş ile ilgili düşüncelerini açıkladı. Termik santral kurulmasına karşı olmadıklarını karşı oldukları noktanın kurulması düşünülen alan olduğunu belirten Koçal, bölge halkının da termik santrale sıcak bakmadığına dikkati çekti.

 

YAKLAŞIM DOĞALDIR

 

Koçal gazetemiz merkez bürosuna yaptığı ziyarette yaptığı açıklamasında, “Termik Santral ile ilgili olay net ve açıktır. Bu bölgede bir termik santral yapma planlaması söz konusudur. Esasında genel anlama bakıldığında bu doğrudur. Türkiye’nin enerji ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacın giderilebilmesi için yenilenebilir ve sürekliliği olan enerji kaynaklarının kullanılması bir ihtiyaçtır. Dışarıya bağımlı kalmadan kendi olanaklarımızla enerji ihtiyacımızı karşılamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu bölgede termik santralin yapılması yaklaşımı doğaldır, biz buna karşı değiliz. Zaten Çatalağzı’nda termik santral var. Bir termik santral daha yapılma planlaması söz konusudur. Dolayısıyla enerji ihtiyacımız termik santrallere evet ama yer konusunda çekincelerimiz vardır.

 

ÇEVRE VE SAĞLIĞA ZARARLI

İnsan sağlığını tehdit edecek çevreyi tarımı tehdit edecek bir yer tespiti doğru değildir, sakıncalıdır. O nedenle siyasi partilerle sivil toplum örgütleri ile ve bu şehirde yaşayan insanların ortak kararı ile yer tespiti yapılması gerekir diye düşünüyoruz. Bahse konu yer Köseağzı burada yaşayan insanlar tarafından uygun görülmemektedir. Bunun dikkate alınması gerekmektedir ve mutlaka yerinin değiştirilmesi gerekir. Köseağzı’na termik santralin yapılması ifade ettiğim gibi insan sağlığı çevre açısından uygun değildir. Öyle sanıyorum ki bu projeyi gündeme taşıyanlar termik santral yapmak isteyen enerji bakanlığı bu düşünceyi göz önünde bulundurur. Biz termik santral yapılmasına engel değiliz, yeri konusunda endişelerimiz, çekincelerimiz vardır” dedi.

 

PROJENİN SONUCU

Erdemir ile Türk Metal Sendikası arasında gerçekleştirilen anlaşmanın da değerlendirmesini yapan Koçal, “Erdemir yönetimi ile sendikanın uzlaşması kuşkusuz iki tarafından kendi aralarındaki bir değerlendirme ve sonuçlandırmasıdır. Ama bilinmelidir ki bu gelinen durum uluslararası sermayenin ortaya koyduğu bir projenin sonucudur. Uluslararası sermayenin hedefi özellikle Türkiye’deki yeraltı yerüstü zenginliklerinin hakimi olmak, emeği sömürmek ve emekçinin sırtından geçinerek kendi sermayelerini artırma böylece dünyaya hükmetme anlayışıdır. Dolayısıyla bu meseleyi basite indirgemeden genel anlamda bakmak doğru olacaktır. Elbette Erdemir’in rakipleri ile rekabet edebilmesi ve üretimini sürdürebilmesi hepimizin arzusudur.

 

SADAKAYA MUHTAÇ

Orada çalışanların da emeğin karşılığını alması çok doğal bir taleptir. Ama ortadaki kriz ne Erdemir’in ne de Erdemir’de çalışanların ortaya koyduğu bir sonuçtur. Biraz önce ifade ettiğim gibi uluslararası sermayenin kendi projesi doğrultusunda insanları sadakaya muhtaç etmek ve onları istediği gibi yönetme anlayışının sonucu olarak bu noktaya gelinmiştir. Bu uluslararası sermayenin ülkemizdeki temsilcisi de herkes tarafından bilinmelidir ki Adalet ve Kalkınma Partisidir. Dolayısıyla bu işi bu noktaya taşıyan da AKP’dir. İnsanlarımızın bu konuyu iyi değerlendirip bu partiyi ne yapmak istediği noktasında değerlendirmelerini yapıp ona göre hareket etmeleri en doğrusudur” sözleri ile değerlendirdi.