Ereğli’de, Sarıkamış Deniz Şehitleri için anma programı düzenlendi.

 

Ereğli Belediye Başkan Vekili Reşat Latif, Sarıkamış Şehitleri Anıtı önünde düzenlenen törende, çelenklerin sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, “Sarıkamış Harekatı, Türk tarihinin en dramatik olaylarından biridir” dedi.

 

Sarıkamış Harekatı’nın tüm şehitlerini saygı ve minnetle andığını ifade eden Latif şunları söyledi:

“Bugün burada,1. Dünya Savaşı sırasında, Kafkasya Cephesi’ne yardım götüren 3 nakliye gemisinin, 7 Kasım 1914’te Rus Donanması tarafından Ereğli açıklarında batırılması sonucu ebedi yolculuğa uğurlanan Sarıkamış Deniz Şehitleri’ni anmak için bir arada bulunuyoruz.

Kafkas  Cephesi’ne yardım götüren nakliye gemilerinin batırılması sonucunda şehit olan binlerce isimsiz kahramanın anısını yaşatmak, bu toprakların ne zor şartlarda vatan haline getirildiğini hatırlatmak maksadıyla inşa edilen bu anıt, geçmişi bilmeyenlerin geleceğini de yönlendiremeyeceği gerçeğinin net bir ifadesidir.

Türk tarihinin en dramatik olaylarından biri olan Sarıkamış Harekatı’nda şehit olan kahramanlarımızı saygı, rahmet ve şükranla anıyorum.”

Sarıkamış Dayanışma Grubu Kurucusu ve Başkanı Prof. Bingür Sönmez de törende yaptığı konuşmada, “Bugün yaptığımız anmanın en büyük anlamı şu; donanma desteği olmayan kara harekatının başarılı olmayacağı. Eğer bu 3 gemi Trabzon’a gidebilseydi içinde bulunan cephane, kışlık giyecek, 2 teyyare, subay ve askerler, 4 pilot, 1 uçuş ekibi, belki savaşın kaderi yine değişmezdi ama bu kadar büyük bir kırım olmazdı. Gemilerde 270 personel vardı.  Bahri Alem özellikle kıyıya daha yakın gittiği için 17’si yüzerek kurtuldu. 170 tanesi esir düştü, çoğu geri dönemedi. 83’ü anında yaşamını yitirdi. Bu gemilerin en büyük sorunu, Donanma Komutanı’na haber verilmeden yola çıkarılmasıydı. Sivil ama askeri amaçla kullanılan gemilerdi. Olaydan bir hafta önce 29 Ekim’de biz Rus limanlarını bombalamıştık. Bir hafta sonra 7 Kasım’da Zonguldak’ı bombalayan Rus Donanması dönüşünde Ereğli açıklarında, sisli bir günde, gemilerimiz atılan top seslerini bizim gemilerimiz tatbikat zannederek üzerlerine gittiler ve bir anda kendilerini Rus Donanması’nın içinde buldular. Eğer bu gemiler Trabzon’a ulaşabilseydi belki de 1. Dünya Savaşı’nın tarihi daha başka olacaktı. Her zaman söylediğim gibi donanma desteği olmayan bir kara harekatının başarılı olmayacağının en büyük ispatı bu anıttır” şeklinde konuştu.

 

Törene Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Ereğli Eğitim fakültesi Dekanı Ali Azar, muharip gaziler, bazı siyasi parti temsilcileri ve Hatice Erdem Denizcilik Meslek Lisesi öğrencileri katıldı.

 

Törenin ardından protokol, Sarıkamış Deniz Şehitleri anısına denize çelenk bırakmak üzere Karadeniz Bölge Komutanlığı’na hareket etti.