1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya İmparatorluğu arasında Sarıkamış’ta gerçekleşen kara  harekâtının deniz cephesinde, Sarıkamış’a mühimmat ve yiyecek getiren gemiler 7 Aralık’ta Kdz. Ereğli’nin Kandilli açıklarında Rus donanması tarafından batırılmıştı. Kdz. Ereğli Belediyesi üç geminin batırılmasının yıldönümünde ilçe sahilinde yapılan Sarıkamış Şehitliği’nde anma töreni yapılacağını bildirdi.

 

07 Kasım 2014 Cuma günü sahil bandında bulunan Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı önünde düzenlenecek törende, anıta çelenk sunulacak. Saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın ardından protokol konuşmaları yapılacak.

 

Anma töreni kapsamında ayrıca, harekat sırasında Ereğli açıklarında batan Bezm-i Âlem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa Nakliye Gemilerinin battığı noktalara protokol tarafından 3 adet çelenk bırakılacak.

 

Bilindiği gibi bu üç gemide 3 bine yakın asker olduğu ve hepsinin de şehit olduğuna dönük iddialar üzerine Gazetemiz Muhabirlerinden Eyüp Bektaş’ın yaptığı araştırmada bu rakamın gerçek olmadığı ve yaklaşık 180 personelden 120’sinin de kurtulduğu belgelenmişti.