Kdz. Ereğli'nin Sarıkorkmaz Mahallesi'nde kırım kongo kene paniği yaşandığı bildirildi. Bu konuda vatandaşların belediyeye yaptığı şikayerler üzerine belediye ekipleri seferber olup, bu mahalede kene ilaçlamasına başladılar.

Belediye ekiplerinin aynı şekilde özellikle kenar mahallelerde kene ilaçlaması yapmaları bekleniyor.

 

Bu arada Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, yaz aylarını gelmesi ile birlikte artan kene vakaları ile ilgili olarak uyarılarda bulundu.

İlikhan, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili vatandaşları uyardı. 2002 yılından 2010 yılına kadar 4 bin kişide KKKA hastalığı teşhisi konulduğunu belirten İlikhan, bunlardan 200'ünün hayatını kaybettiği söyledi. İlikhan, "Ülkemizde 2002 yılından bu yana 4 binin üzerinde vatandaşımız kene tutunması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı tanısı olarak tedavi görmüş olup 200'den fazla vatandaşımız bu hastalık nedeniyle maalesef hayatını kaybetmiştir. İlimizde şimdiye kadar kene tutunması vakalarına rastlanmak ile birlikte, şuana kadar KKKA hastalığına rastlanılmamıştır. Ancak komşu illerimizde bu hastalığın var olması ve son yıllarda da artış gösterdiği göz önüne alındığında halkımızın tedbiri elden bırakmaması gerekmektedir. KKKA keneler tarafından taşınan Nairovirüs gurubundan bir virüsle oluşan ateş, cilt içi ve diğer vücut alanlarında kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları, sağlık personeli, kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlarda risk altındadır" dedi.

KKKA'NIN BELİRTİLERİ


KKKA hastalığının belirtilerini de anlatan İlikhan, vücutta kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, kanama pıhtılaşmanın bunlardan bir kaçının olduğunu söyledi. İlikhan, "Mekanizmalarının bozulması sonucu, yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık, gövde kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan, ölüm genellikle hastalığı seyreden hastalarda, hastalığın ikinci haftasında gerçekleşmektedir. İyileşme genellikle 10 günden sonra başlar. Bazı vakalarda 4 haftaya kadar uzaya bilmektedir. Riskli alanlarda (piknik alanları, hayvan barınakları) gibi bulunulan zamanlarda kenelerin elbiselerin altına girebileceği muhtemel açıklıkları kapatmak çok önemlidir. Uzun kollu kapalı elbiseler giymek ve pantolon paçalarını çorabın içine sokmak basit görünse de çok etkili bir önlemdir. Elbiselerin açık renkte olması, gelen kenelerin kolayca görülmesini sağlar. Her iki saatti bir vücudu kene yönünden gözden geçirmek, akşam eve gelindiğinde vücudu tamamen muayene etmek, kenelerin henüz hastalık etkenini vermeye başlamadan bulunası ve uzaklaştırılması bakımından oldukça önemlidir. Vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli, kenelerin üstüne kimyasal dökülmesi, kibrit ile yakılması gibi işlemler kenelerin hastalık etkenlerine aktarma riskini artıra bilir. Bu tarz uygulamalardan kaçınılmalıdır.
Ormanlarda çalışan işçilerin ve ava çıkanların lastik çizme giymeleri veya pantolonlarının paçalarını çorap içine sokmaları kenelerden koruyucu olabilmektedir"
sözleriyle konuştu.

Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, kenelerin vücutta rastlandığında vatandaşların en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelerini istedi.