Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi  Kadir Bacıoğlu, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı  2014 Temmuz ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını gönderdi.

Bacıoğlu  araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının  1.981,14 TL, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4.038,18 Lira olarak belirlendiğini şöyle açıkladı:

 

‘İNSAN ONURUNU YAKIŞMALI’

“Buna göre, dört kişilik ailenin asgari geçim haddi %1,47 oranında artmış, çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre %1,56 oranında yükselerek 1.531,38 Lira olarak hesaplanmıştır.


4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2014 yılı Temmuz ayında 1.551,13 Lira olarak tahmin edilmiş, ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 948,87 TL ile memur maaşının %43,42’sini oluşturmuştur. Araştırmaya göre Temmuz ayında bir memur, maaşının %71,02’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. 


4 kişilik ailenin insan onuruna yaraşır, asgari standartlarda bir yaşam seviyesine ulaşması için gerekli olan en düşük aylık gereksinimi tarihinde ilk defa 4 bin lirayı aşarak rekor kırmıştır. TÜİK’in açıkladığı Temmuz ayı enflasyonunun %0,45 olarak artmasına rağmen vatandaşın cebine yansıyan gerçek enflasyonu ifade eden açlık ve yoksulluk sınırındaki artış enflasyondaki yükselişin yaklaşık 4 kat üzerinde gerçekleşmiştir.

 

‘PAHALI GÜNLER’

Ülkemiz son zamanların en pahalı günlerini yaşamaktadır.  Bu da bir kez daha gösteriyor ki hayat pahalılığı ülkemizin en büyük sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğumuz söylemleri maalesef vatandaşın cebine yansımamakta; ekonominin gidişatı olumlu yönde seyretmemektedir. Temmuz ayında enflasyon oranındaki artış, vatandaşın cebinin alev alev yandığını göstermektedir. Hayat pahalılığı her geçen gün artmakta, ekonomik sarsıntıların ceremesini vatandaş çekmekte, borç batağında yaşamaya çalışmaktadır.

 

‘ÜÇ MAYMUN’
Memur-Sen, Türkiye ekonomisinin konjonktürünü göz ardı ederek enflasyon farkı ödemesini göz ardı ederek, son derece başarısız bir toplu sözleşmeye imza atmış, memuru 123 TL’lik zamma mahkum etmiştir. Maalesef bütün bu gelişmeler karşısında üç maymunu oynayan ve bu durumdan zerre kadar rahatsızlık duymayan bu Konfederasyon tüm memur ve memur emeklilerinin hakkını gasp etmekten gocunmamıştır. Bu Konfederasyonun artık üç maymunu oynamayı bırakması, memur ve memur emeklisinden özür dilemesi gerekmektedir.

 

‘MEMURUN MAĞDURİYETİ’
Ekonomik ve sosyal anlamda memuru zora sokanların hesap vermesi bu bedeli ödemesi gerekmektedir. Bu hatadan geri dönülmeli, kamu çalışanlarına enflasyon farkı ödemesi yapılmalıdır. Türkiye Kamu-Sen Torba Kanunda enflasyon farkı ödemesinin kesinlikle gündemde kalmasını sağlayacak, memurun mağduriyetini gidermek adına her türlü girişime ve sorumlulardan hesap sormaya devam edecektir.”

 

(Haber Merkezi)