Torba yasanın kömür madenciliği sektörünü etkileyen düzenlemeler içermesi nedeniyle ÇATES’in özelleştirilmesinde çekinceler oluşması nedeniyle çekildiklerini bildiren Demir Madencilik, geçici teminatın irat kaydedilmesinden kaynaklanan zararın şirket tarafından karşılanabileceğini bildirdi.

 

Çatalağzı Termik Elektrik Santrali’nin (ÇATES) özelleştirilme ihalesine katılan ve en yüksek teklifi veren Demir Madencilik yatırdığı geçici teminatı yaktığını bildirdi. Demir Madencilik, ÇATES ihalesinin ardından Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu (EPDK) ile Rekabet Kurumunun görüşlerinin ardından Özelleştirme Yüksek Kurulu onay aşamasının da tamamlandığına dikkat çekerek “Kararın Resmi Gazetede yayınlanmasıyla yasal sürecin başladığı ve Ek geçici teminatı 25.08.2014 Tarihine kadar teslim edilmesi gerektiği Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca tarafımıza bildirilmiştir” vurgusunda bulundu.

Demir Madencilik, ancak Soma’da meydana gelen maden kazasından sonra gündeme gelen ve TBMM’de görüşülerek yürürlüğe giren torba yasanın Kömür Madenciliği sektörünü temelden etkileyecek düzenlemeler içerdiğini, düzenlemenin bu tarz üretim yapan işletmelere ton başına 23,00 ABD Doları ek maliyet getirdiğini ve bu ek maliyetlerin karşılanabilmesi için Hükümetçe bir çalışma yapılacağının açıklanmasına rağmen  yeni yasal bir düzenleme yapılmadığına belirterek çekilme nedenleriyle ilgili süreci şöyle dile getirdi:

 

“Oluşan yeni koşullarda tüm yatırımcılar ve finansörler nezdinde; Zonguldak Havzası kömürünü kullanmak üzere dizayn edilmiş olan ÇATES’in fizibilitesi ve cazibesi tartışılır haline gelmiştir. Havzanın en büyük özel sektör kömür üreticisi sıfatıyla yürütmekte olduğumuz finansman ve ortaklık görüşmelerinin olumlu seyrinde çekinceler oluşmuştur.

 

Zonguldak havzasında kömür üretiminde oluşacak maliyet artışını telafi ederek, faaliyetlerin devamını mümkün kılacak ekonomik destek programının kesinleşmesi ÇATES’in fizibilitesi için ön koşullar haline gelmiştir.

 

Ayrıca; ÇATES içindeki bazı gurupların, yürümekte olan rehabilitasyon çalışmalarını aksatarak ve arızalara sebebiyet vererek süreci sabote etmekte olduğu da bilinmektedir. Teklif aşamasından sonra oluşan bu olağan dışı koşullar sebebiyle; Ek geçici teminatın teslimi için tarafımıza ilave süre verilmesi talebimize İdare’ce olumsuz yanıt verilmesi üzerine, telafisi güç maddi kayıplara uğramamak amacıyla Ek geçici teminatı yatırmayarak süreçten çekildiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

 

Geçici teminatımızın irat kaydedilmesiyle oluşan kaybın, şirketimizce karşılanabilecek düzeyde olduğunu ve olağan faaliyetlerimizin devamında aksaklık oluşmayacağının bilinmesini isteriz.

 

Bazı varlıklarımızın satışıyla ilgili yapılan yayınlar tamamen spekülasyondan ibarettir. Ayrıca Kamu İhalelerine katılmaktan men edilmemiz gibi bir durum da söz konusu değildir.

 

Sadece şirketimiz açısından değil, sektörümüz ve Kentimiz açısından sıkıntılı bir süreçten geçmekte olduğumuz ortadadır. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde yürütülmekte olan temaslar neticesinde, TBMM’de yapılacak düzenlemeyle sektörün üretime devam edebileceği koşulların sağlanacağı kanaatini taşımaktayız.

 

Kentimizin ortak menfaatleri doğrultusunda; Siyasetçilerimiz,  Sivil Toplum Kuruluşlarımız, Meslek Örgütlerimiz ve Yerel Basınımızla birlik beraberlik içinde hareket etmemizin sorunları aşma yolunda katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.”