Mahkeme heyeti, kaçma şüphe gerekçesiyle iki sanığın tutuklu yargılanmasına karar verdi

Gökçebey’de, 4 yıl önce cesedi boş bir arazide bulunan emekli madenci Hüsnü Basatlı'nın öldürülmesiyle ilgili 2 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar Selahattin Kuzucu ve Caner Kuzucu ile taraf yakınları ve sanıkların avukatları katıldı.

Mahkeme heyetinin söz verdiği tanık Pınar A. (23), sanıkların sarhoşken kendisine cinayetle ilgili bilgiler aktardıklarını ileri sürdü. 

Sanıkların Basatlı'dan para istediklerini ve maktulun bu parayı vermediğini öğrendiğini belirten Pınar A, "İkisi plan kurmuşlar ve dağda bir yerde Hüsnü Basatlı'yı öldürmüşler. Bunu her ikisi bana anlattı" iddiasında bulundu. 

Pınar A, maktul Basatlı'nın silahının sürekli sanık Caner Kuzucu'da kaldığını öne sürerek, şöyle konuştu:

"Sanıklar akşam saatlerinde arabayla gidip maktulu, 'İş var. Bizimle gelir misin?' diye evinden almışlar. Arabayla ormanlık bir yere gitmişler. İçki alıp içmişler. Sonra Hüsnü Basatlı tuvalet ihtiyacını gidermek için arabadan indiğinde Caner de arkasından kendisine iki el ateş etmiş. Ancak ateş ettikten sonra titremeye başlamış. Şoka girmiş. Bunun üzerine Selahattin gidip silahı ondan almış. 'Daha fazla can çekişmesin' diye o da Hüsnü Basatlı'ya birkaç el ateş etmiş. Daha sonra oradaki mermi kovanlarını toplamışlar. Üzerlerindeki giysileri çıkartıp çöp konteynerine atmışlar. Ayrıca Caner silahı da bir dereye attığını söylemişti. Daha sonra sürekli olay tarihinde nerede olduklarının ispatı için kameraların bulunduğu yerlerde dolaşmışlar."

Sanıklar ise suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini talep etti.


Savcı müebbet istedi

Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanıkların üzerilerine atılı suçu birlikte işledikleri tanıkların ifadeleri, tape kayıtları, iletişim dökümlerini içerir kayıtlar, olay yeri inceleme, otopsi tutanağı, sanıkların maktulle aralarındaki son zamanlardaki yakınlaşma ve para ilişkisi, aralarında husumet oluşturacak nedenlerin varlığı ile tüm dosya kapsamında anlaşılmakta olduğunu ifade ederek, sanıkların müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, sanıklara isnat olunan suçların sabit kabul edilmesi halinde verilmesi beklenen cezaların nitelik ve miktarlarına göre kaçma şüphelerinin bulunması ve tutuklama tedbiri dışındaki tedbirlerin yetersiz kalacağını değerlendirerek sanıkların kasten öldürme suçlarından ayrı ayrı tutuklanmalarına karar verdi.

Duruşma,  29 Nisan'a erteledi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda emekli olan  Hüsnü Basatlı'nın 10 Eylül 2012'de boş bir arazide cesedi bulunmuştu. Emekli madencinin cinayete kurban gittiğinin belirlenmesi üzerine katil zanlıları Caner Kuzucu ve arkadaşı Selahattin Kuzucu gözaltına alınmıştı.