Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, 10 yılını dolduran elektrik sayaçlarını elektronik sayaçlarla değiştirmeyi zorunlu tutarak aboneler üzerinden vurgun yapıldığını iddia etti.
Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü önünde düzenlenen basın toplantısında konuşan Çakar, BEDAŞ'ın Ankara, Çankırı, Zonguldak, Kastamonu, Bartın ve Karabük'teki 3 milyon 200 bin abone üzerinden vurgun yapılacağını öne sürerek, "Bu durumu gizlemek, sayacın abone tarafından sanki başka bir şirketten alındığını kanıtlayabilmek ve sorumluluğu abonelere yüklemek için abonelere doldurulan formlarda aynen şu ifade bulunuyor: 'Şahsıma ait olan sayacın 10 yıllık damga süresinin dolması nedeniyle
tarafımdan temin edilen sayaç ile şirketinizce değiştirilmesini istiyorum.' Bu ifade ile açıkça görülmektedir ki kurum tarafından bir hileye başvurularak, ticari risklerini güvenceye almaya çalışmaktadır" dedi.
Çakar, BEDAŞ'ın dağıtım şirketlerinde monofaze elektrik sayaç kullanan abonelere 29 TL karşılığında, trifaze elektrik sayacı kullanan abonelere ise 59 TL karşılığında elektronik sayaç satıldığını kaydetti. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Çakar, BEDAŞ'ın sorumlu olduğu Ankara, Çankırı, Zonguldak, Kastamonu, Bartın ve Karabük illerinde 3 milyon 200 bin abone bulunduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: "Bu abonelerin yaklaşık 2 milyon 695 bini konut, 435 bini ticarethane, geri kalanlar ise resmi daire, tarımsal sulama ve sanayi kuruluşlarıdır. Konut abonelerin yüzde 85'inde monofaze, yüzde 15'inde ise trifaze sayaç kullanılıyor. Ticarethanelerin yaklaşık yüzde 50'sinde monofaze, diğer yüzde 50'sinde ise trifaze sayaç kullanılıyor. 3 milyon 200 bin elektrik sayacının 2 milyon 513 bini monofaze, 687 bini ise trifazedir. BEDAŞ'ın yasal düzenlemeler ve tüketici haklarına aykırı olan bu haksız ve ahlak dışı
uygulamasına karşı Sanayi Bakanlığı, EPDK, Enerji Bakanlığı ve diğer yetkililere şikayet etmek için, bu vurgunu durdurmak için göreve çağırıyoruz."
Çakar, tüketicilere de çağrıda bulunarak, "İsteğiniz dışında yasal düzenlemelere ve tüketici haklarına aykırı olarak satılan elektronik sayaç bedelini geri alabilme hakkınız vardır. Tüketici hakları derneğinden gerekli yardımı alabilirsiniz" dedi.