CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, 19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle yaptığı açıklamasında şehit ve gazilerimizi saygı ile andığını belirtti.
Köktürk, “Son 30 yılda binlerce insanımızın yaşamına kıyan PKK terör örgütü ile Hükümetin pazarlık yapar konuma düşmesi, “Ya bağımsızlık ya ölüm!” kararlılığıyla kurduğumuz bağımsız Cumhuriyetimizin ve üniter devlet anlayışımızın tehdit altına sokulması, başta teröre karşı mücadelede en ön safta yer almış gazilerimiz olmak üzere, tüm yurttaşlarımızı derinden üzmektedir” dedi.
Köktürk açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 
“19 Eylül Gaziler Gününde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; tüm Gazilerimizi, yine; yaşamını bu ülkenin kurtuluşu ve bölünmez bütünlüğü için feda eden Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet şehitlerimizi saygı ve şükranla anıyorum. 
Bildiğiniz üzere; 19 Eylül 1921 tarihinde, “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır, bu satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz” diyerek, Türk ulusu için ölüm kalım savaşı olan Sakarya Meydan Savaşı’nın kazanılmasını sağlayan, Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’e TBMM’de “MAREŞAL” rütbesi ile “GAZİ” unvanı verilmiştir. 
Gazi Mustafa Kemal, Sakarya Meydan Savaşından yaklaşık bir yıl sonra, 26 Ağustos 1922’de “Büyük Taarruz”u başlatmış, 30 Ağustos 1922’de “Başkomutanlık Meydan Savaşı”nda kesin olarak yenilen Yunan Ordusu; 9 Eylül 1922’de İzmir’de denize dökülmüş ve bin yıllık vatan toprakları kurtarılmıştır. 
Lozan Antlaşmasından sonra Misak-ı Milli sınırları içinde bağımsız Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. 90 yıllık tarihinde Cumhuriyetimiz birçok tehdit ve saldırıyla karşı karşıya kalmış, her seferinde canını, kanını hiç çekinmeden feda eden şehitlerimiz ve gazilerimiz tarafından bu tehditler savuşturulmuştur…  
Ancak bugün; son 30 yılda binlerce insanımızın yaşamına kıyan PKK terör örgütü ile Hükümetin pazarlık yapar konuma düşmesi, “Ya bağımsızlık ya ölüm!” kararlılığıyla kurduğumuz bağımsız Cumhuriyetimizin ve üniter devlet anlayışımızın tehdit altına sokulması, başta teröre karşı mücadelede en ön safta yer almış gazilerimiz olmak üzere, tüm yurttaşlarımızı derinden üzmektedir…
Yine, sınır komşumuz Suriye’nin içişlerini müdahale anlamına gelecek işlere kalkışılmasına ve adeta savaş çığırtkanlığı yapılmasına, yurttaşımızın büyük çoğunluğu tepki göstermektedir. 
Her iki konuda da daha dikkatli olunması, ülkemizi haksız bir savaşa sürükleyecek, üniter devlet yapımıza zarar verecek eylem ve söylemlerden kaçınılması gerektiğini bir kez daha kararlılıkla ifade ediyoruz…  
Bu duygu ve düşüncelerimle; başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ülkemizin bağımsızlığı, kurtuluşu ve bölünmez bütünlüğü için canını veren şehitlerimizi saygı ve şükranla anıyor, hayatta olan gazilerimize esenlikler diliyorum.”